REKLAMI GEÇ

Denizli’ye, Türkiye’ye değer katacak tesis: Çinko, kurşun ve kobalt üretilecek

Denizli’ye, Türkiye’ye değer katacak tesis: Çinko, kurşun ve kobalt üretilecek

Denizli’ye devlet desteği ve özel teşebbüs ile metal üretim tesisi kuruluyor. Toplam yatırım değeri 2 milyar 276 milyon lira olan tesiste çinko, kurşun ve kobalt üretilecek. Tesiste 12’si nitelikli 152 kişi istihdam edilecek.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Aralık 2023 Perşembe, 13:08

Denizli’de kurulacak metal üretim tesisine devlet desteği sağlanması yönündeki karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan karara göre, kentte çinko, kurşun ve kobalt üretecek tesise 8 kalemde teşvik sağlanacak.
Arazisi kamu tarafından tahsis edilecek tesisin toplam maliyeti 2 milyar 276 milyon lira. Tesisi; merkezi İzmir’de iki mühendisin sahibi olduğu ZN Çinko Rafineri A.Ş. kuracak.
Tesis tam kapasite ile çalıştığında yıllık; 110 bin ton çinko, 25 bin ton kurşun ve 650 ton kobalt üretebilecek.

DEVLET DESTEĞİ VERİLECEK
Tesiste 12’si nitelikli toplam 152 kişi istihdam edilecek. Tesisin nereye kurulacağı henüz belli değil. İşletmeye Temmuz 2022 tarihi proje başlangıcı kabul edilerek 5 yıl boyunca teşvik sağlanacak. Bu teşvikler şunlar:
– Gümrük vergisi muafiyeti
– KDV istisnası
– KDV iadesi
– Vergi indirimi
– Sigorta primi işveren desteği
– Nitelikli personel desteği
– Enerji desteği
– Yatırım yeri tahsisi

DENİZLİ; ÇİNKO, KOBALT VE KURŞUN ÜSSÜ OLACAK
Tesis, günümüz teknolojisinin vazgeçilmez bileşenlerini Denizli’de üretecek. Demirdışı metaller kategorisine giren bu ürünler Türkiye’nin ithalata bağımlı olduklarının başında geliyor.
Metali korozyona karşı koruyan en önemli maddelerden olan çinko özellikle kaplama sanayisinde kullanılıyor. Türkiye her yıl 1 milyar dolarlık çinko ithal ediyor.
Kurşun ise özellikle batarya imalatının en önemli bileşenlerinden. Ayrıca yeraltı kablolarının kaplamasında da kullanılıyor.
Değerli bir bileşen olan kobalt ise daha yüksek teknolojinin ihtiyacı. Yüksek sıcaklığa ve neme dayanıklı olması nedeniyle uçak motorları ve jetlerde kullanılıyor.

Yorumlar

basicman   -  Bağlantı 7 Aralık 2023, 13:34

umarım çevre felaketine yolaçmaz yada gereken önem tedbir sağlanır en önemlisi içme sularına yakın bölgelerde yapılmaz

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı