REKLAMI GEÇ

Denizlili firma 100 binlik maliyeti 10 bin liraya düşürdü

Denizlili firma 100 binlik maliyeti 10 bin liraya düşürdü

Denizli’de Hidrolektrik Sandrali’nde (HES) enerji üretimi ve sulama için kullanılan 25 kilometrelik su kanalların temizlenmesi için bir yılda harcanan yaklaşık 100 bin TL’lik para, işadamı Ali Rıza Ege tarafından geliştirilen iş makinesiyle 10 bin TL’ye düşürüldü. Traktörün önüne ve yan kısmına yerleştirilen bıçaklar sayesinde su kanalındaki otlar ve çamurlar kolayca temizleniyor ve kanalın betonu zarar görmüyor.

/ DENİZLİHABER / 5 Temmuz 2012 Perşembe, 13:53

Denizli’de Gökpınar Sulama Birliği’ne ait olan Çürüksu Sol Sahil Ana Kanalı’nın temizliği için her yıl harcanan 100 milyonluk para, HES ile elektrik üretimi yapan firmanın geliştirdiği iş makinesiyle 10 bin liraya düşürüldü. Yıllardır yüksek maliyetler ile hasar görerek temizlenen su kanalları için çalışma başlatan Denizli Elektrik Üretim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Ege, geliştirdiği özel makineyle bu soruna çözüm buldu. 10 bin liraya mal olan makine sayesinde su kanalları hem hızlı temizleniyor hem de ekonomik olarak önemli bir maliyetin önüne geçiyor. Sulama kanalının içine giren iş makinesi, hem zemindeki toprağı temizliyor hem de yatay betonlardaki toprakları ve otları temizliyor.

Türkiye’de su kanallarının kepçelerle temizlendiğini belirten Ali Rıza Ege, bu şekilde kanalların betonlarının zarar gördüğünü ve yüksek maliyetler ödendiğini söyledi. Geliştirdikleri iş makinesiyle kanal temizleme maliyetini yüzde 10’a kadar düşürdüklerini ifade eden Ege, “Çürüksü sol sahil ana kanalı 25 kilometre uzunluğundadır. Bu kanal 1950 yıllarında yapılmış. O yıllardan bu yıllara kadar iki defa bakım ve onarım yapılmasına rağmen, temizliği çok güç ve büyük maliyetler getirmektedir. Şirket olarak 2009 yılından buyana sulama birliği ile temizleme işlerini birlikte yapmaktayız. Bu günü kadar bu kanalları DSİ ve sulama birlikleri kepçeler ile temizlemeye çalışmışlar. Kepçe ne kadar büyükte olsa getirdiği maliyet ve kanallara verdiği hasarlar önemli boyutlardaydı” dedi.

Ege, iş makinelerin beton kanallara önemli zararlar verdiğini bunlarında büyük su kayıplarına neden olduğunu belirterek, “Çatlaklıktan su giriyor bununla birlikte otlar çıkıyordu, betonları da patlatıyordu. Buda büyük maliyetlere ve su kayıplarına neden oluyordu. Ve bizler şirket olarak bu sorunu nasıl çözebilirizi düşündük. Sulama birliği kepçeler ile 7 kilometrelik hattı aşağı yukarı bir ayda yapabiliyordu. Tüm maliyeti yıl boyunca 100 bin TL civarında idi. Bunu yaptığımız bir makineyle 10 bin TL bir maliyete indirdik ve kısa sürede temizlenmesini sağladık. 3 gün içerisinde kanalın 7 kilometrelik alanı temizlenebiliyor. Yanı bıçaklı ve altı hareketli parçalar sayesinde traktör kanala giriyor ve temizliği yapıyor. Bu sayede suyun daha verimli kullanılması ve akışının hızlı olması sağlanıyor. Umut ediyoruz ki bütün Türkiye de yaygın hale gelir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı