Denizli Kızıl Meydan’da nar şovu yapacak

Denizli Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Başkanı Halil Öztürk, 10 bin dekar alanda yılda yetiştirilen 15 bin ton Hicaz narını dünyanın ünlü meydanlarında tanıtarak yeni pazarlar bulacaklarını söyledi. Öztürk ilk hedeflerinin Rusya’nın başkenti Kızıl Meydan’da 10 ton nar satmak olduğunu söyledi.
/ DENİZLİHABER / 9 Mart 2012 Cuma, 11:14
Türkiye’nin dünyada Hindistan ve İran’dan sonra yılda ürettiği 150 bin ton narla dünya da üçüncü sırada olduğunu belirten DEMESKO Yönetim Kurulu Başkanı Halil Öztürk, en kaliteli narında Denizlili üreticiler tarafından yetiştirildiğini iddia etti.
Dünyada üretilen 10 çeşit nar olmasına rağmen, en çok tercih edilen ve bol tüketilen nar cinsinin Hicaz Narı olduğunu vurgulayan Öztürk, “Denizli nar üretiminde belli bir noktaya geldi. Yeni nar bahçeleri oluşturulmaya devam ediliyor. Nar bu yıl 1 lira ile 1,5 lira arasında satıldı. Bu narın üreticisine daha çok para kazandırması ve dünyada yeni pazarlar bulunması için tanıtım atağına başlayacağız. İlk nar hasadı yapıldığında en çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında gelen Rusya’nın en ünlü meydanı Kızıl Meydan’da büyük elçiliğimizin de yardımı ile 10 ton hicaz narı götürerek suyunu sıkacağız. Yaklaşık bir ton nar suyunu da Rus halkına ikram edeceğiz” dedi.
Üç kutsal kitapta narın ismi geçiyor
Narın Kuran’ı Kerim’de, İncil’de ve Tevrat’ta ismi geçen tek meyve olduğunu, Avrupalıların damak tadına uygun olan hicaz narı suyunun çok yüksek fiyattan satıldığını hatırlatan Öztürk, “Narın ismi üç kutsal kitapta da geçtiği için özellikle Avrupa ülkelerinde insanların gözünde farklı bir yeri var. Denizlili üreticiler tarafından kaliteli olarak üretilen Hicaz Narı da Avrupalıların damak tadına çok uygun” diye konuştu.
Tanıtım grubu oluşturulmalı
DEMESKO olarak çok küçük bütçeyle narın tanıtımını yapmaya çalıştıklarını, ilin ve üretilen ürünlerin tanıtımının tüm dünya ülkelerinde başarı ile yapılmasının devamı için ‘Denizli Tanıtım Gurubu’ adı altında birliktelik kurulması gerektiğini anlatan Öztürk, “İlimizin büyük odaları, resmi ve yarı resmi kurumları bu gruba kaynak aktarmalı ve profesyonel bir ekip kurulmalı. Bu ekip dünyanın neresinde olursa olsun, açılan fuarlara katılmalı, ABD’de yapılan Türk Günü gibi özel etkinliklerde görev almalı. İlimizde üretilen ve dünyaya satılan kendimize has, nar, leblebi, bıçak gibi çeşitli ürünler dünyanın farklı ülkelerinde bulunan en meşhur meydanlarda da tanıtılmalı. Ancak bu şekilde ilimizin ve ülkemizin tanıtımında etkili olabiliriz” diye konuştu.