REKLAMI GEÇ

Denizli’nin teşvik yarası sarılacak

DPT Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça, Denizli’nin büyük yara aldığı teşvik sisteminin, DPT tarafından yeniden değerlendirmeye alındığını ve planlamalar üzerinde çalıştıklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 1 Ağustos 2008 Cuma, 00:00

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça, PAÜ’nün konuğu oldu. PAÜ Ekonomi Yaz Seminerleri kapsamında “20013’e Doğru Türkiye” konulu panele katılan Akça; DTÖ, AB, demografi, makroekonomik gelişmeler, iklim değişikliği ve 9. kalkınma planı başlıkları altında Türkiye’yi önümüzdeki dönem etkileyecek faktörleri anlattı.İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, Rektör Yardımcısı ve İİBF Dekanı Prof. Dr. İnan Özer, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. AB müzakere sürecinden, Kyoto protokolü’ne, demografik verilerden, tekstil sektörüne mevcut durum ve gelecek dönem planlamalarına değinen müsteşar yardımcısı Akça, Türkiye’nin önündeki fırsat ve tehditleri ortaya koydu.

‘Genç nüfus, kaliteli eğitim’

Demografik verileri paylaşan Akça, genç nüfusun ve kaliteli eğitimin önemini şu sözlerle ortaya koydu: “Global gelişmeler, Avrupa nüfusunun giderek yaşlandığını ortaya koyuyor. Türkiye genç nüfusu olan bir ülke ve bu Türkiye için büyük bir fırsat anlamına geliyor. Genç nüfusu iyi bir eğitimle Türkiye’nin işgücüne katkı sağlayacak şekilde yetiştirebiliriz. Yaygın eğitime evet, ancak kaliteli eğitim şart. Aslında bizim kaliteli eğitim yapan liselerimiz, öğretim kurumlarımız var; yapılması gereken kaliteyi yaygınlaştırmak. İstihdam oranına bakıldığında 2006 yılı verilerine göre Türkiye’de istihdam oranı yüzde 46, bunun yüzde 70’i erkek yüzde 30’u kadın. Çalışan kadınların yüzde 17’si kentli. Üniversite mezunu kadınlarda istihdam oranı yüzde 70. Üniversite mezunlarının istihdam oranına bakıldığında, kızların üniversite okumasını teşvik etmek doğru politika olarak önümüzde duruyor. Global gelişmeler de gösteriyor ki, niteliksiz işgücüne artık yer yok. Nitelikli eğitimin yaygınlaştırılması ile kalkınma ve gelişme mümkün”

‘Teşvik sistemine yeniden değerlendiriyoruz’

Katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Akça, sunumunda tekstil sektörü ve teşvik konusuna da ayrı bir yer verdi. Tekstilde bölgesel teşvikten Denizli’nin yara aldığının hatırlatılması üzerine teşvik konusunun DPT tarafından yeniden değerlendirmeye alındığını, bilim insanlarının ve ilgililerin katılımıyla planlamalar üzerinde çalıştıklarını söyleyen Akça, yazılım-bilişim, lojistik ve turizmde teşvik sayesinde önemli gelişmeler kaydedildiğini de dile getirdi. “Tarım dünyaya yeniden döndü” sözleriyle yeni yatırım alanlarına da işaret eden Akça, “Rekabet gücünü geliştirecek sanayi mi, istihdam sağlayacak sanayi mi” sorularına yanıt verilmesi gerektiğini ifade etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı