REKLAMI GEÇ

Denizli travertenini rekabet bitirdi

Denizli travertenini rekabet bitirdi

Dünyaya adını duyuran Denizli traverteni, zor günler yaşıyor. Bunun nedenini ise bazı fason çalışanların ve firmaların fiyat düşürerek rekabet etmesine bağlayan sektör temsilcileri, “Böyle giderse traverten ayaklar altına düşecek” diyerek tepkilerini dile getirdi, çözümünün ise kooperatifleşmeye gitmek olduğunu belirttiler.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 27 Mart 2016 Pazar, 12:55

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 22.si düzenlenen Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nda bir araya gelen Denizlili firma temsilcileri, Avrupa pazarlarında traverten trendinin düşmesinden dert yandı.

Denizli Travertenin zor günlerden geçtiğini dikkat çeken sektör temsilcileri, bunun sorumluları olarak fiyat düşürerek rekabet eden firmaları gösterdi.

denizli-mehmet-hikmet-celikkol-ic
PAZARLAMA KÜLTÜRÜMÜZÜ DEĞİŞTİRMELİYİZ
Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Hikmet Çelikkol, her geçen yıl traverten fiyatının düştüğünü bazı firmaların ise pazar bulabilmek için ürünlerini zararına pazarlamak zorunda kaldığını vurgulayarak, “Denizli’de 10 liralık bir ürünü 9 liradan satan firmalar var. Fiyat ile rekabet Denizli’nin dünyaca ünlü travertenini ayaklar altına serdi. Pazarlama anlayışımızı değiştirmeliyiz. Rekabet fiyat düşürerek değil kaliteyle olmalı” dedi.

denizli-abdullah-koc-ic
REKABET ÇOK CAN YAKICI VE ACIMASIZ
Sektöre 2002 yılında giren Kuşgölü Mermer ortaklarından Abdullah Koç, hiçbir milletin kendi taşını bu kadar ayaklar altına alamayacağını belirterek, “Mermer sektöründe rekabet çok can yakıcı ve acımasızca rekabet var. Maalesef sektör olarak biz çok fazla ticareti bilmiyoruz” dedi. Her geçen gün fiyatların aşağı çekildiğini, 21 dolar maliyeti olan bir taşı 19 dolara satmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Koç, “Denizlili sektör temsilcileri olarak ticareti bilmiyoruz. Ticareti en iyi bilenler, mermer sektöründe marka olan İtalya. Her yıl, her geçen sezon fiyatları yukarı çıkıyor maalesef bizimkiler aşağı çekiliyor” diye konuştu.

FİYAT DÜŞTÜKÇE KALİTE DÜŞTÜ
Kalitesini dünyaya kanıtlamış ve dünya çapında bir trend yakalamış Denizli traverteninin artık değer kaybettiğini ileri süren Koç, “Kalitemizi dünyaya kanıtlamış idik. Fiyat düşürdükçe kalite düştü. Herkes her yerde traverten kullanmaya başladı. Bir dönem Avrupa’nın elit kişileri traverten kullanırken şimdi deyim yerindeyse varoş kesimlere bile traverten satıyoruz. Artık Avrupa pazarlarında trend değişti. Travertenin trendi düştü” diyerek travertenin zor dönemden geçtiğini ileri sürdü.

denizli-ihsan-yılmaz-ic
PAZARLAMADA DEĞİL FİYATTA SORUN YAŞIYORUZ
Denizli’nin öncü firmalarından Özçınar Mermer Genel Müdürü İhsan Yılmaz ise travertenin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, “Denizli traverteni tanındı. Artık herkes biliyor. Pazarlamada sorun yaşanmıyor, yalnızca rekabet anlamında sorun yaşanıyor.
Pazarımız var müşterimiz var ürün üretiyoruz ama kazanç oranı, karlılık oranında çok hassas bir noktaya yaklaştı. Bundan sonrası gidişat anlamında iyi değil” dedi.

CİNKAYA İTALYA’YI ÖRNEK GÖSTERDİ
Faber YVZ Şirketi’nin sahibi ve Faber Mermer Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Cinkaya, Denizli traverteni ile ilgili sorunun ancak İtalya’da olduğu gibi sektör temsilcilerinin kooperatifleşmesi ile aşılabileceğini vurguladı.

denizli-yavuz-cimkaya-ic
Cinkaya, “Çok komik rakamlara taşlar satılıyor.Çok fazla fason iş yapan firmalar var. Belli başlı ocaklar var, elektrik giderini karşılayabilmek ve işçilerinin maaşlerini ödeyebilmek için fiyat kırıyor. Dünyada en kaliteli ve güzel traverten Denizli’den çıkıyor. Bunu değerlendirmeliyiz. Bana göre çözüm, kooperatifleşme veya yeni bir oluşum. Ocak ve firma temsilcilerinin katılımıyla kurulacak kooperatif, belli bir fiyat standardı konusunda anlaşılması gerekiyor. Bunun örneğini İtalya yapıyor. Mermer ocaklarında kooperatif sistemine gitmişler. Kooperatif başkanı var, üyeler ise ocak sahipleri fabrika sahipleri. Kooperatif, ‘bu yıl şu miktardan fazla üretim yapmayacaksınız. Şu fiyatın altında satış yaparsanız sizi kooperatiften çıkartırız’ şeklinde karar alıyor. Yaptırımları da var. Taşı aynı kararla yıllarca pazarlıyorlar ve fiyatı her geçen yıl artıyor. Böyle bir oluşum kooperatif sistemi kurulabilir” önerisinde bulundu.

Yorumlar

abcde   -  Bağlantı 27 Mart 2016, 15:43

italyan gelir bizden havlu alır kilosu 3-5 liraya 2 baskı markası bilmem ne kendi sitesinde 100 euro ya tanesini satar,mermeri bizden kaliteli değil ama italyan diye dünyanın parasına satar bizlerde ağlarız burda, biraz zeka biraz milliyetçilik lazım

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı