REKLAMI GEÇ

“Denizli hayvancılık üssü olabilir”

“Denizli hayvancılık üssü olabilir”

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, kentin hayvancılık üssü olabileceğini, 12 yıl önce 50 bin olan büyük baş hayvan sayısının bugün 210 bine yükseldiğini belirtti. Tefenlili, “İklimimiz süt sığırcılığı yapmaya çok elverişli. Büyükbaş hayvancılığına yönelik yatırımlar 2005 yılından sonra hızlandı. Bilinçli üreticilerimiz sayesinde Denizli çevresine damızlık büyükbaş satan, hayvan üssü bile olabilir” dedi. Tefenlili, gen kaynaklarının yüzde 50’sinin kaybolduğunu da belirtti.

/ DENİZLİHABER / 3 Mart 2012 Cumartesi, 15:16

Basın İlan Kurumu Denizli Şube Müdürlüğü’nün düzenlediği Cumartesi Buluşmaları’nın dördüncüsü Denizli Ticaret Borsası’nda yapıldı. Toplantıya ev sahipliği yapan Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli’de son yıllarda tarım, hayvancılık ve gıda sektöründe önemli gelişmeler olduğunu, kentin hayvancılık üssü olabileceğini belirtti.

“Büyükbaş sayısı 4 kat arttı”

Denizli’de 2000 yılında büyükbaş hayvan sayısının 50-55 bin arasında olduğunu, bugün bu sayının 210 bine yükseldiğini söyleyen Tefenlili, “ İklimimiz süt sığırcılığı yapmaya çok elverişli. Büyükbaş hayvancılığına yönelik yatırımlar 2005 yılından sonra hızlandı. Verilen desteklemeler de bunu etkiledi. Denizli iklimi ve alt yapısı ile büyükbaş yetiştiriciliğine çok uygun bir konumda. Süt üretiminin yapıldığı tüm bölgelerde soğuk zincir kuruldu. Sütü alan firmalar, bu yerleşmiş alt yapı sayesinde kaliteli sütü sabah ve akşam sütü diye ikiye ayırarak üreticiden satın alıyor. Denizli’de üretilen kaliteli sütü satın almak için firmalar adeta birbiriyle yarışıyor. Büyükbaş hayvan sayımızın daha da artacağından eminim. Bizim bilinçli üreticilerimiz sayesinde Denizli çevresine damızlık büyükbaş satan, hayvan üssü bile olabilir” dedi.

“Okul kantinlerine üzüm, leblebi, incir”

Denizli’de 30 bin ton leblebi üretildiğini vurgulayan Tefenlili, “İlimizde 30 bin ton leblebi üretilirken Çorum’da satılan leblebi iki bin tonu bulmaz. Türkiye’de leblebinin yüzde 70’i Denizli’de üretiliyor. Ama leblebi denilince akla Çorum geliyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a da bu konuda yanlış bilgi verilmişti. Bir toplantıda bunun doğrusunu bir notla kendisine ilettim. Okul kantinlerinde cips yasaklansın kampanyaları oluyor. Ancak serbest ticarette yasaklamayla bir yere varamazsınız. Önce biz çocuklarımızın yiyeceği şeyler üretmeliyiz. Denizlili kuruyemiş firmaları olarak 50-60 gramlık paketler halinde üzüm, leblebi ve kesilmiş incir paketleri hazırlıyoruz. Bunu okulda öğrencilerimize kantinlerde sunacağız” diye konuştu.

“Gen kaynaklarımızı kaybediyoruz”

Gen kaynaklarının korunup, ıslah edilmesi gerektiğini belirten Tefenlili, “Topraklarımız çok verimli ancak gen kaynaklarımızı korumamız, ırklarımızı ıslah etmemiz gerekiyor. Gen kaynaklarımızın yüzde 50’si kayboldu. Son yıllarda ceviz, badem yetiştirilmesi için bahçeler kuruluyor. Bize ceviz olarak chandler cinsi öneriliyor. Çok kötü olmamakla birlikte bu cevizin içi ABD’deki gibi dolmuyor. Borsa olarak Çal’da büyük bir arazide tohum ve gen üzerinde araştırmalar yapılması için üniversitemize bu alanın devir edilmesini sağladık. Kendi genlerimiz ile kendi ürünlerimizi yetiştireceğiz. Tarım ürünlerinin yetiştirilmesinde ithal hiçbir ara madde kullanılmadığı için ülkemizin ekonomisine de büyük katkısı var” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı