REKLAMI GEÇ

Finansal destek kurumlarından Demir’e brifing

Finansal destek kurumlarından Demir’e brifing

İlimizde proje tabanlı faaliyet gösteren TKDK, GEKA, KOSGEB ve SYDV kurumları, Vali Abdülkadir Demir’in de katıldığı toplantıda yapılan son çalışmaları hakkında bilgi verdiler.

/ DENİZLİHABER / 14 Aralık 2013 Cumartesi, 14:06

Fıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde düzenlenen toplantıya, Vali Abdülkadir Demir, Vali Yardımcısı Erol Türkmen, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, İlçe Kaymakamları ile kurum müdürleri katıldı.

Toplantıda, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Ümit Dağdeviren, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYDV) Müdürü Fatih Işık, KOSGEB Müdürü Selim Erkoç, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Süleyman Alata bu yıl yaptıkları çalışmalar ve kurumlarının verdiği destekler hakkında bilgiler verdiler.

Yapılan brifingler sonrası konuşan Vali Abdülkadir Demir, TKDK’nın Denizli’de önemli çalışmalar yaptığını söyleyerek, “Türkiye’ye örnek çalışmalar yapıldı. Bildiğiniz gibi, burada özellikle ülke olarak ödediğimiz paraların Avrupa Birliği’ne üyelik süresince ödediğimiz katkı paylarından ülke olarak yeterince faydalanamadık. Şu anda Ülkemizde uygulanan projelerle AB Hibe Fonlarından proje ve yatırım karşılığında tekrar geri alınması ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Aslında bu paralar bizim paralarımız. Çabamız Denizlimizin bu havuzdan en fazla pay alan İl olması için. Dolayısıyla bu projeler vasıtasıyla hiç olmazsa yeni bir heyecan oluşturarak iş adamlarımızı, yatırımcılarımızı özellikle gayrete getirerek yeni yatırımlar oluşturmak istiyoruz. Var olan yatırımları geliştirmesini, kapasitelerini arttırması ile ilgili çalışmalar yapıyor. Yeni bir kurum olmasına rağmen hakikaten kısa sürede çok iyi organize olundu ve Denizli’nin her noktasına ulaşılarak ve her çağrı döneminde bir öncekini katlayarak devam ediyor. Şu anda 11. çağrı döneminin sonuçları belli oldu. Görüldüğü üzere yaklaşık 32 milyon liralık katkı sağlayacak bir uygulama” dedi.

Çıkılan çağrıların belli bir sektörü oluşturmadığını, çok geniş bir sektörel alanı oluşturduğuna dikkat çeken Vali Demir, “Kaymakamlarımızın gayretinin çok etkili olduğuna inanıyorum. İlçelerin şartları da muhakkak önemlidir. Ama her ilçede de yapılabilecek bir şeyler olduğu görülüyor. Çünkü gerçekten çağrıya çıkılan alanlar çok kapsamlı. Yani sadece belli bir sektörle sınırlı değil. Bütün sektörlerle ilgili dönem dönem fırsat oluyor ve çağrılar peş peşe geliyor. Yani ‘birini kaçırdım ne yapayım’ demiyorsunuz, o bitince hemen bir sonraki başlıyor. Dolayısıyla bu aşamada tekrar sizlerle bir değerlendirme yaparak arkadaşlarımızın kendi ilçeleri arkasından yapılabilecekler ile ilgili bir değerlendirme yapmasını istiyoruz. Eğer gerekiyorsa kırsal kalkınmadan uzmanlarımız ilçelerimize giderek özellikle yatırımcılarımızı bilgilendiriyorlar. Dolayısıyla bu pastadan daha çok pay almak zorundayız. Ben bütün programlarına katılıyorum. Uygulanan projelerin inşaatlarını geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir etkinlikte gezdik. Gerçekten kısa sürede büyük yol alınıyor” diye konuştu.
KOSGEB’in Türkiye genelinde çok önemli çalışmalar yaptığını kaydeden Vali Demir konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Bu yıl göründüğü gibi yaklaşık yılsonuna kadar yapılan ödemelere de bakıldığında 4 milyon lirayı bulacak bir ödeme görülüyor. Tabi bazen rakamlar 3 bin, 4 bin, 5 bin lira gibi küçük verilebiliyor. Ama o 3 bin, 4 bin, 5 bin liralar bir yatırımcı için, gerçekten samimi iş görmek isteyen insanlar için çok önemli bir değer oluyor ve orada çok önemli başarılı sonuçlara ulaşılabiliyor. Bunun örneklerini görüyoruz. Bu konuda da özellikle ilçe düzeyinde yapılacaklarla ilgili, ilçe örgütlenmesi olmadığı için bütün gayret kaymakamlarımızın takibine düşüyor. Dolayısıyla KOSGEB ile ilgili de böyle imkanlar olduğunu, özellikle küçük yerleşim yerleri de dahil olmak üzere daha büyük yerler içinde gördüğünüz gibi imkan var. Bunları bir değerlendirip o anlamda daha fazla yararlanmak istiyoruz. Tabi KOSGEB’de zaman zaman ödemelerde nakitle ilgili sıkıntı olabiliyor. Ama sonuçta bir şekilde çözülüyor. Önemli olan bu alanda da faydalandırmayı sağlayabilmek. Tabi bu çalışmaların bir güzel tarafı daha var. Bir projeli çalışma ve onun sürdürülebilirliğini takip etme anlamında da sistem kendi içerisinde kontrol mekanizması getiriyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız bu işten daha iyi faydalanabilir. Buda bizim açımızdan önemli.”

Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı aracılığı ile Devletimizin dünyada örneği olmayan bir sosyal devlet uygulaması yaptığını vurgulayan Vali Abdülkadir Demir, “Geçtiğimiz aylarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın düzenlendiği bir toplantıya 11 Vali çağırıldı. Sayın Bakanımızın da katılımıyla ben Denizli olarak bu örnek projeyi diğer İl Valilerimize anlattım. Bu iller özellikle sanayide ve ekonomik anlamda gelişmiş olan illerdi. Devletimiz gerçekten dünyada örneği olmayan bir sosyal devlet uygulaması yapıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza destek amacıyla yardımlar yapılıyor” dedi.

Yapılan yardımlarla insanların tembelliğe alıştırıldığı eleştirilerin olduğunu ancak Denizli olarak bu konuda önemli bir projeye imza atıldığını hatırlatan Vali Demir, “Bu sistemin en çok eleştiri aldığı konu; insanların tembelliğe itildiği, özellikle gençlerin, genç insanların bu yolla çalışmayı bıraktığı ve devletten sağladığı sosyal imkanlar ile hayatını sürdürmeyi gelenek haline getirdiği eleştirisi. Dolayısıyla bunun mutlaka bir çözüme kavuşturulması gerektiği söylendi. Burada Denizli olarak böyle bir örnek proje ortaya konuldu. Bakanlığın dikkatini çekti ve şu anda da geçen hafta içerisinde Sayın Bakanımızın imzasını taşıyan Genelge ile bu işin tüm Türkiye’de uygulanması amacıyla talimat verildi. Maalesef biz hep uygulamada bürokrasideki insanlar mevzuat bekleriz. Ama burada görüldü ki aslında hiçbir mevzuat düzenlenmesine ihtiyaç olmadan elimizdeki düzenlemelerle bu işin başarılabileceği görüldü. Buradaki işin esprisi, özellikle vakfa müracaat etmeye gelen kişi eğer gençse, çalışabilecek durumda ise hastalığı yok ise bunu artık birkaç gün içinde çalışmaya yönlendirmek ve onu teşvik etmekle ilgili bir sistem. İşin mantığı bu. Ve ona yol parası dahil başvuru işlemleri için gerekli dosyayı hazırlama, İŞKUR’a müracaat etme ve daha sonra işyerine ulaşımını sağlaması ilgili nakdi yardımı, daha sonraki aşamada da zaman zaman teşvik olarak kömür ve diğer yardımlarla ayni yardımlarla destek verici bir uygulama” diye konuştu.

Denizli’de kayıtlı olarak 27 bir kişinin iş aradığını, işverenlerin ise 18 bin çalıştıracak işçi aradığını kaydeden Vali Demir, İŞKUR ile iş arayan kişiler üzerinde bir anket çalışması yaptıklarını ve dikkat çekici bazı sonuçların ortaya çıktığını anlattı. Bu sonuçla SYDV’de yaptıkları çalışmanın ne derece örtüştüğünün altını çizen Vali Abdülkadir Demir, “Biz 15 gün önce Denizli’mizdeki 10 sektörün temsilcileri ve oda başkanlarımızla bir toplantı yaptık. Buradaki çalışmada şu görüldü; işler inanılmaz iyi, insanlar yeni projeler yapmak ve kapasitelerini arttırmak istiyor. Ancak çalıştıracak insan gücü bulunamıyor. Bununla ilgili İŞKUR’a bir talimat verdik. İŞKUR’un rakamlarına göre şu anda Denizli’de 27 bin kişi iş arıyor. Ama açık iş olarak da 15 bin. İşte yaptığımız görüşmede 18 bin işçi çalıştırılmak isteyen firma var. Bu kadar işsiz görünüyor, bu kadar da işçi çalıştırmak isteyen görünüyor ama ortada bir problem var. İnsanlar niye çalışmıyor diye teferruatlı bir çalışma yaptık. Yani 27 bin işsiz var ama niye çalışmıyor. İlginçtir, bin 700 kişi üzerinde yapılan anketlerden bir tanesi, sadece bir sonucu söylüyorum; yüzde 37 si diyor ki, ben işe gidiş ile ilgili ulaşım sorunu var. Ulaşımı sorun göstermiş. Dolayısıyla zaman zaman, ‘insanlar 15 lirayı bulamıyor mu?’ diyebiliyoruz. İşte SYDV’de yapılan bu çalışmanın buna çok ciddi katkı sağladığına inanıyoruz. Bu örnek uygulamanın sadece merkez de değil, tüm ilçelerimizle birlikte tüm Türkiye’ye örnek olmaya devam etmesini istiyoruz” dedi.

GEKA’ya yapılan proje müracaatlarının az olmasını eleştiren Vali Abdülkadir Demir, “Yeni Genel Sekreterimizin göreve başladığı günden buyana güzel çalışmalar başladı. Ama biz bunun çok daha fazlasını ve yaygınlaşmasını istiyoruz. Buradaki sıkıntımız şu; ulaşmak ve tanıtım çok önemli. 2 milyon 300 bin lira para ayırdık. Şu ana kadar 800 bin lira harcanmıştı. Yani düşünün ki 2 milyon 300 bin liralık ödenek ayırıyorsunuz, fakat o kadar bile harcanamıyor. Ki bunlar kar amacı gütmeyen kuruluşlar. Yani kamu kurumları için düşünülmüş bir kaynak. Son 15 günlük sürede yapılacak başvurularla ilgili işlemleri arkadaşlarımız organize edebilir. Özellikle ilçelerimiz için nakit ve ödenek anlamında çoğu zaman küçük konular sıkıntı olabiliyor. Bu hususta özellikle doğrudan faaliyet desteğini değerlendirelim. Bir proje verin. Biz projeyi kabul ederiz ama bunun uygulaması gelecek seneye sarkacak. Bununla ilgili arkadaşlarımızın bir değerlendirme yapmasını istiyoruz” diye konuştu.

Personel eğitimleri ile ilgili projelerin de değerlendirildiğini hatırlatan Vali Demir, “Özellikle teknik destekle ilgili daha çok eğitim ve kapasitenin arttırılması konusunda en çok ihtiyacımız, ilçe düzeyinde sizlerin yaşadığı en büyük sıkıntı biliyorsunuz ki personelin vasfı, eğitilmesi. Bununla ilgili de bence çok faydalı olabilir. Eğer burada projeler verilir, tamamlanırsa Ocak-Şubat ayı içerisinde, personelin eğitilmesi ile ilgili de bir çalışma yapılabilir. Zaten onu doğrudan ajans kendisi yürüttüğü için daha kolay olacak sizin işleriniz. Dolayısıyla bu hususlarla ilgili de yılsonuna kadar böyle bir değerlendirmenizi istiyoruz. Bundan sonraki süreçte arkadaşlarımız bu kadar farklı kurumlardaki bu kaynakların ortak hareket ile bilinçli şekilde yürütülmesini istiyoruz. Bununla ilgili de özellikle Kalkınma Ajansı merkezli diğer kurumlarında ortak çalışması ve güç birliğiyle çok daha fazla birbirini destekleyerek projeler, daha büyük projeler yapabileceğimize, katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Dolayısıyla arkadaşlarımızın bu çalışmasını, aynı şekilde ilçelerimiz düzeyinde de yürütülmesini arkadaşlarımızdan bekliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı