REKLAMI GEÇ

Denizli’de tekstil sektöründe eleman krizi

Denizli’de tekstil sektöründe eleman krizi

Denizli’de 44 bin kişinin istihdam edildiği tekstil sektöründe yetişmiş teknik eleman ve ara eleman sıkıntısı yaşandığı belirtildi.

/ DENİZLİHABER / 1 Aralık 2012 Cumartesi, 14:19

Denizli’de 44 bin kişinin istihdam edildiği tekstil sektöründe yetişmiş teknik eleman ve ara eleman sıkıntısı yaşandığı belirtildi. İş dünyası soruna çözüm bulmak için çalışmalar yaparken, sendikacılar işverenler yüzünden Denizli’de hiç kimsenin tekstil sektöründe çalışmak istemediğini öne sürdü. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “İş garantili kurslar veriliyor katılım yok. Öğrenciler tekstil bölümünü seçmiyor. Tekstil sektörüne eleman yetişmiyor. Bu duruma çare bulmak zorundayız” derken, Türk-İş İl Temsilcisi Recep Oktay, “Bir tek bile sendikalı tekstil işçisinin kalmadığı Denizli’de yetişen tekstil işçileri ya mesleği bırakıyor ya da başka kentlere göç ediyor. Bunun sorumlusu işverenlerdir” diye konuştu.

Yılda 3 milyar doların üzerinde ihracat yapan ve ihracattaki en önemli kalemi de tekstil sektöründen karşılayan Denizli, teknik eleman ve ara eleman sıkıntısını had safhada yaşamaya başladı. Yaşanan sıkıntıyı sendikalar normal karşılarken, iş çevreleri soruna çare arıyor. Tekstilci işadamı İsmail Yılmaz sıkıntıyı şöyle dile getirdi: “Bu topraklarda 2 bin yıldır tekstil işi yapılıyor. Denizli, sanayi ve ekonomideki gelişimi de tekstil sektörüne borçlu. Malesef son yıllarda tekstil firmaları çalıştıracak eleman bulamıyor. Bırakın teknik elemanı ara eleman bulmakta bile zorlanıyoruz. Denizli’de yerel yöneticilerden, devlet temsilcilerine kadar herkes ortak akılda buluşup, bu soruna çare bulmalıdır. Zira, yakın zamanda fabrikalarda çalışacak işçi bulamayacağız. Durum çok ciddi”

KEÇECİ: ÇOCUKLAR TEKSTİL BÖLÜMÜ SEÇMİYOR
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) kapsamında tekstil sektöründe iş garantili kurslar açıldığını, ancak katılımın olmadığını, meslek liselerinde de öğrencilerin tekstil bölümünü seçmediklerini ifade etti. Durumun içler acısı olduğunu kaydeden Keçeci şöyle konuştu: “Tekstil sektörü özellikle teknik eleman konusunda büyük sıkıntı yaşıyor. Bu soruna uzun zamandır çözüm bulmaya çalışıyoruz. Aileler, okullar ve öğrencilerle görüşüp, çocuklarımızın tekstil bölümünü tercih etmelerini öneriyoruz. Ama tercih etmiyorlar. Örneğin, bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü Atatürk Endüstri Meslek Lisesi’nde sadece 70 öğrenci tekstil bölümünü tercih etmiş, onların da büyük bölümü mesleği yapmak istemiyor. İş garantili UMEM kursları açıyoruz, katılım olmuyor. Bu durum sadece tekstil sektörünün değil Denizli sanayisinin sorunudur. Devlet, sivil toplum ve eğitim kurumlarının tüm çabalarına rağmen Denizli’de tekstil sektörüne teknik eleman yetiştiremiyoruz.”

SENDİKACI OKTAY: BU NOKTAYA İŞVERENLER GETİRDİ
Türk-İş Denizli İl Temsilcisi Recep Oktay, tekstil sektörünü bu hale işverenlerin anlayışının getirdiğini iddia etti. Oktay şunları söyledi: “44 bin kişinin çalıştığı tekstil sektöründe bana göre bu rakamın yarısı kadar da kayıt dışı çalışan vardır. Ücretler çok düşük. İşadamı kazandığı parayı işçisiyle paylaşmıyor. İnsanlarımızın, anayasanın 54’üncü maddesinin verdiği örgütlenme özgürlüğü elinden alınıyor. Sektörde 44 bin kişi çalışıyor ama bir tek bile sendikalı işçi yok. Bir çok işçi 12 saat çalıştırılıyor ya mesaisi ödenmiyor, ya da az ödeniyor. Asgari ücretin altında çalıştırılan binlerce işçi var. Denizli’den başta İstanbul, Edirne, Gaziantep, Çorum olmak üzere bir çok kente tekstilde yetişmiş teknik elemanlar göç ediyor. Denizli’de sendika çatısı altında örgütlenmeye çalışan tekstil işçileri kara listeye alınıyor, kimse onlara iş vermiyor. Bu ayıp işverenlerindir. İnsanımız Denizli’de tekstil sektöründe çalışmamak için elinden geleni yapıyor. Çünkü, büyük bir bıkkınlık var, gelecek göremiyorlar”

Yorumlar

YAŞAR   -  Bağlantı 25 Aralık 2012, 11:31

DENİZLİDE Tekstil sektöründe uzun yıllar çalıştım ve bu PİYASAYI BU HALE GETİREN SADECE AÇ GÖZLÜ PATRONLARDIR ÇOK KAZANDIKÇA BİTMEK BİLMEYEN UZUN MESAYİLER VE ÖDENMEYEN MAAŞLAR. ÇIKMIŞLAR ŞİMDİDE TEKSTİLDE ELEMAN BULAMIYORUZ DİYORLAR.İŞCİLERİ KALİFİ YADA DEĞİL YILLARDIR KÖLE GİBİ KULLANDILAR VE KULLANMAYA DEVAM EDİYORLAR.HİÇ BİR İŞCİ HAKKINI ARAYAMIYOR ZATEN MÜSADEDE EDİLMİYOR.ÖDEDİKLERİ ÜCRETLER İSE VERİLEN EMEĞE VE ÜLKENİN YAŞAM ŞARTLARINA GÖRE ÇOK KOMİK KALIYOR.OTURUP BİR DÜŞÜNSÜNLER.DENİZLİDE BİR ŞEYLERİN DEĞİŞEBİLECEĞİNE İNANMIYORUM.ÖNCE KAFALARIN İÇİNDEKİLER DEĞİŞMELİ.

Oğuz Şaylıca   -  Bağlantı 21 Aralık 2012, 14:48

İstanbul ve çorlu bölgesinde Tekstil Grubu firmalrı başında Yönetici sıfatıyla çalışan bir Denizlili olarak yapılan yorumların çoğuna katılmakla birlikte bu bizim Denizli’mizde ne yazık ki sadece tekstile ve tekstilin teknik elemanına has bir olay değil her türlü sektördeki teknik ve beyin takımı için geçerli sorunlar… Bunun tek sorumlusu da küçük dağları ben yarattım havalarında olan ve bankaların kendilerine sağladığı kredi imkanlarını kendi gücüymüş gibi görüp bugün hala suçu devlete,teşvik alamaya ve başka yerlere atmaya çalışan Sayın Denizli Sanayici işveren hemşehrilerimizindir.(Genelleme yapmıyorum tabi ki )

mehmet   -  Bağlantı 11 Aralık 2012, 11:36

iş verene haktır bunlar ben 18 yıkdır calışıyorum daha hiç bir işverenin ALLAH bereket versin dedigini duymadım hep zarar ediyoruz diyor işciler toplanıverdimi hemen 3 5 kişi cıkarıyorlar herkesin sesini kesiyorlar benim calıştıgım şirket denizlide sayılı şirketler arasındadır insanlara 5 lira 10lira zamyapıyorlar ondansonra eleman bulamıyoruz diye sızlıyorlar haktır bunlara işci bulmak istiyorlarsa kesenin azını acacaklar zarar ediyoruz demecekler.

Zeki YILDIZ   -  Bağlantı 3 Aralık 2012, 08:56

Bunların Hepsi Hikaye. Yetişmiş teknik eleman bol. ara elemanda bol ama bunların istedikleri yetişmiş olacak tecrübeli olacak ama 750 TL maaş isteyecek. Ezidikçe ezecekler. İstedikleri bu. Denizli’nin elemanı şehirdışına gidiyor. Şehir dışından da yüksek ücretli eleman geliyor. İlk okul mezununa asgari ücret. Yüksek okul mezununa asgari ücret mühendise 1000 tl . Birde sen ben besliyorum diye afra tafra. Beyfendiler 750 TL yi tek gece masada bırakıyor eleman 30 gün çalışacak ondan sonra haketmediği ima edilerek eze eze maaş verilecek.

Mert   -  Bağlantı 3 Aralık 2012, 01:04

asgari ücret 700 TL ile köle gibi kim calisir bu sektörde, insaf be insaf insan bu kadar gaddar olmaz, ben tüm zenginlere buradan cagri yapiyorum, mezarami götüreceksiniz paralarinizi, götüremezsiniz kefenin cebi yok, bu ülkenin Basbakani Tayyip`de götüremeyecek

ümit   -  Bağlantı 2 Aralık 2012, 23:25

zamanında tekstil sektörü işçilere kötü bir imaj çizmemiş olsaydı bu sıkıntıyı yaşamazdı. işçileri çalıştırıp 3-4 ay maaş vermediler, şimdide kalifiyeli işçi yok diye dert yanıyorlar.

ergin akbulut   -  Bağlantı 1 Aralık 2012, 22:51

işverenler askeri ücreti bile çalışan işcilere çok gürüyor buyüzden kalifiyeli çalışaçak elemanı ellerinde tutamıyorlar o yüzden 2.kalite ve hata çok olyor . onun için iş veren eleman sıkıntısı cekiyormuş yalan insanlara para versinler. sendikacı oktay beyede bir lafımvar sendika ve sendika başkanları işcileri sahip çıkmıyor lar hepsi işçileri işverenlere satıyorlar.

fuat   -  Bağlantı 1 Aralık 2012, 22:21

ohhh canıma değsin denizli organizede 3 ay boyunca iş aradım hep forum doldurup yolladılar arayan olmadı bende denizliden ayrılmak zorunda kaldım
bitsin tekstil aç gözlü patronlar olmasın az bile

mehmet   -  Bağlantı 1 Aralık 2012, 15:29

oh olsun insanlara o kadar çektirdilerki herkes kaçar tabi yeni doğmuş çocuğunu mesai yüzünden göremeyen elemanlar bile var rusyamı burası

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı