REKLAMI GEÇ

5 ayda 16 şirket iflas erteleme istedi

5 ayda 16 şirket iflas erteleme istedi

Denizli’de sanayi sektöründe bir süredir yaşanan finansman sıkıntısı yeni bir uygulamayı öne çıkardı. İflas erteleme istemleri giderek artarken, il merkezinde bu yılın ilk üç ayında 13, mayıs ayı sonu itibariyle 16 şirket icra iflas istedi.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 15 Haziran 2016 Çarşamba, 08:35

Birçok alanda Türkiye’nin ilk 10 ili arasına giren, İstanbul Sanayi Odası’nın 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasında 13 şirketle yer alan sanayi kenti Denizli’de, iş dünyası bir süredir rahat değil. Finansal açıdan darboğaza giren şirketler çıkış yolu ararken, bazıları da çareyi iflas ertelemede buluyor.

İFLAS ERTELEMELERİN ÖNÜ ALINAMIYOR
Yaşadıkları sıkıntıları aşamayınca koruma kalkanı oluşturmak isteyen bazı şirketler iflas erteleme seçeneğine başvuruyor. Bu kapsamda Denizli’de, yılın ilk üç ayında 13, mayıs ayı sonu itibariyle 16 şirket iflas erteleme istedi. Bu rakama ilçelerdeki iflas erteleme taleplerinin dahil olmadığı öğrenildi.

İFLAS ERTELEMENİN ŞARTLARI
Bir şirketin iflas ertelemenin talep edilebilmesi için “Borca batık olma, şirketin mali durumunun iyileştirilmesinin mümkün olması (iyileştirme projesi), şirketin tasfiye halinde olmaması, alacaklıların durumunun iflasın açılmasına oranla daha kötü bir duruma sokulmaması” şartları aranıyor.

1956’DA YASAL DÜZENLEME
İflas erteleme, Türk hukuk sisteminde 60 yıllık bir geçmişe sahip. 1956 yılında kabul edilen Türk Ticaret Kanunu’nun 324. maddesinde, “Şirket durumunun ıslahı mümkün görülüyorsa idare meclisi veya bir alacaklının talebi üzerine mahkeme iflas kararını tehir edebilir” ibaresi yer aldı.

2001 YILINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Zor durumda olan şirketlerin biraz nefes almasını sağlamak ve bu şirketleri ticari hayatın içerisinde tutmak amacıyla 2001 krizi sonrası İstanbul Yaklaşımı ile İcra ve İflas Kanunu’nda değişikliklere gidilerek, bir takım eklemeler yapıldı.

DSO’NUN ÖNERİSİ
Denizli Sanayi Odası (DSO), iflas ertelemelerin mağduriyet ve haksızlıklara yol açmaması için “Atanan kayyumların iş niteliğine göre seçilmesini, uzmanlık mahkemelerinin kurulmasını, nitelikli hakimlerin teşvik edilmesini ve nitelikli bilirkişilerin görev yapmasını” öneriyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı