REKLAMI GEÇ

DENİZLİ MERMERİNE PATENT GELİYOR

DENİZLİ MERMERİNE PATENT GELİYOR

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Denizli mermerine patent alacaklarını söyledi. Özer, yaptığı açıklamada, Denizli ekonomisinin en önemli temel taşlarından birisinin traverten ve mermer sanayisi olduğunu belirtti.

/ DENİZLİHABER / 23 Ekim 2010 Cumartesi, 16:30

Mermer ve traverten sanayisinin Denizli’de tekstil sanayisinden sonra gelen ikinci büyük sanayi olma yolunda olduğunu söyleyen Özer, ”Pamukkale’de geçtiğimiz yıllarda bulunan tarihi mermer kesme makinesi rölyefi, ilimizde aynen tekstil alanında olduğu gibi mermer sektörünün tarihinin de çok eski yıllara dayandığını göstermektedir. Mermer sanayisinin Denizli açısından en önemli yönü tamamen yerel girdilere bağlı olmasıdır. Çünkü hiçbir ithal girdi kullanılmamaktadır. Özellikle traverten rezervleri bakımından dünyanın en önemli kaynağına sahibiz. Bu nedenle Denizli mermeri doğal yapısıyla uygulandığı tüm alanlarda dekoratif görünümü ve dayanıklılığı ile inşaat sektöründe yoğun olarak kullanılmaktadır” dedi.

MERMERCİLİK İHRACATTA CAN DAMARIMIZ
Denizli’de 1979 yılında ilk tesisin kurularak mermer işleme sanayisine başlandığını hatırlatan Özer, şunları kaydetti: ”Şu anda ilimizde 100’e yakın mermer ve traverten çıkarma ve işlemesi yapan fabrika ve 120 civarında da atölye bulunmakta. Üretilen malların önemli bir bölümü, ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmekte. Mermercilik sektörü Denizli’nin ihracatta can damarlarından biri olmuştur. Denizli mermer ve traverten ihracatının 250 milyon dolar civarında olduğu, taşıma sektöründeki çalışanlar da dikkate alındığında bu alanda 10 binden fazla işçi çalıştırıldığı bilinmektedir”

PROJELER ÜRETEREK VERİMLİLİĞİ ARTIRMALIYIZ
Bütün iş kollarında olduğu gibi mermer ve doğaltaş sektörünün de ekonomik dalgalanmalardan etkilendiğini dile getiren Özer, ”Dolayısıyla sanayicimizin sıkıntıları da vardır. En büyük maliyet unsuru enerji ve taşıma giderleridir. Devletten teşvik ve destek isteyebiliriz fakat yapılabilecek en sağlam, en doğru iş rekabet gücümüzü geliştirmektir. Güçlerimizi birleştirerek Ar-Ge faaliyetlerimize hız vermemiz gerekmektedir. Verimliliği artırarak dünya pazarlarında bileğimizin gücüyle mücadele etmenin yolu, verimlilik artışından geçmektedir. Üniversitemizin akademisyenleri ile mermer ocaklarından daha verimli yararlanmak için çeşitli projeler üreterek verimliliğimizi artırmak zorundayız”

Zengin ham madde kaynaklarına sahip olmanın öneminin bilinmesini isteyen Özer, inşaatlarda yerli ve kaliteli mermer kullanılmasının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Blok mermer satışının yanı sıra büyük inşaat projeleri için mermercilerin desteklenmesini, ihalelerde yerli ürün kullananların tercih edilmesini isteyen Özer, ”Denizli mermerine patent alacağız. Bir buçuk yıl önce başlatmış olduğumuz patent girişimi yakında sonuçlanmak üzere. Özellikleri tespit edilip, standardının çıkartılmasında sona gelmek üzereyiz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı