Denizlili işadamlarını yatırıma çağırdı

Kazakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, çeşitli incelemeler yapmak ve toplantılara katılmak üzere Denizli Ticaret Odası ve DİAD’ın konuğu olarak Denizli’ye geldi. Tüymebayev, Denizlili işadamlarını yatırıma çağırdı.
/ DENİZLİHABER / 26 Kasım 2012 Pazartesi, 12:54
Büyükelçi Canseyit Tüymebayev ile beraberinde Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer ve Denizli İş Adamları Derneği (DİAD) Başkanı Erdem Aydın, ilk olarak Denizli Valisi Abdülkadir Demir’i ziyaret etti.
Kazakistan hakkında bilgiler veren Tüymebayev, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da artması gerektiğine işaret etti. Türklerin yıllardır Kazakistan’da müteahhitlik yaptıklarını artık yatırım yapmalarını beklediklerini söyleyen Tüymebayev, “Kazakistan’da ciddi bir potansiyel var, bunun değerlendirilmesini istiyoruz. Bu kapsamda özellikle Türk yatırımcılar için ‘Kazak-Türk Ortak Türk Sanayi Bölgeleri’ oluşturduk. Bu bölgelerde Denizlili ve Türk işadamlarını yatırım yapmaya davet ediyorum.” dedi.
Vali Demir, ziyaretleri dolayısıyla Tüymebayev’e teşekkür ederek, “Türkiye ile Kazakistan’ın ticari işbirlikleri var ancak yeterli değil. Türkiye’nin Kazakistan’a 2012 yılın ilk 10 aylık rakamlarına göre ihracatı 948 milyon, ithalatı ise 3 milyar 20 milyon dolar. Türkiye’nin petrol ve doğalgaz gibi kaynakları alması dolayısıyla ihracat-ithalat dengeli değildir. Kazakistan ile Türkiye arasında çok ortak özellik var. Türk sanayi bölgelerinin oluşturulmasıyla Türkiye-Kazakistan arasında ticari işbirliğinin artacağına inanıyorum.” diye konuştu.
Büyükelçi, ardından Pamukkale Üniversitesi’ne geçerek Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Keskin ile biraraya geldi. Pamukkale Üniversitesi sonrasında Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT)’e geçilerek, burada TEKNOKENT Genel Müdürü Doç. Dr. Hasalettin Deligöz’den bilgi alındı.
Denizli Ticaret Odası’nı da ziyaret eden Tüymebayev’i, burada Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, DTO yönetim kurulu üyeleri DİAD Başkanı Erdem Aydın ve DİAD yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı.
Denizli ekonomisi hakkında bilgiler veren Başkan Necdet Özer, Denizli’nin üreten ve ürettiğini dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç eden bir yapıda olduğunu belirterek, “Denizli, Türkiye’nin 8. büyük ekonomisine sahiptir. Tekstil başta olmak üzere ilimizin önde gelen sektörleri; mermer, kablo, metal, cam sanayi, inşaat, turizm, tarım ve hayvancılıktır. Denizli Ticaret Odası, 15 bin üyesiyle ilimizde hizmet vermektedir.” dedi. Denizli ile Kazakistan ticari bilgilerini de aktaran Özer, “2012 yılında Denizli’den Kazakistan’a toplam 6 milyon 765 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. Bu ihracatın yüzde 70’den fazlası havlu-bornoz, nevresim gibi tekstil sektöründe, yüzde 22’si mermer-makina ve yüzde 8’i de diğer sektörlerdedir. ” diye konuştu.
Tüymebayev, Denizli Ticaret Odası’nın 15 bin üyesinin 15’inin Kazakistan’a yatırım yapmasını beklediğini ifade ederek, ticari ilişkilerin daha da arttırılması gerektiğini söyledi.
Daha sonrasında heyet, DİAD’da geçildi. Burada DİAD Başkanı Erdem Aydın, faaliyetleri hakkında bilgiler vererek, Büyükelçi Tüymebayev’i ağırlamaktan onur duyduklarını ifade etti.
DİAD ziyareti sonrasında Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ile sanayi bölgesindeki bazı firmalarda ziyaretler gerçekleştirildi.
“Kazakistan Ülke Tanıtımı&Türkiye-Kazakistan İlişkilerinin 20. yılı Toplantısı”
Son olarak Büyükelçi Tüymebayev, Denizli Ticaret Odası ve DİAD işbirliğinde gerçekleştirilen “Kazakistan Ülke Tanıtımı&Türkiye-Kazakistan İlişkilerinin 20. yılı” konulu toplantıya katıldı. Denizli Dedeman Otel’deki toplantıda Tüymebayev, Kazakistan’daki yatırım fırsatlarını anlattı.
Dedeman Otel’deki toplantının açılış konuşmasını DİAD Başkanı Erdem Aydın gerçekleştirdi. Aydın, Kazakistan’a daha önce gerçekleştirmiş oldukları ziyaretler sonrasında bir üyelerinin Kazakistan’da bir tekstil markası ile faaliyete başladığını belirterek, karşılıklı ziyaretlerin çok önemli olduğunu, önümüzdeki günlerde de Kazakistan’a iş ziyareti gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti.
Aydın’ın ardından konuşan Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Denizli ve Kazakistan sinerjisinin birleştirilmesi gerektiğine işaret ederek, Türkiye’nin ve özellikle de Denizli sanayicisinin, ticari ve ihracat tecrübelerinin Kazakistan’da sinerjiye dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Özer, “Özellikle alternatif sektörleriyle ön plana çıkan alternatif pazar arayışındaki Denizli’nin de Kazakistan’da kendini büyütebileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla Denizli olarak en kısa sürede Kazakistan’da inceleme gezisi yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
Büyükelçi Tüymebayev ise yaptığı konuşmada, Kazakistan’daki yatırım fırsatlarını anlatarak, Denizlili işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti. “Kardeş ülkeler olarak büyümemiz gerekiyor.” diyen Tüyembayev, şöyle konuştu: “Ticari ilişkilerimizi geliştirmek için Denizli’ye geldim. Yapacak işlerimiz çok. Kazakistan’daki fırsatları değerlendirmenizi öneriyorum. Kazakistan’da her sene 200 fabrika açılıyor. Denizli’nin sadece termal suları, ihracatı ile değil kardeş ülke Kazakistan’da da üretim yaparak genişlemesi gerekir. Kazak-Türk Sanayi Bölgesi’nden sizlere yer temini sağlayacağız, burada bürokrasi engeli olmayacak. 15 bin üyesi olan Denizli Ticaret Odası’ndan 15 üyeyi Kazakistan’a davet ediyorum. Kazakistan’da mermer-traverten, tekstil gibi ürünlere ihtiyaç var. Bizde üretim yaparak Rusya’ya da satabilirsiniz. Şu anda Kazakistan’da 1200 Türk-Kazak ortak şirket var, Denizli olarak sizler de Kazakistan’a gelin”
Son olarak konuşan Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Kazak-Türk dostluğunun başka ülkelerin dostluğunun çok ötesinde bir dostluk olduğuna vurgu yaparak, “İki ülke insanı çok benzer şeyleri düşünüyor, bunlar ilişkiler açısından çok önemli. Büyükelçimiz, ‘Sadece gezmeye değil, yatırım yapma gelin.’ diyor. Türkiye bir yere gelecekse, bunda en fazla katkıyı sağlayacak olan il Denizli’dir. Denizli’nin ihracat tecrübesi de Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin ileriye götürülmesinde daha fazla katkı sağlayacaktır. Türk-Kazak yatırım bölgelerinin oluşturulması, yatırımlar için çok fazla imkanlar sağlayacaktır. Sivil toplum kuruluşlarıyla bir toplantı gerçekleştirerek en kısa sürede Kazakistan’a iş gezisi planlayacağız. Kazakistan’la ilişkilerimizde önemli rol oynayan, Ekonomi İşbirliği Teşkilatı Ulaştırma Komitesi’nde ülkemizi temsil eden Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer’e ve bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen DTO ve DİAD’a çok teşekkür ediyorum.”
Yapılan konuşmalar sonrasında Vali Demir, Denizli Ticaret Odası Başkanı Özer ve DİAD Başkanı Aydın, Tüymebayev’e çeşitli hediyeler takdim etti.