REKLAMI GEÇ

“DENİZLİ SEKTÖR ÇEŞİTLENDİRMESİNDE BAŞARILI”

“DENİZLİ SEKTÖR ÇEŞİTLENDİRMESİNDE BAŞARILI”

AYSİAD’da iş adamlarıyla bir araya gelen Vali Erkmen, ekonomisi tek çeşide dayalı olan yerlerde, ekonomik kriz yaşandığı durumlarda sıkıntı yaşandığını belirterek, “Örneğin bir bölgede çay, bir bölgede fındık var. Onun için sektörlerin çeşitlenmesi yerinde olacaktır. Denizli de bunu başarıyor” dedi.

/ DENİZLİHABER / 27 Ekim 2010 Çarşamba, 16:55

Vali Yavuz Erkmen, Avrasya Sanayici, Yönetici ve İşadamları Derneği (AYSİAD) tarafından düzenlenen “Denizli Gündemi” konulu toplantıya katıldı. AYSİAD’da düzenlenen toplantıya; Vali Yavuz Erkmen’in yanı sıra, Denizli Ticaret Odası Başkanı (DTO) Necdet Özer, DTO Meclis Başkanı Mehmet Gökçe, AYSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamuç ve dernek üyeleri katıldı.

“Sivil toplum kuruluşlarının değerini bilelim”
Vali Yavuz Erkmen, Denizli’de gündemde olan, yapılan ve yapılması planlanan konular hakkında genel bilgiler verdi. Vali Erkmen, sivil toplum kuruluşlarının gün geçtikçe fazlalaştığını, sivil toplum kuruluşu anlamında son yıllarda çok önemli gelişmelerin yaşandığını kaydetti. Artık sivil toplum örgütlerinin günlük hayatın içinde olduğunu, devlet mekanizmasının karar alması konusunda, etkin rol oynadıklarını belirten Vali Yavuz Erkmen, “Bir takım kararların alınmasında, ilgili kurumlara götürülmesinde teklifler dikkate alınıyor. Kişisel olarak farklı, ama örgütlü olarak uğraşmak daha farklı… Bu anlamda bunun değerini bilmemiz gerekiyor” dedi.

“İstihdamda 147 bini yakaladık”
Denizli’nin tekstiliyle ön plana çıkmış olan bir il olduğunu hatırlatan Vali Erkmen, “Böyle olması, diğer sektörlerin mevcudiyetini ortadan kaldırmıyor. Her geçen gün tekstilin yanında diğer sektörler de genişliyor, kuvvetleniyor. Bugün dönüp baktığımızda, kriz öncesinde yani 2008’in Eylül-Ekim aylarında 144-145 bin civarında çalışan vardı. Bu kriz döneminde 129 bine düşmüş ve 16 bin gibi bir kaybımız varken, bugün geldiğimiz nokta onu telafi etmiş, tekrar yükselmiş 146-147 binleri yakalamış durumdayız. Geçmişle kıyasladığımız zaman tekstilde çalışan sayısının biraz daha fazla olduğunu görüyoruz. Karlılık ve verimlilik anlamında baktığımız zaman çok da kaybımızın olmadığını bütün arkadaşlarımız görüyor” diye konuştu.

“Denizli, sektör çeşitlendirmesini başardı”
Denizli’de mermer, yaş sebze-meyve gibi tarım sektöründe, hizmet sektöründe sayının arttığını bildiren Vali Erkmen, “Sektörlerdeki artış, sağlıklı bir gelişmeyi ifade ediyor. Ekonomisi tek çeşide dayalı olan yerler Türkiye’de sıkıntıya uğruyor. Bunun örneklerini biliyoruz, bir bölgede çay var, bir bölgede fındık var, Zonguldak’ta kömür var, işte bu bölgelerde krizlerde başka çıkış noktaları bulunamadığı için, ‘nasıl çıkarız’ diye yol aranıyor. Onun için bu sektörlerin çeşitlenmesi yerinde olacaktır. Denizli de bunu başarıyor” diye konuştu.

“Kümelenme doğal olarak var ama gerçekçi olarak yok”
Alınacak bazı önlemlerle iş adamlarının yükünün hafifleyeceğine dikkat çeken Vali Erkmen, “Örneğin tekstilde bir kümelenmeye gidelim istiyoruz. Bugüne kadar bu doğal olarak vardı. Ama gerçekçi olarak yok. Çankaya Üniversitesi’nin önderliğinde PAÜ’nün de içinde bulunduğu bir kümelenme çalışması yaptık. O arkadaşlarımızın anlattıklarını gördüğümüz zaman Denizli’de, 6 tane temel sektör (tekstil, mermer, tarım ve turizm vs. gibi) belirledik. Burada amaç, örneğin tekstil sektöründe, ayrı ayrı hammadde almak yerine birleşerek tek elden almak onu ucuza getirilebiliyor. Bunu fiiliyata geçirmemiz gerekiyor” dedi.

“Toplulaştırma 2011’de bitecek”
Tarım alanında yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Vali Erkmen, toplulaştırma konusunda Denizli’nin Türkiye’de lider konumda olduğunu belirterek, “Denizli’nin 4’te 3’ünü tamamlayacak şekilde toprak haritası çıkarıldı. Burada amaç, toprağın yapısını inceleyip, çiftçinin toprağında hangi mahsulü ekerse en üst verimi elde edebileceğini belirlemek. 2011’in sonunda bu çalışmamızı bitirmeyi hedefliyoruz. Bu çalışma Türkiye’de örnek olacak bir çalışmadır. Özellikle sera konusunda çok büyük bir gelişme var. Pek çok iş adamı arkadaşımız topraksız seraya ilgi gösteriyor. Yeni teknolojiler sayesinde daha fazla ürünler alınabiliyor. Hayvancılıkta da gün geçtikçe artış gözleniyor. Geçmiş yıllarla bugüne bakıldığında neredeyse yüzde 100’e varan artış söz konusu” diye konuştu.

“Tur şirketlerine ihtiyacımız var”
Turizm sektöründe Denizli’nin bir organizatör olması gerektiğini ifade eden Vali Yavuz Erkmen, Denizli’de tur düzenlenmesi için firmaların kurulması gerektiğini söyledi. Meydan Projesi çerçevesinde, bölgeye müze yapılarak Pamukkale’ye gelen turistleri buraya getirerek müzenin gezdirilebileceğini ve Kaleiçi ile Bayramyeri’nde alışveriş yapabileceklerini belirtti. Denizli’de Pamukkale’nin dışında görsel güzelliklerinin de sunulması gerektiğini söyleyen Vali Erkmen, bunun da ilimizde kurulması gereken tur şirketleri sayesinde olabileceğini sözlerine ekledi.

Toplantı, işadamları ile karşılıklı söyleşi ile devam etti.

Vali Erkmen AA’yı da ziyaret etti
Vali Yavuz Erkmen, AYSİAD’da düzenlenen toplantının ardından, AYSİAD ile aynı binada bulunan Anadolu Ajansı (AA) Denizli Büro Müdürlüğü’nü de ziyaret etti. AA Denizli Büro Müdürü Mustafa Dermencioğlu, ajansın çalışmaları hakkında Vali Erkmen’e bilgiler verdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı