REKLAMI GEÇ

Denizli’den Şam’a ticaret köprüsü

Denizli’den Şam’a ticaret köprüsü

TÜMSİAD Denizli Şubesi Başkanı Ömer Hakan Baki ve şube üyeleri, Suriye’nin başkenti Şam’da, Türkiye-Suriye İş Adamları Konseyi Meclis Başkanı Baha Aldin Hasan’ın konuğu oldu. Yapılan görüşmelerde, Denizli ile Şam arasındaki ticaret hacmini artırmak için yapılacak çalışmalar ele alındı.

/ DENİZLİHABER / 24 Mart 2009 Salı, 01:00

TÜMSİAD (Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği) Denizli Şube Başkanı Ömer Hakan Baki ve dernek üyeleri, Türkiye-Suriye İş Adamları Konseyi Meclis Başkanı Bahaa Aldin Hasan’ın resmi davetlisi olarak, Suriye’nin başkenti Şam’a gitti. 13-17 Mart tarihleri arasında yaptıkları Şam gezisi hakkında bilgi veren TÜMSİAD Denizli Şubesi Başkanı Ömer Hakan Baki, bu ziyarette, iki ülke arasındaki bağın ne kadar kuvvetli olduğunu gördüklerini söyledi. Baki, “Birbirlerine bu kadar yakın iki halk, geçmişteki yöneticilerinin yanlış tutum ve davranışları neticesinde, koparılma noktasına gelmişken, şimdi bu ilişkinin eski düzeye getirilmesi hususundaki çalışmaları görmekten mutluluk duyduk” dedi.

Baki, Şam’daki görüşmelerin temelini, Denizli ve Şam arasında, ticari boyutta çok aşağı düzeylerde olan ilişkilerin geliştirilmesi konusunda yapılması gerekenlerin oluşturduğunu söyledi. Şam Ticaret Odası’nda yaptıkları görüşmelerde, Şam ile Denizli arasındaki ticari hacmin artırılması yönündeki isteklerini dile getirdiklerini belirten Baki, “Suriyeli işadamlarının da aynı duygular içinde olduklarını görmek bizi memnun etti” dedi. Baki, Suriyeli işadamlarını, Denizli’ye davet ettiklerini söyledi.

Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkiler hakkında bilgi veren Baki, “Suriye’nin Türkiye’den ithalatının sektörel dağılımına baktığımızda, imalat sanayi birinci sırada yer almakta, tarım ve ormancılık sektörü ikinci sırada, madencilik ve taş ocaklığı sektörü üçüncü sırada yer almaktadır. Suriye, ülkemizden bitkisel yağ, sentetik iplikler, demir-çelik mamulleri, çimento başta olmak üzere, genellikle ara malı niteliğindeki malları almaktadır. Son yıllarda kimyasal mamuller ve makine ekipman ihracatımızda da önemli artışlar gözlenmektedir” dedi.

Suriyeli özel sektör yatırımcılarının sermayelerinin yetersiz olduğunu, bu nedenle, küçük ölçekli yatırımları yöneldiklerini belirten Baki, “Bu durum, kompüterize olmuş, büyük ölçekli gelişmiş ülkelerin yatırım mallarına göre, ülkemiz menşeli makine ekipman, elektrikli-cihazlar vb. yatırım mallarını avantajlı konuma getirmektedir. Coğrafi yakınlığı iyi bir şekilde değerlendirmek isteyen Suriyeli firmalar, makine-teçhizat ve ara malların alımında ülkemiz mallarını tercih etmektedir” diye konuştu.

Suriyeli firmaların, Türkiye’nin imkanlarını çok iyi bildiklerini ifade eden Baki, “Suriyeli firmaların, mallarımızın ucuz ve kaliteli olması nedeniyle, ülkemizden ithalat yaptıklarını söylemek mümkündür. Suriye’nin sanayileşme stratejisi içerisinde ve ithal ikamesine yönelik yatırım politikaları doğrultusunda, firmalarımızın Suriye pazarına yönlendirilmesi ve teşvik edilmesi halinde, bu ülkeye olan ihracatımızda, başta makine-ekipman olmak üzere, önemli artışların olacağına inanıyorum. Firmalarımızın, Suriye’de öncelikle gıda, tekstil ara malı, tekstil hammadde ve kimyasalları sanayi sektöründe ortak yatırımlarla, Ortadoğu pazarında geniş kapsamlı ve kalıcı bir şekilde yer edinebilmeleri ve bu sektöre teknoloji transferini gerçekleştirebilmeleri mümkün görülmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı