REKLAMI GEÇ

OSB’de döviz artışı ve nedenleri konuşuldu

OSB’de döviz artışı ve nedenleri konuşuldu

Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü sanayicileri bilgilendirmeye devam ediyor. Paranın uzmanları sanayicilerle bir araya geldi, döviz kurlarındaki yükseliş değerlendirildi. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yıldıran, dövizdeki artışın Türkiye ile ilgisi olmadığını belirtti, spekülatif yaklaşımlara dikkat çekti, 3.50 dolayında stabil hale geleceğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Ocak 2017 Cuma, 17:59

Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen seminerin moderatörlüğünü Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ersan Öz yaptı, konuşmacı olarak Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yıldıran katıldı. Semineri Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ahmet Taş ve sanayiciler izledi.

“DÖVİZ KURU 3.50’DE STABİL HALE GELİR”
Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yıldıran, döviz kurunun 3.50’de stabil hale geleceğine inandıklarını söyledi.

Prof. Dr. Yıldıran “Bugünlerde döviz çok hareketli. Özellikle 3.50’nin üzerindeki hareketlerde spekülatif olma ihtimali yüksek. Çünkü bugüne kadar olan döviz hareketlerinde 3.50’ye kadar çıkışında normal birtakım iktisadi faktörler etkiliydi. Ancak, son dönemde özellikle siyasi riskler, Türkiye’deki yaşanan terör olayları etkili oldu. Dolayısıyla buradan bir baskı olduğu ve ekonominin dışarıdan bazı döviz girişleri ile etkilendiği ortada. Döviz kurunu geçici olarak bunların artırdığı kanaatindeyim. Muhtemelen 4’ün üzerine çok fazla çıkması beklenmez ama iniş çıkışlar şeklinde zorlayabilir. Sonunda 3.50’lerde yeniden stabil hale gelecektir. Türkiye’de işler yoluna girdikçe, siyasetteki belirsizlikler ortadan kalktıkça kur yerine oturacaktır” diye konuştu.

FİRMALARA ÇOK FAZLA DÖVİZ ALMAYIN UYARISI
Bu süreçte firmalara çok fazla döviz almamaları tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Yıldıran, “Vatandaşlara söyleyeceğim panik yapmamalarıdır. Türkiye’de dövizle borcu olan kesim çok düşük. Ama Türkiye’deki herkes dövizin fiyatı ile ilgileniyor. İlgisi olmayanlar rahat olsunlar. Borcu olan kesimlerin dikkat etmesi gerekiyor. Birtakım finansal işlemler var. Türkiye’de de yapılabiliyor. Opsiyon sözleşmeleri gibi, vadeli işlemler gibi. Özellikle firmaların daha teknik kişilerle çalışarak bunları yönetsin. Belirlilik açısından firmaların çok fazla döviz almaması gerekiyor. Temel kural da budur” dedi.

“DÖVİZDEKİ DURUM TÜRKİYE İLE İLGİLİ DEĞİL”
Programın moderatörlüğünü üstlenen Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ersan Öz ise, birlik çağrısı yaptı. Spekülasyonlara dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Öz, “Şunu bilmemiz lazım ki dolar kurunun bu seviyeye gelmesi bizim ülkemizle alakalı değil. Şu anda korkunç bir suni dış alım var. Biz ne kadar Merkez Bankası veya çeşitli araçlarla müdahale etmek istesek de, dövizin ateşini düşüremiyoruz. Şu anda bizim tek yapmamız gereken ‘bir’ olmaktır. Dışarıya ‘biriz’ mesajı vermemiz gerekiyor. Çünkü ciddi bir zamandan geçiyoruz. Anketlerde 6. sıraya düşmüş olan ekonomi yeniden konuşulmaya başladı. Sebebi de dolar. Ama ekonomi dolardan ibaret değil. Hele ki tamamen dövizle işlem yapıyor olanların herhangi bir şekilde tedirgin olmasına gerek yok. Bir de herkesin dolarla ilgili konuşmasına gerek yok. Bu spekülasyon etkisidir. Yükselen piyasalarda da bu moral bozukluğu yaratır” diye konuştu.

“SANAYİCİLERİ BİLGİLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Bu tür seminerler ile Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayicileri bilgilendirmeye devam edeceklerini ifade eden Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ahmet Taş da, “Bizim buradaki amacımız Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tüm sanayicilerimizi bilgilendirmek. Onların her türlü risklerle karşılaşmamaları için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Konularla ilgili uzman insanları getirmeye devam edeceğiz. Sanayicilerimizin her türlü riskten arınması için bu tür etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı