REKLAMI GEÇ

Denizli’de jeotermal çalıştayı

Denizli’de jeotermal çalıştayı

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve Kalkınma Bakanlığı tarafından “Denizli’de Termal ve Sağlık Turizminin Dünü, Bugünü ve Geleceği” konulu panel ve çalıştay düzenlendi. Toplantıda, Denizli’nin sahip olduğu jeotermal kaynakların, sağlık turizmi, tarım ve enerji üretiminde nasıl değerlendirilebileceği konuları ele alındı.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 30 Nisan 2014 Çarşamba, 13:44

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Denizli Valiliği ve Kalkınma Bakanlığı’nın düzenlediği “Denizli’de Termal ve Sağlık Turizminin Dünü, Bugünü ve Geleceği” paneli ve çalıştay, Rıchmond Pamukkale Thermal Otel’de gerçekleştirildi.

Toplantıya Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Süleyman Alata ve ülke genelinden uzmanlarla, enerji, turizm ve tarım sektörünün temsilcileri katıldı.

pau-rektor-huseyin-bagci-ic

PAMUKKALE’YE FİZİK TEDAVİ REHABİLİTASYON HASTANESİ
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, Pamukkale’de PAÜ Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi projesini yaşama geçirme adına planları olduğunu belirterek, bunun için Karahayıt’ta 26 dönüm arsa tahsis edildiğini söyledi.

denizli-büyükşehir-belediye-baskani-osman-zolan-ic

DENİZLİ TURİZM ŞEHRİ OLACAK
Denizli’nin jeotermal kaynaklar bakımından büyük bir potansiyeli olduğunu vurgulayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Çek Cumhuriyetine, Macaristan’a gittik. Orada jeotermal ve termal sağlıkla ilgili incelemelerimiz oldu. Almanya veya Macaristan’da 2000-3000 metre derinlikten pompa yardımıyla 25-26 derece sıcak su çektiklerini öğrendik. Jeotermali sunum ve etki anlamında birçok yatırımlar yapmışlar. Denizli’de ise 30 dereceden başlayarak, 250 dereceye kadar sıcaklıkta, düşük maliyetle jeotermal çıkarabiliyoruz. Üstelik bizim kaynaklarımız mineral açısından da oldukça zengin. Ancak bugüne kadar, bu zenginliğimizi değerlendiremedik. Bu yüzden bundan sonraki yatırımlarımızla Denizli’yi turizm şehri yapacağız ” dedi.

EN BÜYÜK JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALİ DENİZLİ’DE
Doğal jeotermal kaynakları bakımından Türkiye’nin dünyada 7. Sırada yer aldığını belirten Denizli Valisi Abdülkadir Demir de, ülkemizdeki kaynakların yüzde 87’sinin Ege Bölgesi’nde olduğunu söyledi.
Demir, “Denizli, 7 adet jeotermal saha ve %16’lık pay ile Türkiye’de önemli bir zenginliğe sahip. Jeotermal kaynağı sadece turizmde kullanmıyoruz. Türkiye’de yapılan en büyük jeotermal elektrik santrali Denizli’de. Zorlu Enerji’nin işlettiği santralde, 2023 yılına kadar jeotermal ile elektrik üretimi konusundaki hedef en az 300 megabayt. Ama bence bu hedefi daha da aşacak” dedi.

denizli-valisi-abdulkadir-demir-ic

SERA ORGANİZE YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK
Türkiye’nin ilk Termal Sera Organize Sanayi Bölgesinin Denizli’de olacağını ifade eden Demir, “Jeotermal kaynağın seracılıkta kullanılması çok uzun yıllar konuşulan ancak bir türlü başarılamayan işlerden bir tanesidir. 3 yıldır da biz uğraşıyoruz. Geçen zaman diliminde ihaleye çıktık. Hiçbir talibi çıkmadı. Dün itibariyle Kalkınma Bakanlığı’ndan ve Tarım Bakanlığı’ndan uzmanlar buradaydı. Türkiye’de ilk defa Termal Sera Organize Sanayi Bölgesi Denizli’de olacak. Programa girecek, 20 milyon TL ödenek sağlandığında Denizli yıl sonuna kadar Sera Organize Bölgesini tamamlayacak” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı