En büyük jeotermal santralinde geri sayım başladı

Denizli’nin Sarayköy ilçesi yakınındaki Kızıldere Jeotermal sahasında 80 MW kapasiteye sahip olacak Türkiye’nin en büyük jeotermal santralinin 2013 yılının Haziran ayında faaliyete geçeceği ve yılsonuna kadar 400 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacağı açıklandı.
/ DENİZLİHABER / 7 Ocak 2013 Pazartesi, 17:31
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ve Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Zorlu Enerji’nin Kızıldere’de inşaat çalışmaları devam eden jeotermal santralinde incelemelerde bulundu.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin elektrik enerjisinde dışa bağımlılığına dikkat çekerek, bu nedenle Zorlu Enerji’nin yaptığı yatırımın çok önemli olduğunu belirtti. Demir, “Zorlu Enerji, elektrik üretip ülke ekonomisine katkı verirken, bölgedeki sera ve otellerin ısınmasını da sağlayacak. Organize Sera Bölgesi faaliyete geçtiğinde, Kızıldere’den alacağı ısı ile ısınacak. Santral, bölge tarımı ve turizminin gelişmesine de çok önemli destek verecek” diye konuştu
Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak ise yeni dönemde büyüme stratejisini yenilenebilir yatırımlar üzerine kurduklarını belirtti. Ak, “2012 yılının Mart ayında, 80 MW kapasiteye sahip olacak olan Türkiye’nin en büyük jeotermal santralinin temelini attık. Santralimiz Haziran ayında faaliyete geçecek. İlk etapta 60 MW elektrik üreteceğiz. Eylül ayında bu kapasite 80 MW’a çıkacak. 15 MW mevcut üretimimiz var. Kısacası, Eylül ayından itibaren 400 bin konuta yetecek kadar elektrik enerjisi üreteceğiz. Elektrik enerjisinin yanı sıra 30 MW’ı sera ısıtmasında, 20 MW’ı Sarayköy ilçesindeki konutların ısıtılmasında kullanılmak üzere 50 MW ısı üreteceğiz. 2 bin 500 konut, 500 dönüm seranın ısıtma ihtiyacını karşılayacağız. Santralimiz ayrıca toplamda 500 milyon kwh üretim kapasitesi ile ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak. 86 milyon dolar yıllık dış kaynaklı enerji giderini ikame edeceğiz” diye konuştu.
Genel Müdür Sinan Ak, Kızıldere’nin yanı sıra Türkiye’nin jeotermal potansiyelinin yüzde 87’sini barındıran Ege Bölgesi’nde Manisa’nın Alaşehir ve Kütahya’nın Simav ilçesindeki sahalarda da yatırım projeleri olduğunu belirtti. Ak, “2017 yılına kadar Kızıldere, Alaşehir ve Simav sahalarında yatırımlarımız aşamalı olarak faaliyete geçecek. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde jeotermal enerji alanında ulaşacağımız güç ile ülkemizin 2023 yılına kadar jeotermalde hedeflediği 800 MW kurulu gücün yarısını biz Zorlu Enerji Grubu olarak hayata geçireceğiz” diye konuştu. Jeotermal kaynağın sürekliliğini sağlamak amacıyla reenjeksiyon sistemine dikkat çeken Ak, “Bu kaynak, doğru teknolojiler kullanılarak çıkarılmaz ve işletilmezse yenilenebilir özelliğini kaybeder. Kaynağın sürdürülebilirliği için reenjeksiyon çalışmalarına önem verilmesi gerekiyor. Biz, kullandığımız suyu yeniden kuyulara vereceğiz” dedi.
Yorumlar
2003 yıllarında bu preje başlamıştı ozaman ben kuyuların başında şantiye sorumlusuydum gölemezlide hatta beltaş markası altında eşanjör bile ürettik sizden ricam yapıcanız işi adam gibi siyasilerden korkmadan yapın yada memleket adına yapın denizli nin tarihini incelediğinizde 15 20 yılda bir meslek deeğişimi vardır seracılık çok geç kaldı yeni sektör o olmalıydı serada en büyük maliyet ısıtmadır elimizde böyle bir nimet varken iyi değerlendirmek lazım .. o dönemlerde antalya kumluca finike taraflarına kursa araştırmaya gitmiştik orda ilginç birşey dikkatimizi çekti otomasyon diye birşey yok derme çatma selvi sırığından direk üzeri naylon al sana sera… şimdi dikkat bu kadar yanlış bi üretimle bile ne kadar çok para kazanıldığını anlayıcaz FİNİKE NİN NÜFUSU 8000 VE BUNUN 2000 İ DANSÖZ YANİ KADIN VE ÇOCUKLARI ÇIKTIĞINIZDA ADAM BAŞI BİR DANSÖZ DÜŞER YANİ BU KADAR KÖTÜ BİR ÜRETİMLE BU KADAR ÇOK PARA KAZANILIYOKEN BİZİM ELİMİZDE BÖYLESİ Bİ NİMET VARKEN ATIL VAZİYETTE KUYULARIN KALMASI ACI VERİCİ DANSÖZ ÖRNEĞİ SADECE KAZANCI GÖSTERMEKTİ SALAK SAÇMA BİRİ YORUM YAPIP BU KADAR CİDDİ Bİ KONUYU Tİ YE ALMASIN TEŞEKÜRLER ELİMİZDE GEREKLİ DONELER VAR İHTİYAÇ DUYULURSA YARDIMCI OLURUM 0554 561 96 51