REKLAMI GEÇ

Devlet baba, evlat ayrımı yapıyor

Devlet baba, evlat ayrımı yapıyor

DEGİAD Başkanı İlker Başkaya, seçim öncesinde, Denizli’nin ağırlıklı sektörü olan tekstilin, hükümetin açıkladığı önlem paketleri dışında tutulduğunu belirterek, “Denizli’nin ağırlıklı sektörü olan tekstil, bu ekonomik paketin dışında bırakılmış, böylece Denizli, teşvikli iller uygulamasındaki mağduriyetini yeniden yaşamak durumunda bırakılmıştır. Devlet babanın evlat ayırması katlanılacak bir durum değildir” dedi.

/ DENİZLİHABER / 8 Nisan 2009 Çarşamba, 00:00

Denizli Genç İşadamları Derneği Başkanı İlker Başkaya, genç işadamları olarak, ekonomistlerin, ‘L kriz’ adını verdikleri krizin, depresyona dönüşen etkilerini derinden hissettiklerini belirterek, “Krizin bedelini hep birlikte ödüyor, herkesin her gün yeni dersler aldığı, ezberini bozmak zorunda olduğu bir dönemden geçiyoruz” dedi.

‘İşsizlik sorunu yarattığımız için üzgünüz’

Küresel ekonominin, bir kırılma noktasına geldiğini ve bundan böyle hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyleyen Başkaya, “İşadamı olarak, durumlarımızı gözden geçiriyor, mecburi küçülmeye gidiyor, istihdamı daraltıyoruz. Ancak bizler bir yandan yeni koşullara ayak uydurmak ve krizi en az hasarla atlatmanın yollarını aramakta iken diğer yandan, istemeden de olsa, altından kalkamadığımız istihdam yükümüzü azaltmak için başvurduğumuz yöntemlerle işsizlik sorunu yaratıyor, bundan dolayı da üzülüyoruz. Ayrıca işçi çıkarma esasında bir işadamı için arzu edilecek bir şey değildir, zira işsizlik tüketimde azalmaya sebebiyet verir ki bu da işadamının ürettiğini satamaması demektir, yani neticede işsizlik işçiyi de patronu da ülkeyi de vuran bir olgudur” dedi.

DEGİAD olarak, yayınladıkları bildirilerle yaşanan sıkıntıları dile getirdiklerini ancak ilgililerin, DEGİAD’ın ekonomiye ilişkin görüşlerini dikkate almadığını belirten Başkaya, IMF’nın, Türkiye’nin, ekonomik krizden en olumsuz etkilenen G-20 ülkelerinden biri olmasına rağmen, ekonomiyi canlandırmak için en az çaba harcayan ülke olduğunu açıkladığını söyledi. Başkaya, IMF’nin, Türkiye’nin 2009 yılında yüzde 1.5 küçüleceğini öngördüğünü de hatırlattı.

‘Evlat ayrımı, katlanılacak gibi değil’

Türkiye’nin ekonomik krizi atlatmak için, devlet olanaklarını kullanmasının zamanının çoktan geldiğini belirten Başkaya, Denizli’nin ve Denizli’nin ana sektörü olan tekstilin, seçim öncesinde, hükümetin açıkladığı önlem paketleri dışında bırakıldığını söyledi. Başkaya, “Denizli’nin ağırlıklı sektörü olan tekstil, bu ekonomik paketin dışında bırakılmış, böylece Denizli, teşvikli iller uygulamasındaki mağduriyetini yeniden yaşamak durumunda bırakılmıştır. Devlet babanın evlat ayırması katlanılacak bir durum değildir. Devlet bütçesine, vergi-sosyal güvenlik primi-ihracat geliri vb. gibi kalemlerle, hatırı sayılır para girdisi veren bir sektör, hangi mantık ile ekonomik önlem paketi dışında bırakılabilir? Bunu anlamak mümkün değildir. Yüz binlerce işsizin mensup olduğu ağırlıklı iş kolu tekstil iken, neden bu iş kolu gözden çıkarılır, anlaşılır bir durum değildir. Denizli’yi kalkındıran, Denizlilinin ata mesleği tekstilin neden gözden çıkarıldığını, hükümete sormaktayız. Pakette yer alan inşaat-beyaz eşya bilgisayar teknolojileri, otomotiv gibi sektörlerin, alınan önlemlerle nasıl semerlendiği görülmüştür. Aynı imkanlardan mahrum bırakılmamızın sebepleri Denizliliye anlatılmalıdır” dedi.

‘Denizli, ülke istihdamının

azalmasında büyük rol oynuyor’

Denizli icra dairelerinde 2008 yılının tamamında, toplam 62 bin 481 adet icra takibi yapılmışken, 2009 yılının 2 aylık diliminde, 27 Şubat 2009’a kadar geçen sürede, toplam 11 bin 673 adet takip gerçekleştiğini hatırlatan Başkaya, “Takipler bu hızla gelişecek olursa, 2009 yılının sonunda, toplamda 70 bin adet icra takibi ile karşı karşıya kalacağımız rahatlıkla görülmektedir. Fiili durum sebebi ile 2 tane olan iş mahkemesi sayısı 3’e çıkarılmış, buna rağmen mahkemelerdeki dosya yığılması önlenememiştir. Bütün söylemlerimize rağmen, bugüne dek teşvik dışı bırakılan Denizli, bugün, Türkiye’deki istihdamın azalmasında büyük rol oynamaktadır” dedi.

Hükümetin, organize programlarla sanayicinin yanında olmasını beklediklerini belirten Başkaya, “Yarın, daha fazla geç kalmamak için, bugün yapılması gerekenlerin acilen yapılması çağrısında bulunuyoruz. Seçimlerde halk, hükümete, ‘Dur, düşün ve buna göre yola devam et’ demiştir. Seçim sonucunda, demokrasi kazanmış, muhalefet partileri biraz daha güçlenmiştir. Ancak seçim bitmiştir, yeniden ve ivedilikle geçim gailesine dönülmelidir.

Bu sebeplerle, devletimizin, olanaklarını vatandaşlarına, iş dünyasına kullandırarak, krizi aşmamıza yardımcı olmasını, ekonomiye müdahale etmesini talep ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı