Denizli’de yeni sektör organik tarım ve sera

Havlu ve bornozun dünya başkenti olarak bilinen Denizli, son yıllarda alternatif sektörlere yönelerek, farklı alanlarda yatırım yapıyor. Sarayköy ve Gölemezli bölgesinin organize tarım bölgesi ilan edilmesiyle seracılık ve organik tarıma yönelen Denizli’de 25 işadamı 600 dekarı aşan alanda 60 milyon TL harcayarak seralar kurarak çoğunlukla domates üretimi yapmaya başladı.
/ DENİZLİHABER / 6 Mayıs 2012 Pazar, 13:01
Son 10 yıldır tekstil ve konfeksiyonun dışında farklı sektörlere de yatırım yapma düşüncesi içerisinde olan Denizlili işadamları, ekonomik kriz dönemlerinin yaşattığı olumsuzluklarla alternatif sektörler için kolları sıvadı. Özellikle Denizli’nin seracılık için önemli noktalardan biri olan sıcak su kaynaklarına sahip olması nedeniyle Gölemezli ve Sarayköy’de seralar kurularak, organik ve topraksız tarım yapılmaya başlandı. Jeotermal ısıtmalı seralarda modern teknolojiler kullanılarak topraksız üretim yapılıyor. Denizli’deki 25 işadamı yaptıkları yatırımlarla yaklaşık 600 dekar alanda sera kurarak çoğunlukla domates olmak üzere domates, biber, salatalık ve patlıcan üretimine başladı. Denizlili işadamları 600 dekar alandan bu yıl 20 bin ton domates rekoltesi bekliyor.
GÜLSEVER “60 MİLYON TL’LİK YATIRIM YAPILDI”
Denizli İl Tarım Müdürü Yusuf Gülsever, modern seralar için toplam 60 milyon TL’lik yatırım yapıldığını söyleyerek, “Bu seraların 400 dekarında topraksız kültür olarak adlandırılan cocopit, perlit veya kaya yünü ortamlarında üretim yapılıyor. 2011-2012 üretim sezonunda Sarayköy İlçesindeki bir serada su kültürü tekniğinde üretim yapılmaya başlandı” dedi.
ÖZER “HEPSİ DE İHRACAT YAPIYOR”
Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ise, Denizli’nin jeotermal seracılık konusunda çok avantajlı olduğunu söyleyerek, “ Seraya yatırım yapan 25 firmamız var, 600 dönümlük arazide bunu gerçekleştiriyorlar. Hepsi ihracat yapıyor. İlimizin iklimi, seracılığa Hollanda ve Antalya’dan daha uygun. Antalya’da soğutmak için, Hollanda’da ise güneş enerjisi için maliyetler yüzde 30 daha fazla. Denizli’de jeotermal sera kurulabilecek daha 9 bin dönümlük arazi bulunuyor” diye konuştu.