REKLAMI GEÇ

“Denizli’nin sorunu günübirlik”

“Denizli’nin sorunu günübirlik”

DTO Başkanı Özer, Antalya’da, turizmin ele alındığı bir panelde yaptığı konuşmada, Denizli’nin turizm sektöründe yaşadığı sorunların başında Pamukkale’ye günübirlik gidiş ve gelişlerin yer aldığını vurguladı.

/ DENİZLİHABER / 24 Temmuz 2010 Cumartesi, 18:31

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen “Turizmin ticaret sektörüne etkileri: Kıyı ve kültür turizminin bölge ekonomisine yansımaları” konulu panel, Antalya’da, Atatürk Konferans Salonu’nda yapıldı. Panele Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, diğer oda ve borsa başkanları ile turizm ve iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı.

Hisarcıklıoğlu da katıldı
Panel öncesinde konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, ülkeye gelen turist sayısının her geçen yıl artmasına karşılık, turist başına düşen gelirin her yıl azaldığını ve gelirdeki bu azalmanın otellerin hizmet kalitesini de etkilediğine işaret ederek, Türkiye’nin turizmde marka haline gelmesi gerektiğini söyledi. Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da, Antalya için turizmin çok önemli olduğunu vurguladı ve bu sektörü, bir ‘ihracat ürünü’ gibi görmek gerektiğini dile getirdi. Kent turizmi açısından cazip kılma çabalarına karşılık, turizm gelirlerinden hiçbir pay alamadıklarını dile getiren Antalya Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da, belediye olarak turizm için yatırımlarını sürdüreceklerini, bu çerçevede orta vadede kruvaziyer turizmi için yatırım yapmayı planladıklarını bildirdi. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise, kapasite fazlası nedeniyle iyi geçen bir sezonda bile düşük karlılık nedeniyle sorunların ortaya çıktığını ve sektörde mevcut yapının sürdürülemez bir hale geldiğini savundu.

Turizm merkezlerinin oda başkanları konuştu
Açılış konuşmalarının ardından yapılan panelde; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Nevşehir Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tok, Fethiye Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan birer konuşma yaptı. Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tok, Nevşehir ve Kapadokya’da yoğun bir şekilde gerçekleşmekte olan kültür turizmini anlatarak, yaşadıkları sorunları dile getirdi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Bodrum, Marmaris ve Fethiye’de gerçekleşmekte olan turizm biçimlerinin (mavi yolculuk, günübirlik tekne turları, yamaç paraşütü vs.) bölgelerindeki ticarete olan etkilerini, organize turizm hareketlerinin (her şey dahil otel işletmeciliği, shopping turları) bölgedeki ticaret hayatı ile olan etkileşiminden söz etti.

Özer; “En büyük sorun günübirlik turizm”
Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer ise, Denizli ve yakın çevresinde yoğun bir şekilde gerçekleşmekte olan kültür turizmini, Denizli’ye özgü olan turizm etkinliklerini (termal turizm vs.) ve bunun yanı sıra Pamukkale/Hierapolis, Laodikya ve Colossae gibi antik kentlerde gerçekleştirilen kültür turizmi faaliyetlerinin ticaret hayatına katkısını anlattı. Denizli olarak, başta termal turizm olmak üzere yerli ve yabancı konukları ağırlayabilecek turizm bölge ve tesis çalışmalarına önem verdiklerini belirten Özer, “Özellikle yaşadığımız son ekonomik krizde, sadece var olan tekstil, mermer, kablo gibi sektörlerle değil enerji üretimi, seracılık ve özellikle termal turizm gibi alternatif sektörlerde eksiğimizi görerek yeni yeni önlemler almaya başladık” dedi. Denizli’nin turizm sektöründe yaşadığı sorunların başında Pamukkale’ye günübirlik gidiş ve gelişlerin yer aldığını vurgulayan Başkan Özer, “İlimize gelen turistlerin tamamına yakını, seyahat acenteleri tarafından otobüslerle getirilmektedir. Geceleme ve alışveriş yapma adeta ortadan kalkmış durumdadır. Denizli ekonomisinde turizmin yeniden önemli duruma gelmesi, geceleme sayısının artmasına ve turistin çevreyi tanımasına bağlıdır. Bu tür günübirlik seyahatler, özellikle ilimizde faaliyet gösteren el dokuması halı ticaretinde canlılık sağlamaktadır. Bu konuda tesislerimizin de yetersiz olduğunu bilmekteyiz” diye konuştu.

Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, Aydın ve Kuşadası’nda yoğun bir şekilde gerçekleşmekte olan kültür turizmini, Efes, Meryemana ve Afrodisias gibi kültür turizmi merkezlerinin, diğer taraftan Kuşadası’nda çok önemli bir yeri olan kruvaziyer turizminin bölgelerindeki ticaret hayatına etkilerinden bahsetti. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kuseyri ise Antakya’da yoğun bir şekilde gerçekleşmekte olan kültür ve inanç turizmini, Antakya’ya özgü olan turizm etkinliklerini (Hristiyanlık merkezleri, yemek kültürü vs.) anlatarak, vizeler kalktıktan sonra Suriye ile olan karşılıklı turizm-ticaret ilişkilerini tekrar değerlendireceklerini ifade etti. Yapılan konuşmaların ardından panelistlere, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından plaket takdim edildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı