REKLAMI GEÇ

Denizli kekiğinde PA değeri düşürülecek, ihracat daha kolay olacak

Denizli kekiğinde PA değeri düşürülecek, ihracat daha kolay olacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, dünyanın kültür kekiğinin yüzde 907ına yakının üreten fakat aynı ölçüde ihraç edilemeyen Denizli kekiği için harekete geçti. Avrupa Birliği’ni ihracatın önündeki en büyük engel olan PA değerini düşürmek için eğitimler başladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Mayıs 2024 Çarşamba, 12:13

Tescilli Denizli kekiğinin özellikle Avrupa pazarında daha aranılır olması için çalışmalar sürüyor. Dünyadaki kültür kekiğinin neredeyse yüzde 90’ını üreten Denizli, dış pazarda aynı başarıyı gösteremiyor. Çünkü yabani otlardan bulaşan bir tür toksin, kekik ihracatını engelliyor.

DENİZLİ’NİN KEKİĞİ NEDEN AVRUPA’DA SATILAMIYOR
Kekiğin, çiftçinin elinde kalmasına neden olan PA (Pirolizidine Alkaloidleri) yüksek çıktığından Avrupa Birliği toksin taşıyan kekiği istemiyor. Bu nedenle ihracat vaadiyle alınan kekikler, önce İzmir’de laboratuvarda analiz ediliyor. Eğer PA değeri yüksek çıkarsa kekik üreticiye geri veriliyor.

Denizli kekiğinin Avrupa’ya ihracatındaki en önemli sorun bu. Tarım ve Orman Bakanlığı da Ege İhracatçıları Birliği ve Denizli Ticaret Borsası işbirliği ile eğitim çalışması başlattı. Kekik üreticilerine yabani otla nasıl mücadele edecekleri ve PA değerini nasıl düşük tutabilecekleri öğretiliyor.

4 BÖLGEDE EĞİTİM VERİLDİ
Bakanlığın “İhracata Yönelik Entegre ve Kontrollü Kekik Yetiştiriciliği (EKÜY) Projesi” kapsamında Tavas Nikfer, Kale Kayabaşı, Pamukkale Kurtluca ve Buldan Türlübey Mahallelerinde yapıldı.

Eğitimlere, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Resül Çoban, Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, İlçe Müdürleri çok sayıda ihracat firması ve kekik üreticileri katıldı.

Toplantılarda Ziraat Yüksek Mühendisi Şahin Şentürk proje sunumu yaptı. Özellikle AB Ülkeleri tarafından 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan PA (Pirolizidine Alkaloidleri) kontaminasyonunun önlenmesi konusunda bilgilendirme yaptı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı