Havada karada sorun yaşıyoruz

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, sanayicisinin en önemli sorunlarından birinin lojistik olduğunu söyledi. Ulaşılması güç, ulaşılırken sıkıntı yaşanan bir kent olması nedeniyle Denizli için ‘Kör Hat’ benzetmesi yapıldığını da anımsatan Keçeci, “Ham maddesini getiremediğin ürünü, üretip de gönderemediğin mal ne satılır ne ihraç olur. Öncelikle lojistik sorunumuzu en kısa sürede çözmeliyiz” dedi.
/ DENİZLİHABER / 10 Nisan 2013 Çarşamba, 14:25
Denizli Sanayi Odası(DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, 2023 yılında 15 milyar dolar ihracat ve 10 milyon turist hedefleyen Denizli’nin dünya ile ulaşımı ayrı bir önem taşıdığını belirtti.
Sanayi, turizm, ticaret, tarım şehri olan Denizli’de lojistiğin, trafiğin ihmal edilmesi veya yok sayılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Keçeci, “Maalesef Denizlimiz bu konularda yıllardan beri geri kalmışlığını telafi etmeye çalışıyor. Denizli ulaşılması güç, ulaşılırken sıkıntı yaşanan bir kent. Eskiler demiryolu ulaşımı esas olduğu dönemlerde Denizli’ye kör hat derlerdi. Bu durum özellikle hava yolu ulaşımında çok ihmal gördü” diyerek Denizli’nin lojistik sorununu özetledi.
HAVA ULAŞIMI SIKINTILI
Denizlili sanayicisinin topyekûn olarak havayolu istediklerini, bu istekte bulunurken de beğenmedikleri, yaşaması zor olan bir havaalanına sahip olduklarını, sonra da devletin çok modern bir havaalanı yaptığını ancak sorunların bitmediğini vurgulayan Keçeci, “ Bugün de ondan vazgeçemiyoruz. Türkiye’nin en uzak havaalanına ulaşmak için koşturuyoruz. Tabiat şartlarını aşmak için inanılmaz mücadele veriyoruz. Dolayısıyla bunların ötesinde uçağımız var diye de mutlu oluyoruz” dedi.
Keçeci, hava ulaşımı ile ilgili Denizli’nin yaşadığı macerayı şöyle özetledi:
“ Ama bu seferde seferlerin azlığı ve fiyatların yüksek olmasından dolayı şikâyetçi olduk. Bizim havaalanı sorunumuz ve uçak maceramız yalnızca havaalanın uzaklığı değil, hem uçakların azlığı hem de fiyatların çok yüksek olmasıydı. Bu çerçevede biz amaçlarımızdan vazgeçmedik. Bu uçak olmalı, çok olmalı ve uygun fiyatlarla uçulsun talebiydi. Bunun için de en önemli aktivitenin rekabet olması gerektiğiydi. Başta Sayın Valimiz ile birlikte Denizli olarak Borajet’in Denizli’ye gelmesini sağladık. Borajet bu anlamda uçuşlarıyla önemli bir ucuzluk imajı yarattı. Şimdi de Pegasus Hava Yolları İstanbul seferlerine başladı. Bu Denizli için önemli bir kazanımdır.”
“AYDIN-DENİZLİ OTOBANI BİTİRİLMELİ”
Keçeci “Karayolu hala bizim için önemli ve insanlar kendi arabalarıyla seyahat etmeyi seviyor. Demiryolu sorununu çözemediğimiz için İzmir’den Aydın’a kısa bir sürede geliniyor ama Denizli için aynı durum söz konusu değil. Biz sivil toplum liderleri, Aydın -Denizli otobanını her toplantıda gündeme getiriyoruz. Bizim hakkımız çünkü. Bununla ilgili plan ve projelerimiz bitti. Devlet Planlama’dan da geçti. Başlaması için sadece bütçeden bir paranın ayrılması kaldı. Bu yol Denizlililerden sakınılmamalı ve ben bu yolun, önümüzdeki 1-2 yıl içinde tamamlanacağını düşünüyorum. Denizli’de önümüzdeki yıllarda özellikle karayolunda çok büyük değişiklikler olacak. Şehir dışından özellikle Antalya ve bölgesinden gelen yeri yabancı turistler virajlı ve dağ yollarından kurtarılacak” dedi.
DEMİRYOLU HALA KÖR HAT
Tren yolunun, Denizli’de muhakkak üzerinde çalışılması gereken bir konu olduğunu ve bu anlamda çok mesafe aldıklarını vurgulayan DSO Başkanı Keçeci, “Ama henüz iyi ve tam olmadı. Lojistikte çok sayıda ihaleler var. Bunlar sonuçlandığında bitecek yollar var. Valimizde bu konunun üzerinde çok duruyor. Denizli istasyonu, fonksiyonunu çevredeki yoğun trafik nedeniyle yitirmiş durumda. Yükleme-boşaltma işini yapmak isteyenler tırlarını, kamyonlarını o yoldan geçirmek için çok çaba sarf ediyor” diye konuştu.
“2023’E KADAR LOJİSTİK SORUNU ÇÖZÜMLENMELİ”
Keçeci, Valilik, Belediye ve Sanayi Odası olarak Devlet Demir Yolları’nın müşterek çalışması neticesinde ıslah organize denilen hemen Laodikya’nın üzerinden geçmesi planlanan demir yolu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Keçeci, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“ 18.madde düzenlemeleriyle hazineye terkedilmiş 45 dönümlük bir arsanın Devlet Demir Yolları’na verilmesi suretiyle orada kurulacak bir istasyonla tüm Denizli’nin lojistik yükleme boşaltma istasyonu oraya taşınacak. Bu hem Denizli’ye hem Denizli trafiğine hem sanayiciye inanılmaz kolaylıklar sağlayacak. Orada yapılacak bu operasyon, Denizli’de Devlet Demir Yolları var imajını ortaya koyacak. Devletin diğer gelişmiş sanayi ülkelerinde olduğu gibi insanlar ürün veya ham maddelerini ya denizden ya nehirden gemiyle, olmadı trenle gönderiyor. El birliği ile gelecekte 2023’e kadar hava, deniz, tren ve karayolu sorununu muhakkak çözülmeli. Ham maddesini getiremediğin ürün, üretip de gönderemediğin mal ne satılır ne ihraç olur. Öncelikle lojistik sorunumuzu en kısa sürede çözmeliyiz.”