Denizli sanayisinde her şey çok güzel

Denizli Sanayi Odası (DSO) her yıl üyeleri arasında ‘Denizli Sanayisi Genel Görünüm Anketi sonuçlarını açıkladı. 1319 üyeden 220 üyenin katıldığı anket sonuçları, bugüne dek yapılan anketler içinde üretim, iç satış, dış satış, yeni sipariş ve istihdam beklentileri bakımından en olumlu tablo olduğu vurgulandı.
/ DENİZLİHABER / 4 Nisan 2013 Perşembe, 16:26
Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Başkan Yardımcısı Gültekin Okay Salgar ile Başkan Yardımcısı İsmail Yılmaz ile birlikte Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde toplantı düzenledi. Toplantıda, 2013 yılı ‘Denizli Sanayisi Genel Görünüm Anketi’ sonuçlarını değerlendiren DSO Yönetim Kurulu Başkanı Keçeci, son 8 yılın en olumlu anket sonuçarını açıkladıklarını vurguladı.
1319 ÜYEDEN 220’Sİ KATILDI
DSO’ya üye 1319 sanayici arasında gerçekleştirilen 2013 Genel Görünüm Anketine, 220 üye katıldı. Anketin Denizli sanayini üretim, kapasite kullanımı, satış, sipariş, karlılık, yatırım, ihracat ve istihdam gibi çeşitli açılardan mercek altına aldığını vurgulayan Keçeci, anket sonuçlarının 2012 yılında bu alanda yaşanan gelişmeler ile 2013 yılının beklentilerine ışık tutacağını açıkladı.
SON 8 YILIN EN OLUMLU TABLOSU
Genel Görünüm Anketi sonuçlarına bakıldığında, Denizli ekonomisinde 2012 yılının, 2011 gibi olumlu bir yıl olarak geride kaldığını söyleyen Keçeci, “2013’ün geçen yıldan çok daha iyi bir yıl olabileceğine işaret ediyor. 2011 yılı Denizli Sanayi Odası Genel Görünüm Anketi, bugüne dek yapılan anketler içinde üretim, iç satış, dış satış, yeni sipariş ve istihdam beklentileri bakımından en olumlu tabloyu ortaya seriyordu. Ancak 2013 yılı anketi ile ilk kez beklentilerdeki iyimserlik, krizin ardından gelen toparlanmanın damgasını vurduğu 2011 yılının beklentilerinin üzerine çıkıyor. Özellikle bazı tekstil ve hazır giyim ürünlerinin ithalatında alınan koruma önlemi (anti-damping) kararının ardından tekstil konfeksiyon sektöründe yaşanan hareketlilik, tüm verilere olduğu gibi genel görünüm anketi sonuçlarına da oldukça olumlu yansıyor” diye konuştu.
İSTİHDAM YÜZDE 7 ARTTI
Anketi yanıtlayan sanayiciler arasında ortalama çalışan sayısı 2011 sonunda 131 iken bu rakam 2012 yılında yüzde 6,1’lik artışla 139’a yükselirken, SSK’lı istihdam sayısı da geçen yıla göre yüzde 7’lik artışla 155 bin 30’dan 166 bin 371’e çıktı. Bu tablonun, global krizin en çok etkilediği alanlardan biri olan işgücü piyasasındaki düzelmenin bir göstergesi olduğunu söyleyen Keçeci, işgücü piyasasındaki düzelmenin 2011 ve 2012’den sonra 2013’te de devam edeceğini açıkladı.
ENERJİ MALİYETLERİ KANAYAN YARA
Ankete katılan 3 sanayiciden 2’si 2012 yılında üretim,iç ve dış satış ile yeni siparişlerinin arttığını belirtirken, yüzde 50 kapasite kullanım oranı ile çalışan sanayicilerin oranı 2 puanın üzerinde artarak yüzde 89.20’e çıktı. Kapasite kullanım oranı en çok kablo ve bakır tel ile mermer ve madencilik sektörlerinde arttı. Ankete katılan 220 sanayiciden yüzde 39,81’i karlılığını artırırken, yüzde 4,63’ü karlılık oranının düştüğünü belirtti.
Aynı anket sonuçlarına göre, Denizlili sanayicilerin yüzde 85,65’i enerji maliyetlerinin artmasından şikayet ederken, yüzde 77,46’si hammadde maliyetlerinin arttığını kaydetti. Sanayicilerin yüzde 70’i 2012’de istihdam maliyetinin arttığını söyledi.
“HALA SIFIRDAN YATIRIM YOK”
Son 8 yıldan beri Denizli’ye sıfırdan yatırım yapılmadığını da dikkat çeken DSO Başkanı Müjdat Keçeci, “ Ankete yanıt verenlerin yüzde 63,64’ü 2012 yılında yatırım yaptığını açıklıyor. Bu oran son dört yılın zirvesi. Diğer yandan yeni yatırıma gidenlerin oranı yalnızca yüzde 17,32. Modernizasyon yüzde 35,93’lük oran ile en büyük sabit sermaye yatırımı olarak öne çıkıyor. Ancak, yeni sıfırdan, bir arsanın üzerine sıfırdan yatırım yapan hala yok. Yatırımlar, Modernizasyonla sınırlı kalmaktadır. Ancak 2013 yılı yatırımlar bakımından umut verici. Denizli sanayicilerin yüzde 45’i yurt içine yatırım yapmayı düşünüyor. Yurt dışına yatırım düşünenlerin oranı ise yüzde 5,17’ye geriledi” dedi.
Yorumlar
Sayın ALPEREN,
Denizli sanayi Odası Başkanının görevi çarşıya çıkıp durum tespiti yapmak değildir.
Başkan adı üstünde Sanayi(üretim/imalat)odası başkanıdır.Hatta yerine göre Ticaret odası’nın bile görevi değildir.O görev ilk elden esnaf odaları ve birlik başkanınındır.Sorumluluğu doğru tesbit etmek gerekiyor.
Kendime ait işletmem var 6 kişi çalıştırıyorum ve şubat, mart ayı süresince işyeri giderlerimi bile karşılayamadım. Esnafın durumu kritik herkes sermayeden idare ediyor ve çıkıp diyorlar ki biz gidişattan memnunuz. Bunlar iyi günlerimiz herhalde!
SAYIN.BAŞKAN HERŞEY İYİ GÖSTERİYORSUNUZ.GALİBA MUTLU AZINLIGIN DURUMU İYİ.DENİZLİ ÇARŞISINA ÇIK BAKALIM ŞÖYLE DOLAŞ.KAÇ KİŞİNİN DURUMU İYİ.RAST GELE 100 KİŞİYE SOR BAKALIM KAÇ KİŞİNİN DURUMU İYİ BASIN VE MEDYANIN ÖNÜNDE YALAN KONUŞUYORSUNUZ.KENDİ ARANIZDA GERÇEKLERİ KONUŞUYORSUNUZ.BU BÖYLE NE ZAMANAKADAR BÖYLE DEVAM EDECEK BAKALIM.
TÜm üye sayısının % 17 si ile yapılan anket ne kadar doğru bir ankettir bilinmez