Denizli Platformu, EKK’ya hazır

Denizli Platformu, Cumartesi günü yapılacak olan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısına hazır. Toplantıda, DSO Başkanı Keçeci, DTO Başkanı Özer ve DETKİB Başkanı Memişoğlu, Denizli’nin sorunlarını, bakanlara iletecek.
/ DENİZLİHABER / 12 Şubat 2010 Cuma, 19:32
Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Cumartesi günü Denizli’de toplanacak. Denizli Sanayici Tüccar ve İş Adamları Platformu, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’na hazır. Denizli’nin yıllardır çözümlenemeyen sorunlarını her gelen bakana anlatmaktan bıkmayan ve mücadeleye devam eden Denizli Platformu, EKK toplantısı öncesi, bakanlara iletecekleri konuları belirledi. Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptıkları basın toplantısında, Denizli Sanayici Tüccar ve İş Adamları Platformu Dönem Sözcüsü-Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, 9 bakana iletecekleri sorunları, basın mensupları ile paylaştı. Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda (EKK), Keçeci, Özer ve Memişoğlu Denizli’nin sorunlarını dillendirecek.
Denizli Platformu Dönem Söscüsü-DSO Başkanı Müjdat Keçeci, hem kendilerine verilen 5 dakikalık konuşma süresi içerisinde hem de birebir temaslarda, sorunları bakanlara ileteceklerini söyledi. Keçeci, “400’e yakın yetkili geliyor. 9 bakanın yanı sıra genel müdürler, müsteşarlar, bölge müdürleri var. Her bir odamızın üst yönetimleri de Denizli’ye geliyor. Biz, 5’er dakika konuşacağız. Denizli’nin toplantıda, sorunlarını anlatmak için 25 dakikası var ama toplantı öncesi ve sonrasında da sorunlarımızı anlatmayı sürdüreceğiz. Bu toplantı Denizli ekonomisi için de iyi oldu. Şu anda hiçbir otelde yer yok” dedi.
Keçeci, toplantıda dile getirecekleri en önemli sorunun Denizli’nin yeni ve eski teşvik yasaları nedeniyle mağdur olması olduğunu söyledi. Keçeci, “İlk ve en önemli konumuz yatırım teşvikleri. Denizli’nin yatırım teşviğinde haksızlığa uğraması… 5084 sayılı Teşvik Yasası ve yeni çıkarılan teşvik yasası ile Denizli mağdur edildi. Denizli, hala İzmir’e demiryolu ile kesintisiz olarak ulaşamıyor. Bu yol mutlaka tamamlanmalı. Kredi Garanti Fonu ve Eximbank kredilerinde yaşanan sıkıntıları dile getireceğiz. Sanayide kullanılan elektriğin, hafta sonlarında gece tarifesine uygun ücretlendirilmesini istiyoruz. AB hibe programlarından, Ankara’nın doğusundaki 43 il yararlanıyor ama Ankara’nın batısında kalan iller yeterince yararlanamıyor. Gümrük Müşavirliği ücretleri, yıl sonunda, 4 kat artırıldı. Bu da bizim maliyetlerimizi artırdı. Bunların indirilmesini istiyoruz. Sanayicilerimiz, elektrik dağıtım şirketlerine, 2 yılda bir sanayici sicil belgesi vermek zorunda. Bunun kaldırılmasını ya da bu işin odalara verilmesini istiyoruz. Mermer ocakları için Anayasa Mahkemesi ve Danıştay tarafından alınan karar nedeniyle, tehiri icra ile ocaklarımızı işletmeye açamıyoruz. Bu çıkmazın sona erdirilmesini istiyoruz. Bu durum çıkarılacak bir yasa ile düzeltilmeli. Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, yıllardır atıl durumda. Hükümetten, Çardak Özdemir Sabancı OSB’nin, yabancı yatırımcılara cazip halde sunulmasını istiyoruz” dedi. Keçeci toplantıda, tekstil sektörünün ağır ve tehlikeli iş kolundan çıkartılmasını istediklerini ve ihracatçı birliklerine ödenen nispi aidatların yüksek olduğunu ve kalkınma ajanslarında yönetim kurullarının oluşumundaki yanlışlıkları da dile getirecek.
DTO Başkanı Necdet Özer “KOBİ’lerimiz, kriz döneminde en çok finansal kaynak konusunda sıkıntı çekti. KOBİ desteklerinin artırılmasını ve ödeme vadelerinin uzatılmasını istiyoruz. Döviz kurları ve faiz oranları makul düzeyde tutulmalı. Doların 1.50’nin altına düşmemesini istiyoruz. Kıdem tazminatı konusu hem çalışanları hem çalıştıranları mağdur ediyor. Denizlili ihracatçının desteklenmesini istiyoruz. Bunun için ihraç mal üretiminde kullanılan enerji ve diğer girdi maliyetleri düşürülsün” dedi.
DTB Başkanı İbrahim Tefenlili, jeotermal seracılıkta soğuk su probleminin giderilmesini istediklerini belirterek, “Jeotermal seracılık konusunda, elektrikte de problem yaşıyoruz. Jeotermal seralarda kullanılan elektriğin, ticarethane tarifesinden, normal tarım sulaması tarifesine geçirilmesini istiyoruz. Uzun yıllar önce başlatılan sulama projeleri hala tamamlanmadı. Kuyular, göletler, barajlardaki suların basınçlı su haline getirilmesini istiyoruz. Hayvancılık konusunda, GAP ve DAP ile Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu’da 16 il destek alıyor. Doğuda hayvancılığa, et ırkında destek veriliyor. Batıda da süt ırkına destek istiyoruz” dedi.
Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, Denizli’de 55 bin esnaf ve sanatkarın bulunduğunu söyledi. Çelikkol, “Esnaf ve sanatkarımız sayı açısından çok ama güçlü değil. Esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı olanlardan, ustalık ve eleman belgesi istiyorlar. Ancak 5174 sayılı kanunla, TOBB’a bağlı odalarda bu belgeler istenmiyor. Bize de bu belgelerin sorulmamasını istiyoruz. Küçük esnaf ve sanatkarımız, basit usul vergi sisteminde idare edebiliyor ancak bazılarının defter tutması isteniyor. Esnaf ve sanatkarlara basit usul vergi uygulansın istiyoruz. Kayıt dışı çalışanlar için önlem alınmasını istiyoruz. Her yer süpermarketlerle doldu. Küçük esnaftan alışveriş eden kalmadı. Bu durumun düzeltilmesini istiyoruz. Bağ-Kur emeklisi esnaf, 500-600 TL maaş alıyor. Onlardan kesilen yüzde 15’lik destekleme primi kesilmemeli. Ticari ve özel araçlarda fenni muayene sürelerinin aynı olmasını istiyoruz” dedi.
DETKİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, tekstil iş kolunda çok önemli bir miktarda işçi çıkarıldığını belirterek, “Tekstilde işten çıkarılanların büyük bölümü hala iş bulamadı. Bu insanlar işsizlik sigortasından yararlanıyordu ancak birçoğunun süresi bitti. İşsizlik sigortasında ödeme süresinin uzatılmasını istiyoruz. En azından bu süre yüzde 50 oranında uzatılsın. Tekstil sektörünün, ağır ve tehlikeli iş kolundan çıkarılmasını istiyoruz. Tekstilcilere, makinelerini yenilemeleri için destek verilmesi gerekiyor. Döviz kurundan hala şikayetçiyiz. Eximbank kredilerinden faydalanamayanlar var, bu durumun düzeltilmesini istiyoruz” dedi.
9 bakanın katılacağı toplantı, Cumartesi günü Anemon Otel’de gerçekleştirilecek.