‘Danışmanlar, iş güvenliği uzmanı değildir’

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi tarafından 6331 Sayılı Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu seminerini gerçekleştirdi.
/ DENİZLİHABER / 15 Aralık 2012 Cumartesi, 13:35
Dr.Metin Aybar’ın katılımlarıyla, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi’nde gerçekleşen seminer ile, MÜSİAD üyesi firmalar yeni kanun hakkında bilgi sahibi oldu. Geçtiğimiz aylarda resmi gazete de yayınlanarak kabul gören ve 1 Ocak 2013 itibarı ile de resmi olarak yürürlüğe girecek olan 6331 Sayılı Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu konusunda bilgi alan üyeler, merak ettikleri konular hakkında uzmanlardan bilgi aldı. Devletin, İşverenin, İşçinin, İş Yeri Hekiminin ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinin Sorumlulukları arttığını, Cezai İşlemler ve Uygulamaların Yolda olduğunu, Devletin, İşverenin ve İşçinin Sorumlulukların çok fazla olduğunu belirten Dr.Metin Aybar, herkesin daha dikkatli, özenli ve prensipli olması gerektiğini bildirdi. İş Sağlığı ve Güvenliği Birimleri ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinin yetki, görev ve sorumluklarına değinen Dr.Aybar, aynı dikkat, özen ve prensipleri benimsemesini önemle belirtti.
50 İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ŞARTI KALDIRILDI
Yeni yasanın kapsamı hakkında bilgiler veren Dr.Metin Aybar, “Bu yasa ile çalışanların tamamı, işçi-memur ayrımı yapılmaksızın iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı şemsiyesi altında birleştirilmiştir. İş sağlığı ve güvenliğinde ‘kuralcı yaklaşım’dan ziyade ‘önleyici, iyileştirici ve geliştirici’ bir yaklaşım hedeflenmiştir. İş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirme veya hizmet alımı yükümlülüğünde aranan 50 işçi çalıştırma şartı kaldırılmıştır. İş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalara katılma, tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsilen iş sağlığı ve güvenliği çalışan temsilcisi ihdas edilmektedir. Böylelikle iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili iş yerinde alınan her karara işçilerin katılımının sağlanması hedeflenmiştir. Bütün bu yenilikler çalışanlarımızın daha güvenli ortamlarda çalıştırılmasını sağlamak için hayata geçirilmektedir” dedi.
TEDBİR ALMAYI İHMAL EDİYORUZ
Dr.Aybar, “Biz tedbir almayı ihmal ediyoruz. İş hayatında, ev hayatında, trafikte, sokakta her yerde ihmal edilmemesi gereken güvenliği ihmal ederek maalesef sonunda çok büyük bedeller ödüyoruz. Bir sürü sakat insanımız ve bunun ortaya koymuş olduğu milyonlarca dolarlık zararlar… Bunların hepsi toplumun üstüne yük. Yani ihmal eden değil ihmalde suçu olmayanlar da ihmalin bedelini ödüyor. Toplum olarak bunları üslenmek zorunda kalıyoruz. Daha dikkatli, asgari güvenlik kurallarına en iyi şekilde uymamız gerekiyor ki daha fazla acı olaylarla karşılaşmayalım” dedi.
DANIŞMANLAR İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI DEĞİLLERDİR
Dr.Aybar, “Danışmanlar iş güvenliği uzmanı değillerdir. Firma yöneticilerinin bu konuda dikkatli olması, istenmeyen herhangi bir iş kazası durumunda, kazanın firmaya olan etkilerini azaltacak ve çalışanların güvenliğini arttıracaktır” dedi.
NACE KODUNA DİKKAT
İşletmelerin yüzde 90’ında NACE kodu ile fiili SGK işyeri sicil numarasının uyuşmadığını belirten Dr.Aybar, “Firmalardaki alınacak olan önlemler NACE kodlarına bağlı olarak belirlenen tehlike seviyelerine göre düzenleniyor. Bu yüzden firmaların NACE kodlarını firmalarına uygun olarak almaları büyük önem taşıyor. Firmanın yükümlülükleri kanunda belirtilen şartlara göre yapılandırılmalıdır” dedi.