REKLAMI GEÇ

Doğal taş üreticisinin işi zor

Doğal taş üreticisinin işi zor

Türkiye, Çin’deki doğal taş fuarına pazar payını artırma hedefiyle katıldıysa da son verilen işlerin mermercinin aleyhine döndüğünü gösteriyor. Denizli firmaları buna karşın Çin seferberliğinde üzerine düşeni yapıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Mart 2019 Çarşamba, 13:50

Türk doğaltaş sektöründe tam bir Çin seferberliği başladı. Denizli de bu seferberlikte başı çeken kentlerden biri olarak öne çıkıyor.

Yıllık 20 milyar dolarlık hacme sahip olan Dünya doğaltaş sektöründe sadece 2 milyar dolarlık döviz kazanımı elde eden Türkiye pazar payını yüzde 10’nun çok üstüne çıkarmak istiyor.

Özellikle dünya doğaltaş rezervlerinin yüzde 35’ine sahip olan Türkiye, dünya pazarındaki konumunu daha da yukarı taşımak için Çin’deki Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na 150 önemli firma ile katıldı.

TÜRKİYE STANTLARINA RESMİ AÇILIŞ
Bugün başlayan fuarda Denizli’den ona yakın firmanın da yer aldığı Türkiye stantlarının bulunduğu bölüm resmi bir açılış gerçekleştirildi.

Açılışta Türkiye Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, Türkiye Guangzhou Başkonsolosu Melih Bora Kerimoğlu, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, İstanbul İhracatçılar Birliği Başkanı Aydın Dinçer, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, İzmir Mermerciler Derneği Başkanı Nuri Kuntel, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Alimoğlu, Ege Maden İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Başkanı Remzi Boncuk Ege Maden İhracatçıları Birliği TİM Delegesi Sabri Bora ile Ticaret Bakanlığı Mader ve Doğal Taş Daire Başkanlığı yetkilileri birlikte kurdele kesti. Kurdele kesiminin ardından türk firmaların fuarda sergilediği ürünler görücüye çıktı.


DENİZLİ’DEN KİMLER VAR
Çok sayıda Ege firmasının yer aldığı Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Denizli’nin önde gelen doğal taş ihracatçıları da hazır bulundu. Denizli Madenciler Derneği Başkanı Serdar Sungur’un yer aldığı fuarda Mehmet Hikmek Çelikkol Çelikkol Petrol Mermer, Hasan Serter Başaranlar Mermer, Celil Kılınç İonic Mermer, Yavuz Türkel Ece Mermer, Fatin Sirceki Sirmersan Mermer, Selahattin Çınar Özçınar Mermer, İlyas Çelikkol Çelikkol İç ve Dış Ticaret firmalarını temsilen fuarda yer aldı. Ceyhan Saldanlı’nın sahibi olduğu tümaş mermer ile Osman Aydınlı’nın sahibi olduğu Gama Mermer de fuarda stant kuran firmalar oldu. Denizli firmaları ihracat bağlantıları için girişimlerde bulundu.


REKABET KOŞULLARI GÜÇLEŞTİ
Doğal taş sektörü için rekabet koşullarının giderek zorlaştığı Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda birkez daha ortaya çıktı. ABD ve Çin arasındaki ilişkilerin yanı sıra ABD’nin Türkiye ve Hindistan’a uyguladığı yeni ekonomik yaptırımlar ile daha da zor duruma düşen sektöre son darbe de başta İran olmak üzere yeni ham madde tedarikçilerinin ortaya çıkmasıyla geldi.

Türkiye’deki kararsız ekonomi politikalarından yorgun düşen firmalar, ağır vergi ve istihdam yükleri altında ezilirken ABD kaynaklı ek vergilerin gündeme gelmesi ve Türkiye ile benzer jeolojilere sahip ülkelerin pazara dahil olması ile her gün biraz daha çevreleniyor. Bu durumun izlerini Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda görmek de mümkün oldu. Daha önce ciddi iş bağlantıları yapan Türk firmalarının bu kez işlerinin zor olduğu ve bağlantı kurmakta eskisi kadar başarılı olmadıkları belirtiliyor. Son olarak popüler taşlarda kalite probleminin ortaya çıkması, ithalatçı firmaların Türk üreticilere ‘kaliteyi artırın’ sitemleri yeni maliyetleri de beraberinde getiriyor. Türkiye pazar payını daha yukarılara çekmek için gittiği fuarda acı gerçekle karşılaşırken, pazar payını kaybetme olasılığının da bulunduğu kaydediliyor.

Buna karşın umudunu koruyan Denizli firmaları, yeni iş bağlantıları için kentin kaliteli doğal kaynaklarının ithalatçı firmaların ilgisine sunmaya devam ediyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı