REKLAMI GEÇ

Denizli, su ürünleri ihracatında üst sıraları zorluyor

Denizli, su ürünleri ihracatında üst sıraları zorluyor

Denizi olmamasına rağmen, özellikle alabalık üretimiyle ihracat değeri olan ürünler üreten Denizli, bu sektördeki payını büyütüyor. 2022’de 60 milyon dolarlık su ürünleri ihraç eden Denizli, 2023’ün ilk 6 ayında da dikkat çekti. İhracat yüzde 18 arttı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Temmuz 2023 Pazar, 13:35

Türkiye, son yıllarda su ürünleri ihracatını yükseltiyor. Deniz kenarlarındaki balık çiftliklerinin sayısının artması ile ihracatın artması da doğru orantılı. Fakat Denizli, sadece akarsularında yetişen balıklarla denizi olan kentlerin olduğu ihracat liginde yarışıyor.
Tütsülü alabalık gibi katma değeri yüksek bir ürün üretme becerisi olan Denizli, 2022 yılında 60 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı yaptı. Bu rakam 1.479 kilometrelik kıyı şeridiyle Türkiye’nin en uzun denizine sahip Muğla’nın 328 milyon dolarlık ihracatından hayli düşük. Fakat Denizli, sınırlı imkanlarına rağmen, bu yılın ilk 6 ayında ihracatını yüzde 18 daha artırdı.

KENT ALABALIKTAN 2022’DE 60 MİLYON DOLAR KAZANDI
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli’nin hayvansal ve su ürünleri ihracatıyla ile ilgili verilerini şöyle paylaşmıştı:
82 ülkeye 190 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. 2021 yılında bu değer 135 milyon dolar seviyesindeydi.
En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülkenin yüzde 25 oranla Irak, yüzde 21 oranla Hollanda, yüzde 5 oranla Almanya, yine yüzde 5 oranla Birleşik Arap Emirlikleri ve yüzde 4 oranla Cezayir olduğunu görüyoruz.
Alt ürün grupları bazında ihracat incelendiğinde en yüksek değerin 85 milyon dolar ile hayvansal ürünlerde gerçekleştiğini söyleyebiliriz.
Sonrasında ise 60 milyon dolar ile su ürünleri grubu, 25 milyon dolar ile süt ürünleri grubu ve 20 milyon dolar ile şarküteri ürünleri grubu geliyor.”

ALABALIK İHRACATI YÜKSELİYOR
Öte yandan Ege İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre de alabalık ihracatı bu yılın ilk 6 ayında da artışını sürdürdü. Birliğin verilerine göre; su ürünleri sektöründe levrek 263 milyon dolarlık tutarla en çok ihraç edilen balık türü olma özelliğini korurken, çipura ihracatı yüzde 10’luk artışla 195 milyon dolardan 215,7 milyon dolara ilerledi.
Son yıllarda yıldızı parlayan Türk somonunun ihracatında yüzde 34’lük artış hızı yakalandı ve 115,7 milyon dolardan 154,7 milyon dolara çıktı.
Alabalık ihracatı yüzde 18’lik gelişimde 49,5 milyon dolardan 58,5 milyon dolara çıktı.
Orkinos ihracatı 28 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkarken, orkinos yüzde 43’lük ihracat artışıyla ihracat artış rekortmeni oldu
Türkiye’nin kaya levreği ihracatı 3,5 milyon dolar olarak kayıtlara geçerken, diğer su ürünlerinden 93 milyon dolarlık döviz geliri elde edildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı