REKLAMI GEÇ

Denizli, krizin etkilerini Suriye ile silecek

Denizli, krizin etkilerini Suriye ile silecek

Vizenin kalkması ile birlikte Suriye, Türk iş adamları için cazip bir pazar haline geldi. Suriye’ye yaptıkları 5 günlük geziyi aktaran Vali Yavuz Erkmen, Suriye ile iyi ekonomik ilişkiler kurulması durumunda 22 Arap ülkesi ile ticaretin de kolaylaşacağını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 2 Mart 2010 Salı, 18:32

Vali Yavuz Erkmen, Denizli Ticaret Borsası’nın Suriye’ye düzenlediği 5 günlük iş gezisini, geziye katılan iş adamları ve DTB yöneticileri ile birlikte değerlendirdi. Denizli Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında, Arap ülkelerine açılan bir kapı niteliğindeki Suriye ile sıkı ekonomik ilişkiler kurulması durumunda, Denizli ihracatının büyük oranda artacağı ifade edildi.

GAZİANTEP’İ ÖRNEK GÖSTERDİ
Suriye’ye 21 kişilik heyetle gittiklerini ve 2 gün Halep’te, 2 gün Şam’da kaldıklarını, ardından da Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 1 gün geçirdiklerini ifade eden Vali Erkmen, Suriye ile Türkiye arasında vizenin kalkması sonrasında, Suriye ile ilişkilerini geliştiren Gaziantep’in
ihracattaki artışını örnek gösterdi. Vali Erkmen, “2 yıl öncesine kadar, ihracat sıralamasında, Denizli’nin gerisinde yer alan Gaziantep, vizenin kalkması sonrasında, Suriye ile sınır ticaretini artırıp, ihracat sıralamasında Denizli’yi geçip 6. sıraya yükseldi. Bunda en önemli sebep, Gaziantep’in Suriye sınırında olan bir il olarak, vizenin kalkması sonrasında, Suriye ile ticarete hemen başlamasıdır” dedi. Halep, Şam ve Beyrut’ta, bu illerin valileri, büyükelçileri, ticaret müşavirleri, ticaret ve sanayi odalarının başkanları ile görüştüklerini dile getiren Vali Erkmen, “Suriye, şu anda tam bir yol ayrımında. Türkiye’nin 1980’li yıllardaki havası var Suriye’de. Bunu, Denizli lehine kullandığımız takdirde, yapılabilecek çok şey var” dedi.

“SURİYE, ARAP ÜLKELERİNE AÇILAN KAPI”
Suriye ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi durumunda, yalnızca 20 milyonluk Suriye nüfusuna değil, 350 milyonluk Arap nüfusuna da ürünlerin satılabileceğini belirten Vali Erkmen, “Suriye ile ticaret yaparak, tüm ürünlerimizi, 22 Arap ülkesine sıfır gümrük ile satabilme şansımız olacak. Suriye’de görüştüğümüz tüm heyetler, Türkiye’ye olan sevgilerini her fırsatta dile getirdi. Suriye ile Türkiye arasında en üst seviyeye çıkan siyasi ilişkileri, ekonomik anlamda da Denizli için kullanmayı bilmeliyiz” diye konuştu.

SURİYE’NİN BAŞKENTİ İLE KARDEŞ OLACAĞIZ
Vali Erkmen, Şam Valisi’nin, Denizli’ye, kardeş şehir olmayı teklif ettiğini, bunu memnuniyetle kabul ettiklerini, önümüzdeki günlerde bununla ilgili protokolün yapılacağını söyledi. Suriye’de, Denizli’ye, turizm açısından da büyük ilgi gösterdiklerini dile getiren Vali Erkmen, “Suriye’deki turizm acenteleri, önümüzdeki aylarda Denizli’ye gelecek. Suriye’nin örgütlü toplumlarını da Denizli’ye davet ettik. Yaptığımız gözlemlerin ardından, iş artık bu gözlemlere dayanarak ilişkileri geliştirmek ve ekonomik anlamda ortaklıklar kurabilmektir” dedi.

“HER TÜR MAL SATILABİLİR”
Vali Erkmen, “Suriye’ye her türlü mal satılabilir ya da üretim birlikte yapılabilir. Suriye, boş bir pazar. Suriye’de başta gıda sektörü olmak üzere, makine, tekstil gibi sektörlerde de satış yapılabilir. Oto yol ve havaalanı yapımı, inşaat sektörlerinde de hizmet verilebilir. Bayilik sistemi ile de Denizli’nin ürünlerini orada satabiliriz. Bizdeki üretim kalitesi, orada yok” dedi. Vali Erkmen, Lübnan’da yeni inşaatların çok olduğunu vurguladı ve bu ülkeye de inşaat sektörü ile girilebileceğini söyledi. Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Suriye’ye vizenin kalkması ile 400 milyon dolar olan Türkiye ihracatının, 2 milyar dolara çıktığını söyledi ve “Bu rakamın 5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Biz de Denizli’nin buradan gerekli payını alması için bu geziyi düzenledik” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı