REKLAMI GEÇ

Denizlili Bereket Enerji, dağıtımdan sonra üretimde de enerji devi olma yolunda

Denizlili Bereket Enerji, dağıtımdan sonra üretimde de enerji devi olma yolunda

Türkiye’nin elektrik dağıtımda dev enerji şirketlerinden biri haline gelen Bereket Enerji Grubu, üretimde de başa oynuyor. Yatağan Termik Santrali ve Güney Ege Linyit İşletmeleri ihalesini kazanan Bereket Enerji’nin son ihaleyle aldığı iki önemli kuruluşla ilgili rakamları sizler için araştırdık.  

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Haziran 2014 Cuma, 12:57

Ceyhan Saldanlı ve Ali Yağlı’nın sahipleri olduğu Denizli’nin dev enerji şirketleri topluluğu Bereket Enerji, enerji dağıtımına yönelik özelleştirmelerin ardından enerji üretimindeki özelleştirmede de tekrar ülke gündemine oturdu. Denizlili enerji devi Yatağan Termik Santrali ve Güney Ege Linyit İşletmeleri ihalesini zorlu rakiplerini geride bırakarak aldı ve üretimde de enerji devleri arasında olduğunu gösterdi.

Türkiye’nin ilk elektrik dağıtım ihalesini kazanarak elektrik dağıtımda ilki gerçekleştiren Bereket enerji Grubu, AYDEM ile Aydın, Denizli ve Muğla’nın elektrik dağıtımını üstlenirken, geçtiğimiz yıl GEDİZ ihalesini de kazanarak İzmir ve Manisa’nın da elektrik dağıtımını üstlenmişti.

Bereket Enerji üretim alanında şu ana kadar yine özelleştirme yoluyla aldıkları HES’lerin yanı sıra bizzat kendilerinin kurduğu çok sayıda HES ile ilerliyordu. Güneş enerji sistemlerinin üretimi konusunda da geçtiğimiz yıl düğmeye basan Bereket Enerji Grubu,  bu son ihaleyi de alarak mevcut istihdam yapısını yaklaşık 10 bine yükseltti.

ic

Denizlihaber.com, bu iki önemli kurumla ilgili ulaşabildiği kadarıyla rakamları inceledi. İşte rakamlarla Yatağan Termik Santrali ve Güney Ege Linyit İşletmeleri;

RAKAMLARLA YATAĞAN TERMİK SANTRALİ
1970’li yılların ikinci yarısında yapımına karar verilen Yatağan Termik Santrali’nin, 1982’de birinci, 1983’de ikinci, 1984’te ise üçüncü ünitesi tamamlandı. İlk etapta bir ve ikinci üniteler ihaleye çıkarılırken, dev santralin yapımını Polonyalı Elektrim üstlendi. Polonyalı Elektrim, birinci etabın ardından dönemin Enerji Bakanı’nın talimatıyla 2. Etap için de yetkilendirildi. Santral 345 Milyon USD’lik yatırımla 1986’da tam kapasite olarak çalışmaya başladı.

Resmi rakamlara göre 32 mühendis, 37 idari çalışan, 567 yevmiyeli işçinin görev yaptığı Yatağan Termik Santrali yıllık yaklaşık 3.2 milyon MWh elektrik üretim kapasitesine sahip. Ortalama yüzde 60’lık kapasiteyle üretimin gerçekleştiren santral, bölgenin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor.

RAKAMLARLA GELİ
Kısa adı GELİ olan Güney Ege Linyitleri İşletme Müdürlüğü, farklı bir şirket yapılısıyla 1980’li yılların başında 6 adet açık linyit ocağı faaliyete başladı. Şirket 2002’de yapısı değiştirilerek ikiye bölündü. İhalesi gerçekleştirilen GELİ’de Eskihisar, Tınaz, Bağyaka ocakları kaldı. GELİ’nin resmi internet sitesi 2013 verilerine göre 22 adet genel idare hizmeti personeli, 527 kadrolu işçi ve 730 taşeron işçi görev yapıyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı