REKLAMI GEÇ

DENİZLİLİ İHRACATÇI ROTASINI RUSYA’YA ÇEVİRDİ

DENİZLİLİ İHRACATÇI ROTASINI RUSYA’YA ÇEVİRDİ

(DENİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Demirden, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan olayların bu ülkelerle sağlıklı ticaret yapılmasını engellediğini, ihracatçılar olarak rotalarını Rusya, Orta Asya ve AB ülkelerine kaydırdıklarını belirtti.

/ DENİZLİHABER / 23 Mart 2011 Çarşamba, 11:08

Demirden, ihracatçının bir kaç yıldır alternatif pazarları geliştirme çalışması kapsamında Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ağırlık verdiğini, ihracat rakamlarında belirgin artışların gözlendiğini, ancak bu olumlu gidişin Tunus, Mısır ve Libya’daki olaylarla kesintiye uğradığını dile getirdi. Bu gelişmelerden olumsuz etkilenmemek için tanıtım ve pazarlama çalışmalarında Rusya, Orta Asya ve AB pazarlarına ağırlık vereceklerini ifade eden Demirden, şöyle konuştu: “Söz konusu ülkelerde yaşanan olumsuz durum, elbette bir gün sona erecektir. Tunus, Libya ve Mısır ile ticaretimiz yeniden canlanacaktır. Nihayetinde bu ülkelerle ilişkilerimiz son yıllardaki ticari ilişkilerle sınırlı değil, tarihsel ve kültürel bağlarımız da var. Bu ülkelerde yaşanacak ihracat kaybının, diğer pazarlara yönelerek telafi edilmesi yoluna gidilmesi gerekiyor. Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yaşanan siyasi çalkantılar, rotamızı Rusya, Orta Asya ve AB ülkelerine yoğunlaştırdı”

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer de Rusya’nın Türkiye için önemli bir pazar olduğunu kaydetti. Rusya’nın özellikle tekstil ve turizm açısından önemli bir pazar niteliği taşıdığına dikkat çeken Özer, “Rusya’yla aramızdaki vizelerin kalkmasının ardından iki ülke arasındaki ticari Bağlar daha da canlandı. Rusya gelir ve eğitim düzeyi bakımından geleceğin büyük tüketim toplumu olacaktır. Tüketim toplumları Türk ihracatı için son derecede önemlidir” diye konuştu.
Geçmişte Rusya’ya bavul ticaretiyle başlayan tekstil ihracatının gelişerek ve boyut değiştirerek sürdürüldüğünü dile getiren Özer, şunları söyledi: “Rusya’ya katma değeri yüksek ürünlerin ihracatında bir artış var. Rusya tekstilden sonra mermer sektörü için de yeni bir pazar olacaktır. Rusya, Orta Asya, tekstil ve mermer başta olmak üzere inşaat sektörü, gıda, yaş meyve sebze ihracatında önemini artıran bir pazar haline gelecektir”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı