REKLAMI GEÇ

Yaşa ”Demokratik bir anayasa şart”

Yaşa ”Demokratik bir anayasa şart”

TMMOB İl Sekreteri Yaşa, gerçek anlamda 12 Eylül darbesinin yargılanabilmesi için önce toplumun tüm kesimlerinin katılımı ile gerçekleştirilecek yeni bir Anayasa’nın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 12 Eylül 2012 Çarşamba, 10:47

12 Eylül darbesinin gerçek anlamda yargılanmasının tek yolunun bunu gerçekleştirebilecek yeni bir anayasadan geçtiğini belirten TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fatih Yaşa “Darbeyle gerçek bir hesaplaşmanın yolu, 12 Eylül‘ü tüm kurum ve kişileriyle yargılamaktan, emekten ve halktan yana, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir anayasaya sahip olmaktan geçmektedir” dedi

12 Eylül 1980 yılında gerçekleşen darbenin üzerinden otuz iki yıl geçtiğini hatırlatan Fatih Yaşa “12 Eylül devletin, siyasetin, ekonomi ve toplumsal yaşamın emeğin aleyhinde yeniden yapılandırıldığı bir dönemeçtir. Bugün yaşadığımız, planlamadan, sosyal devlet anlayışından uzaklaşma, gelir dağılımındaki adaletsizlik, emekçi haklarının tırpanlanması, kamunun birikiminin özelleştirme uygulamalarıyla talan edilmesi, neoliberal politikalarla ABD-AB, Dünya Bankası-IMF güdümünde bir Türkiye, toplumsal değerlerin yok oluşu, değerlerin rant uğruna feda edilmesi 12 Eylül‘ün sonucudur. 12 Eylül‘ü yaratan güçlerin tam da istediği sonuçtur bu” dedi.

Türkiye’nin, darbecileri ve darbe döneminde yaşananları hala yargılayamayan birkaç ülkeden birisi olduğunu hatırlatan Yaşa “Mevcut siyasi iktidarın vatandaşın önüne önce, darbe ve darbecilerle hesaplaşma vaadiyle bir anayasa değişikliği getirdi. Ancak kabul edilen değişikliğe karşı ciddi anlamda darbecilerin üzerine gidilmedi. İktidar tüm gücü ve enerjisini kendine karşı olanlarla mücadele vermiş, ancak özlenen ve beklenen gelişmeler yaşanmamıştır. 12 Eylül bugünde tüm kurumları ile ayakta durmakta, başta YÖK olmak üzere yapılan şekli değişikliklerine karşın, cunta döneminde hangi amaçla kuruldularsa yine aynı amaca hizmet etmektedirler” açıklamasında bulundu.

Toplumun tüm kesimlerinin katılımı ile gerçekleştirilecek yeni bir Anayasa’ya olan ihtiyacın altını da çizen Yaşa; açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir Anayasa hayata geçirilmedikçe, sosyal hukuk devleti egemen kılınmadıkça, ekonomi ve dış politika ülke ve halkın çıkarları yerine belli çevrelerin güdümünden çıkartılmadıkça, her türlü emperyalist bağımlılık terk edilmedikçe, 12 Eylül Anayasası ile gasp edilen grevli, toplu sözleşmeli sendikalaşma hakkı bütün çalışanlara yeniden tanınmadıkça ve cuntacılar yargılanmadığı sürece 12 Eylül‘ün yarattığı düzeni aşmak mümkün olmayacaktır. Darbecilerini yargılayamadığı sürece Türkiye‘deki demokrasi kavramı daima yaralı ve tartışmalı olarak kalacaktır”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı