REKLAMI GEÇ

Denizli’deki petrol araması salgına takıldı

Denizli’deki petrol araması salgına takıldı

Denizli’de doğal gaz çevrim santrali yatırımı da bulunan Turcas, Hollandalı Turkse Perenco ile kentte yapacağı 20 milyon TL’lik petrol sondajı sözleşmesinin iptal olduğunu KAP’a bildirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Kasım 2020 Pazartesi, 11:33

Denizli’de uzun yıllardır varlığı bilinen ancak hayata geçirilemeyen petrol sondajı bu kez de salgın nedeniyle ertelendi.

Kaklık’ta RWE ile birlikte doğal gaz çevrim santrali yatırımı bulanan Turcas Petrol, Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdiği açıklama ile sondaj çalışmasının ortağın sözleşmeden çekilmesi nedeniyle iptal olduğunu bildirdi.

2018’DE RUHSAT ALINDI
Turcas’tan yapılan açıklamada, Denizli’de M-22A paftasında Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) petrol araması için yapılan başvurunun 2018’de kabul edildiği hatırlatıldı. Açıklamada sondaj için yapılan sözleşmenin iptal olduğu belirtilerek şu bilgiler aktarıldı:
Bahsi geçen başvuruya ilişkin olarak, MAPEG tarafından Turcas’a gönderilen davet uyarınca talep edilmiş olan “İş ve Yatırım Programı” yasal mevzuat ile uyumlu şekilde MAPEG’e sunulmuştu.

SONDAJ 5 YIL SÜRECEK, YAKLAŞIK 20 MİLYON TL HARCANACAKTI
İlgili program uyarınca, ilk aşamadaki yatırım tutarının, 5 yıllık süre zarfında ağırlıklı olarak sondaj çalışmalarında harcanmak üzere, asgari 2,7mn USD seviyesinde olması öngörülmüştü. Mayıs 2018’de ise Denizli il sınırları içindeki M-22A paftası için bir adet Petrol Arama Ruhsatı verilmesine ilişkin MAPEG’e yapmış olunan başvuru değerlendirilmiş ve kabul edilmişti.

SÖZLEŞME İMZALANDI
Bahsi geçen ruhsat sahasında petrol üretim potansiyelinin olup olmadığının araştırılması ve bu doğrultuda testlerin gerçekleştirilmesi için Amsterdam merkezli N.V. Turkse Perenco (“Perenco”) şirketiyle 28.02.2020 tarihinde bir Farm-Out (Ruhsata ilişkin tam ve bölünmez hissenin devir alma hakkı) Sözleşmesi imzalanmıştı.

HOLLANDALI ŞİRKET ORTAKLIKTAN ÇEKİLDİ
Sözleşme uyarınca, söz konusu ruhsat sahasındaki arama ruhsatı kullanım hakkının %50’sinin Perenco’ya devredilmesi öngörülmekteydi. Pandemi döneminin petrol piyasaları üzerindeki etkilerine de bağlı olarak Perenco’nun Farm-Out Sözleşmesi’nin ilgili maddeleri doğrultusunda söz konusu sözleşmeyi tek taraflı fesh etme hakkını kullanma talebi Şirkete ulaşmıştır.

BAŞVURU GERİ ÇEKİLECEK
Bu kapsamda Farm-Out Sözleşmesi sona erecek olup MAPEG’e yapılan ruhsat sahasındaki arama ruhsatı kullanım hakkının %50’sinin Perenco’ya devredilmesi yönündeki başvurunun geri çekilmesi için gerekli işlemler yapılacaktır. Fotoğraf: AA

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı