Teşvik eşitsizliği giderilsin

Denizlili Sanayici, 2004 yılında yürürlüğe giren ve 31 Aralık 2012 sona eren 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın getirdiği eşitsizliğin giderilmesini istiyor. DSO Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli’nin 2004’ten beri yeni yatırımlara hasret kaldığını ileri sürdü.
/ DENİZLİHABER / 14 Şubat 2013 Perşembe, 19:04
Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, 5084 sayılı Kanun’un uygulamasında olduğu gibi önceliği olan iller için çıkarılan bir yasanın daha sonra kapsamının ciddi oranda genişletilmesinin Denizli gibi illere çok zarar verdiğinin altını çizdi. Keçeci, “2012 yılının son günlerinde belki de en çok tartışılan konu 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın uygulamasının 2012 yılı ile birlikte sona ermesi oldu. Hepimizin bildiği üzere, 5084 sayılı Kanun, 2004 yılında yürürlüğe girdikten sonra uygulaması birkaç kez uzatılmıştı. Son hali ile Kanun kapsamında sağlanan “sigorta primi işveren desteği”nden 49 ilde yer alan işverenler faydalanmaktaydı. Son olarak 2009 yılında uzatılan Kanun’un uygulama süresi, 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle sona erdi. Özellikle yeni bir istihdam teşvik paketinin görüşüldüğü bu dönemde tüm ülke çapında uygulanacak teşviklerle, bu eşitsizliğin giderilmesini istiyoruz.” dedi.
5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın, Afyonkarahisar ve Uşak gibi yakın komşuları Teşvik Kanunu kapsamındayken Kanun kapsamına alınmayan Denizli’nin sanayisinin büyümesinde, ciddi bir engel olduğu ileri süren Keçeci, “2004 yılından beri yaşanan bir gerçektir. Yatırımcıların Denizli yerine Teşvik Kanunu kapsamında yer alan Uşak ve Afyonkarahisar’ı tercih etmeleri, Denizli’nin büyümesine ket vurmuştur” diye konuştu.
Keçeci, Yeni Teşvik Paketi ile ilgili şu uyarılarda bulundu:
“Denizli çok uzun zamandır sıfırdan yatırımlara hasrettir ve bunun başlıca sebeplerinden biri Denizli’nin uzun zamandır Devlet teşviklerinden muaf tutulmasıdır. Biz Denizli Sanayi Odası olarak, Denizli’ye yeni yatırımcıları çekmek için elimizden geleni yapıyoruz, ancak Devlet desteği olmadan yeterli olmuyor. Sonunda yatırımcı doğal olarak Devlet’in destek verdiği bölgelerde yatırımını yapmayı tercih ediyor. Teşviklerin kaldırılmasından yana değilim, Devlet’in desteğinin yeni yatırımcılar için her alanda devam etmesi gerektiğini savunuyorum. Ancak bölgesel bazda uygulanan teşvikler, teşvik kapsamına alınmayan bölgelerde ciddi kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle, özellikle yeni bir istihdam teşvik paketinin görüşüldüğü bu dönemde tüm ülke çapında uygulanacak teşviklerle, bu eşitsizliğin giderilmesini istiyoruz.”