REKLAMI GEÇ

Denizlili üretici, sebzeden vazgeçip çiçeğe yöneldi, ihracata başladı

Denizlili üretici, sebzeden vazgeçip çiçeğe yöneldi, ihracata başladı

Acıpayam’da kurduğu serada sebze üreten fakat elde ettiği gelirle masrafını karşılayamayan üretici, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine karanfil üretimine başladı. Çevresindekilerin ‘yapamazsın’ dediğini söyleyen Kadir Hüseyin Okyay, “Tereciye tere satıyorum. Hollanda ile birlikte 4 ülkeye ürün veriyorum. Masrafımı çıkardım. Bundan sonrası kâr. Diğer serada sebze var şimdi onu da çiçek yapmayı düşünüyorum” diye konuştu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Ağustos 2021 Cumartesi, 13:46

Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Darıeveren köyünde 4 dönümlük serasında biber ve domates üreten 56 yaşındaki Kadir Hüseyin Okyay, yüksek girdi maliyetleri ve düşük fiyat nedeniyle masrafını karşılayamadı alternatif ürün arayışına girdi. Bir arkadaşının tavsiyesi üzerine karanfil üretmeye karar veren Okyay, bir süre araştırma yaptıktan sonra Ocak ayında 5 türden 125 bin fideyi toprakla buluşturdu. Okyay, “Araştırdım, karanfil üretebileceğimi gördüm. ‘Yapamazsın’ diyen çok oldu. Ben girişimci bir ruha sahibim. Bana karşı çıkanlar şimdi beni örnek alıyor” diye konuştu.

TERECİYE TERE SATIYOR
Kesime Haziran ayında başladığını söyleyen Okyay, “Üretimin ilk yılında ihracaat yapma başarısı gösterdim. Şu anda Avrupa’nın en büyük çiçek üreticisi Hollanda başta olmak üzere İngiltere, Polonya ve Rusya’ya ürün gönderiyorum. Tereciye tere satıyorum. Her bir fideden 7 karanfil elde ediyoruz. Bu yıl yaklaşık 850 bin karanfil üretimi bekliyorum. Şu ana kadar masrafımı çıkardım. Bundan sonrası kâr olacak. Büyük bir gurur yaşıyorum. Ülkeme döviz girdisi sağlıyorum” diye konuştu.

İKİNCİ SERAYI DA ÇİÇEK YAPACAK
Diğer serasında biber ekili olduğunu söyleyen Okyay, “Diğer seramda biber ekili. Ürünü kaldırdıktan sonra o seraya da çiçek ekimi yapacağım. Bu çok hassas bir iş. Çiçek gonca iken gönderiliyor. Çiçek açtı mı bir kıymeti yok. Bayağı titiz çalışmak gerekiyor. Serada sigara bile içilmesine izin vermiyorum. Çiçeğe zarar verecek her şeyden kaçınıyoruz. Düzenli 10 çalışanım var. Her yıl 8-9 ay birlikte çalışacağız. Bu ürün bölgeye de ekonomik olarak katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Acıpayam ilçesinde, ‘yapamazsın’ diyenlere inat kurduğu serada karanfil üretimine başlayan Kadir Hüseyin Okyay (56), ilk yılda, Avrupa’nın en fazla çiçek üretimine sahip ülkesi Hollanda’ya da ihracat yaptı. Gururlu olduğunu söyleyen Okyay, “Tereciye tere satıyoruz. ‘Yapamazsın’ diyenler şu an bana imreniyor, karanfil üretmeyi düşünüyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı