REKLAMI GEÇ

Denizli’de son 5 yılda tarım ve sanayide istihdam azalırken, hizmet sektöründe arttı

Denizli’de son 5 yılda tarım ve sanayide istihdam azalırken, hizmet sektöründe arttı

Tarım ve sanayi alanında ülkenin önde gelen kentlerinden Denizli’de bu sektörlerde çalışan sayısı her geçen gün biraz daha azalırken, hizmet sektöründeki istihdam oranı da artıyor. Denizli, üretimden, hizmete geçiş yapıyor ama işsizlik de artıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Mayıs 2020 Salı, 14:47

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) işgücü istatistiklerine göre, Denizli, Aydın ve Muğla’yı kapsayan TR32 bölgesinde, tarım ve sanayide çalışan sayısı her geçen gün azalıyor. Son 5 yıllık verilere bakıldığında hem tarımda hem de sanayideki istihdam oranlarında devam eden azalma, bu yıl son 5 yılın en düşük oranına ulaştı.

SANAYİ VE TARIM İSTİHDAMI 5 YILDA CİDDİ ORANDA DÜŞTÜ
2015 rakamlarına göre; çalışanların yüzde 28,2’si tarım, yüzde 23,1’i sanayide istihdam ediliyordu. Ancak bu yıla gelindiğinde tarımdaki istihdam oranı yüzde 26,5’e sanayideki istihdam oranı ise yüzde 19,4’e geriledi.

HİZMET SEKTÖRÜ 5 YILIN ZİRVESİNDE
Bu iki alandaki istihdam azalırken, hizmet sektörü ise yükselişini sürdürdü. Tarım ve sanayinin aksine son 5 yıldır istikrarlı bir şekilde hizmet sektöründeki istihdam yükselirken, bu yıl en yüksek seviyeye ulaştı. 2015’te toplam işgücü içinde hizmet sektöründe çalışanlar yüzde 48,8’i oluştururken, bu yıl bu rakam yüzde 54,1’e yükseldi.

İŞGÜCÜ KAYMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ
Bölgedeki turizm tesislerinin genişlemesi, AVM’lerin sayısının çoğalması ve zincir market gibi perakendecilerin artmasıyla hizmet sektörüne kayma gerçekleşirken, üretimdeki işgücünün azalması ise düşündürücü…

BÖLGEDE İŞSİZLİK YÜZDE 9,2’YE ÇIKTI
Öte yandan işsizlik de son 5 yılın zirvesinde… TÜİK’in aynı gruptaki verilerine göre; Denizli, Aydın ve Muğla bölgesinde 5 yıl önce 6,9 olan işsizlik, bu yıl itibariyle 9,2’ye yükseldi. Türkiye’deki işsizlik oranı bu yıl yüzde 13,7 olarak belirlendi. Fotoğraf: AA

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı