REKLAMI GEÇ

Denizli’nin tekstil tarihi müzede sergilenecek

Denizli’nin tekstil tarihi müzede sergilenecek

Tekstilin başkenti Denizli’de, Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) tarafından, temel kazıları devam eden Hükümet Konağı ve Meydan Projesi kapsamında ‘Denizli Tekstil Müzesi’ kurulacak.

/ DENİZLİHABER / 8 Aralık 2010 Çarşamba, 18:16

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi tarafından kurulacak ‘Fosil Müzesi’ ile birlikte ‘Denizli Tekstil Müzesi’ de yaklaşık 80 dönümlük alan üzerine kurulacak meydanda oluşturulacak arkeoloji ve etnografya müzelerinin bir bölümünde yer alacak. ‘Denizli Tekstil Müzesi’nde kentin tekstil ve dokuma tarihi ile ilgili el yapımı makineler, örgü malzemeleri ve kumaşlar yer alacak. Kentin tekstil ve konfeksiyon tarihi ile ilgili sinevizyon gösterilerinin de yapılabileceği müzenin iç dekorasyonu, düzenlemesi ve müzede sergilenecek ürünlerin temin edilmesi DETGİS tarafından sağlanacak.

Vali Yavuz Erkmen ile makamında bir süre görüşen DETGİS Başkanı İsa Dal, Kent Meydanı Projesi’nde Tekstil Müzesi’nin olduğunu, bu müzenin iç dekorasyonunu ve müzenin oluşturulmasını dernek olarak üstlenmek istediklerini, Türkiye Hazır Giyim ve Moda Federasyonu’ndan da müze ile ilgili olarak destek alacaklarını söyledi. Tekstilin başkenti Denizli’de tekstil müzesinin yerli ve yabancı turistlerin çok fazla ilgisini çekeceğinden emin olduğunu belirten İsa Dal, “Denizlili tekstilci binlerce yıllık genine işlemiş tekstil geleneğinin birikimleri ile bu noktaya geldi. Ancak bu özgüven ve duruşu müşterilerine göstermesi gerekiyor. Denizli’de tekstil üretiminin tesadüfen olmadığını ve bu geleneğin sonsuza dek devam edeceğini, düşük fiyattan dolayı şimdilik tercih edilen diğer ülkelerin tekstili bırakacakları, ancak Avrupa’ya yakınlığıyla birlikte Türkiye’nin tekstilde kalite ve tasarım konusunda başrol oynamaya devam edeceğini anlatmamız gerekiyor. Bunun ancak bir tekstil müzesi ile ifade edilebileceği, ayrıca yeni kuşaklarına da miras olarak kalacağı düşüncesiyle bu görevi üstlenmeye karar verdik. Bu müze ile Denizli sanayicisinden vatandaşına kadar herkesin, geleneğine sahip çıkıp, sektörde hak ettiği duruşu göstereceğine inanıyoruz” dedi.

“Alıcı firmalar bizi birbirimize kırdırıyor”
Özellikle arz/talep dengesinin bozulmaya başlamasıyla, Denizlili firmaların kendi içinde rekabete zorlanmaya başladığını, Denizli’yi yakından tanıyan alıcı firmaların ise kentteki firmaları, verdikleri fiyatlarla birbiriyle çarpıştırdıklarını dile getiren İsa Dal, “Yüksek kapasiteli yatırımları doldurma telaşıyla, müşterinin bu baskısı altında Denizlili firmalarımız ezilmeye ve zarar noktasında satış yapmaya zorlandılar. Bunun ardından gelen krizlerle ve değişen ekonomik geçerli durum ile birlikte birçok firma maalesef sektörde havlu attı. Ancak son 3 yılda uluslararası alanda arz/talep dengesi, daha bir yerine oturmuş ve izlenebilir hale geldi. Bundan sonra sanayici, satışlarına nasıl katma değer sağlayabilir, yeni pazarlara nasıl açılabilir noktasında çabalara yoğunlaşmaya başladı. Yurt dışından alıcı firmaların yetkilileri ilimize çok sık aralıklarla geliyor. Bu insanlara tekstil tarihimizi ve geçmişimizi anlatmak zorundayız. Bu müzenin kurulmasını da bundan istiyoruz. Böyle bir müzenin ilimizde olması, yabancı müşterilerimizin ilgisini çekecektir. Denizli’nin tarihi boyunca tekstille uğraştığını gören müşterilerimiz sipariş vermekten çekinmeyecektir. Ziyaretçi ve artacak siparişlerle müze, kentimize katma değer de sağlayacaktır. Bu müzede sergilenmek üzere sanayici ve iş adamlarımıza da çağrıda bulunarak ellerindeki tarihi tekstil malzemelerini bağışlamalarını isteyeceğiz ” dedi.

“Projemiz hazır”
Tekstil müzesi için kendilerinin de proje hazırladığını ve yapılacak Kent Meydanı Projesi’nde uygulanabileceğini söyleyen İsa Dal, “Dernek olarak müze projesi bizim aklımızda vardı. Biz müzeyi başka bir bölgede düşünüyorduk. Ancak temel kazıları devam eden meydan projesi içinde olması bizim için de önemli. Kurulacak müze ile ilgili olarak hazırlıklarımızı ve projelerimizi tamamladık. Müzenin inşaat çalışması bittiğinde hemen hayata geçirebiliriz” dedi.

“Sivil toplum örgütleri sahip çıkıyor”
Vali Yavuz Erkmen, temel kazıları devam eden Kent Meydanı Projesi’ne sivil toplum kuruluşlarının sahip çıktığını, Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nin ‘Fosil Müzesi’ projesinden sonra DETGİS’ten de tekstil müzesi ile ilgili projenin geldiğini söyledi. Vali Yavuz Erkmen, “Bir yıl sonra inşaat çalışmalarını bitirmeyi planladığımız Kent Meydanı Projemiz, 24 saat yaşayan bir yer olacak. Meydan Projesi kapsamında Vali Vefki Ertür Kız Meslek Lisesi, Şehit Öğretmen Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi’nin bazı bölümleri ve Öğretmen Evi tamamen yıkıldı. Alan şimdiki valilik binasından, aşağıdaki Ulu Cami’ye kadar açıldı. Temel kazıları devam ediyor. Koruma Kurulu kararı olan Hükümet Konağı’nın mevcut tutularak yeni Hükümet Konağı’nın yapılmasının amaçlanıldığı proje kapsamında, taş binalar birleştirilerek müze oluşturulacak” dedi.

Yeni Hükümet Konağı ve Meydan Projesi kapsamında, yeşil alan ile birlikte vatandaşların sosyal ve sanatsal faaliyetlerini yapabilecekleri bir alanın oluşturulmasını da planladıklarını belirten Vali Erkmen, “83 bin metrekare alana sahip olacak olan projede, Ulu Cami’nin alt kısmından girilmek sureti ile üstteki Endüstri Meslek Lisesi taş binaları ile birleşerek, birbirini tamamlayacak şekilde büyük kısmı yeraltında olacak olan müze yapılacak. Projenin gerçekleşmesiyle, yeni Hükümet Konağı elde etmenin yanında, Denizli merkezde yıllardır eksikliği çekilen müzelere de kavuşulacak. Biz projeyi hazırlarken içinde tekstil müzesini de düşünmüştük. Derneğimiz, müzenin kurulmasına talip oldu. Sivil toplum kuruluşları meydan projemize yoğun ilgi gösteriyor. Bu ilgi beni de mutlu ediyor” dedi.

DETGİS tarafından Denizli Tekstil Müzesi kurulması ile ilgili olarak Vali Yavuz Erkmen ile önümüzdeki ay içerisinde protokol imzalanacak. Protokolden sonra, DETGİS üyelerinin de desteği ile müzede sergilenmek üzere envanter toplamaya başlayacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı