Denizlili tekstilci sporculara doping yapacak içlik üretti

Denizli Hazır Giyim ve Konfeksiyoncular Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal, Denizli’de bir firmanın, sporculara sağladığı konfor ile performanslarını artırıcı “Termal içlik” ürettiğini açıkladı. Dal, üretilen içliklerin vücut ısısının korunması terin tahliye edilmesi bakımından sporcuların performansına olumlu etki ettiğini söyledi.
/ DENİZLİHABER / 27 Şubat 2012 Pazartesi, 13:37
DETGİS Başkanı İsa Dal, Kayseri’de özel teknikle üretilen ipliklerden, Denizli’deki bir tekstil firmasının, özellikle sporculara yönelik fonksiyonel Termal iç giyim malzemesi ürettiğini kaydetti. Gerekli araştırma geliştirme çalışmalarının ardından üretilen giysilerin, bisiklet ile yamaç paraşütü sporcuları üzerinde denendiğini ve olumlu sonuçlar alındığını belirten Dal, üretilen içliklerin vücut ısısının korunması hem de terin tahliye edilmesi bakımından sporcuların performansına olumlu etki ettiğini söyledi.
Dal, pamuklu ya da elyaf ürünlerin ısı sağlasa da performans gerektiren durumlarda teri hapsetmesi nedeniyle rahatsız edici ve sağlıksız bir ortam oluşturduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: “Ticari olarak kullanılan pamuk ya da diğer selülöz bazlı elyaftan üretilen tene temas eden kıyafetler, ısıyı ve nemi bir bölgede hapseder ve bundan dolayı sağlıksız bir ortam oluşur. Bakteri oluşumunda da etkili olan bu yapı, özellikle yüksek performans gerektiği durumlarda son derece rahatsızlık yaratan bir durum oluşturur. Isının ve nemin bir bölgede hapsolması, ancak fonksiyonel ve teknik iplikler ile çözülebilir. Yeni nesil teknik ipler sayesinde bedende ısının oluştuğu bölgeden elyafın özel kanallı yapısı sayesinde emilip, kıyafet içinde dağıtılır. Bu özellik, terleme sonucu oluşan nemin kanallar aracılığı ile hızlı şekilde homojen olarak dağılıp normalin 2-3 katı bir süre içinde atılıp, giysinin kurumasını sağlar. Giysinin hızlı kuruması ile sporcuların performansını artırdığı gibi normal günlük aktif kullanım için de üşümeyi ve hastalanmayı engelleyecektir.”