Denizli’nin ihracatı hem arttı, hem düştü

Denizli’nin ocak ayı ihracatı Türkiye İhracatçılar Meclisi kayıtlarına göre yüzde 1.2 artarken, Denizli İhracatçılar Birliği’nin kayıtlarına göre yüzde 5 düştü. TİM rakamlarına göre bu yıl ocak ayında Denizli’den 193 milyon dolar tutarında ihracat yapılırken, DENİB kayıtlarına göre yapılan ihracat 120.5 milyon dolar olarak gerçekleşti.
/ DENİZLİHABER / 1 Şubat 2012 Çarşamba, 18:17
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, Türkiye İhracatçılar Birliği’nin verilerine göre Denizli merkezli firmaların ocak ayında yaptığı ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.2 oranında artarak 191 milyon dolardan 193 milyon dolara yükseldiğini söyledi. Kocasert, TİM verilerine göre Denizli’nin ihracatının artmasına rağmen Denizli İhracatçılar Birliği’nin kayıtlarına göre ihracatın yüzde 5 düştüğünü açıkladı. Kocasert, DENİB’ten yapılan ihracatın geçen yıl ocak ayında 127 milyon dolar düzeyindeyken bu yıl 120,5 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.
DENİB kayıtlarına göre ihracattaki düşüşün büyük ölçüde tekstil ve konfeksiyon sektöründe olduğunu belirten Kocasert, “Gerileme büyük ölçüde tekstil ve konfeksiyon ihracatından kaynaklanmakta olup, DENİB tarafından kayda alınan tekstil ve konfeksiyon ihracatına baktığımızda yüzde 5’lik düşüşle 86.3 milyon dolarlık bir ihracat performansı görüyoruz. Tekstil ve hammaddeleri ihracatı yüzde 28 artarak 15.8 milyon dolar olurken, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 10 düşerek 70.5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kuruyemiş, su ürünleri ve hayvansal mamuller, mobilya, kimyevi maddeler, çimento, makine, kablo ve mermer ihracatı ise arttı” dedi.
Dünya ekonomisinin yaralarını henüz saramadığını, Türkiye’nin dünyanın genel durumundan pozitif yönde ayrıldığını belirten Kocasert, “ABD’de üçüncü parasal genişlemenin hayata geçirilmesi gündemde. Krizin etkilerini hafifletmek için ABD piyasalara likidite sağlamak niyetinde. Doğrusu, ilk iki parasal genişlemede olduğu gibi bu durumun geçici bir çözüm olmaktan öteye geçmesi çok da mümkün değil. Bu durum doların değer kaybetmesine de neden olacaktır ve gelişmekte olan ülkeler için olumlu sonuçlar doğuracağını söyleyebilmek güç. Merkez Bankası’nın politikalarına güveniyoruz. TL’nin değerinin rekabetçi düzeylerde seyretmesinin dış ticaret dengesi anlamındaki olumlu sonuçlarını görmeye devam edeceğiz. Dolar kurunun 1.75 düzeyinin altına inmesi ihracatçılar olarak arzu ettiğimiz bir durum değil” diye konuştu.