DTO ALTERNATİF PAZAR İÇİN DÜNYAYI DOLAŞTI

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, 2010 yılı içinde alternatif Pazar olarak gördükleri 16 değişik ülkeye düzenledikleri iş gezilerinde toplam 40 bin 400 kilometre yol gittiklerini söyledi.
/ DENİZLİHABER / 17 Aralık 2010 Cuma, 17:44
Dünyanın etrafının 40 bin kilometre olduğunu hatırlatan Başkan Özer, “Üyelerimiz ve yönetim kurulu üyelerimizle birlikte yaşanan ekonomik krizi aştık. Alternatif Pazar olarak gördüğümüz 16 ülkeye bir yıl içinde iş gezileri düzenledik. Gezimize katılan üyelerimizden çok iyi bağlantılar yapanlar oldu. DTO olarak bir yılda elimizde çantalarımızla dünyayı turlamış olduk” dedi. Bir yılda 10 ülkeden heyetlerin Denizli’yi ve odayı ziyaret ettiğini söyleyen DTO Başkanı Özer, İstanbul’da düzenlenen 10 İzmir’de düzenlenen 3 fuara da üyelerle birlikte katıldıklarını belirtti. Denizli’nin, son 50 yılda hızlı bir şekilde büyüyerek, sanayileşmeyi başarmış iller arasında yer aldığını, kentin aynı zamanda ticaret, sanayi ve turizm merkezi haline geldiğini ifade eden DTO Başkanı Özer, “Denizli’nin ticaret ve sanayisi, sektörel çeşitlilik bakımından zengindir. Başta tekstil ve konfeksiyon olmak üzere metal sanayi, bakır kablo sanayi, gıda, makine ve yedek parça alanlarında yoğunlaşan sanayi üretimimizde, rekabet gücümüz yüksektir. Firmalarımız, gelenekçi bir yapıdan gelmelerine rağmen yenilikçiliğe açık olarak faaliyetlerine devam etmektedirler. İnovasyonun benimsenmesi, yenilikçilik kapılarının aralanması sayesinde firmalarımız, artık geleceğe daha rahat bakmaktadırlar. Denizli, 2 yıl öncesine kadar yılda 3 milyar dolar ihracat yapan bir kent konumundaydı. Bu ihracatımız başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) yapılmaktaydı. İhracatta lokomotif sektörümüz tekstil, mermer ve kablo sanayi ön plandadır.” Dedi.
10 ülkeden de heyet Denizli’ye geldi
2010 yılı içerisinde oda üyelerinin de katılımıyla birlikte başarılı bir alternatif Pazar arayışı yaptıklarını dile getiren Özer, “Geçen bir yılda iki kere Suriye’ye gittik. Mısır, Birezilya, Almanya, Estonya, Lübnan, Kuzey Irak, Katar, Dubai, üç kez Bürüksel, Çin ve Ürdün’e gittik. Buralarda konsolosluklarımız ve oradaki odaların ev sahipliğinde üyeleriyle iş görüşmelerimiz oldu. Görüşmelerimiz sırasında 4 farklı dilde ilimizi, odamızı ve sektörlerimizi tanıtan CD’lerden yaklaşık 10 bin adet dağıttık. Basılı malzeme olarak isimlendirdiğimiz iki farklı dilde hazırlanan binlerce broşür ve kat oluğu da gittiğimiz ülkelerde yaptığımız görüşmelerde dağıttık. Geçen bir yılda da Hollanda’dan seralarımızı görmek için üç farklı ekip, Kosova, iplik ve pamuk ticareti ile ilgili olarak Özbekistan’dan iki farklı ekip, Mısır, Irak, Kenya ve Polonya’dan işadamları ekipleri odamızın ev sahipliğinde ilimize gelerek üyelerimize ait tesisleri gezip, ticari görüşmeler yaptılar. Oda olarak bizde Kahire ve Ürdün’de büyükelçilikler tarafından düzenlenen kermeslerde sergilenmek ve satılmak üzere Denizli ürünleri gönderdik. Yeni yılda da ocak ayında Almanya’nın Frankfurt şehrinde yapılacak uluslar arası Heimteks Ev Tekstili fuarına katılarak dünyanın farklı bölgelerinde alternatif Pazar arayışlarımıza devam edeceğiz” dedi
Krizi fırsata çevirdik
Dünyada yaşanan ekonomik krizin ekonomisi ihracata dayalı Denizli’yi de çok ciddi etkilediğini, krizi fırsata çevirmeyi başardıklarını dile getiren DTO Başkanı Özer, “Denizli olarak krizi en kolay atlatan il olmayı başardık. Farklı farklı proje ve yatırımlarla reel sektör güçlenerek hayatını devam ettirmektedir. Oda olarak biz her zaman üyelerimizin yanında olduk. 13 bin 750 üyesi bulunan odamız, kaynaklarını kullanarak, krizin en zor geçtiği günlerde yine bir bankamızla birlikte 15 milyon TL’lik kredi imkanını üyelerimize sunduk. Ayrıca bu dönemde, Denizli Ticaret Odası olarak, özellikle tekstil sektörünün yaşadığı pazar daralmasına alternatif oluşturmaya çalıştık. Bu bağlamda yol gösterici olmak için yoğun çaba sarf ettik ve bir sanayi şehri olarak bilinen ilimizde tarım, alternatif sektör konumuna gelmeye başladı. Özellikle yüksek katma değere sahip seracılık faaliyetlerine yönelik yeni girişimler her geçen gün artmaktadır.
Alternatif sektörler açısından özellikle seracılığı çok önemsiyoruz. Çünkü Denizli iklimi ve imkânları buna çok müsait. Alternatif sektör arayışı içinde olan ilimizde jeotermal kaynaklardan yararlanılmak sureti ile termal turizmin yanı sıra jeotermal seracılık faaliyetlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Orta vadede seracılık ve buna dayalı organik tarım, tekstil, mermer ve kablo imalatından sonra şehirdeki büyük sektörler arasında yerini alacaktır.
Ayrıca Denizli’deki firmalarımız son yıllarda Odamızın da desteği ile Afrika ve Uzak Doğu ülkelerine de açılmaya başlamışlardır. Bu ülkelere olan ihracatımız kriz döneminde daha da artmıştır. Bazı girişimcilerimiz Mısır, Çin ve Romanya gibi ülkelerde yatırım yapmaya başlamışlardır. Ayrıca Özbekistan, Suriye ve Kuzey Irak pazarlarında da iş bağlantılarımız kurulmaya başlanmış, ilerleyen dönemlerde bu ülkelerle de ticaretin daha da artacağını ve Denizli ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağımızı ümit ediyoruz. Bu alternatif pazar ve alternatif sektörlerimizle 2023’te yani, Cumhuriyetimizin 100. yılında 500 milyar dolarlık ülke ihracat hedefine, Denizlili girişimciler olarak 15 milyar doları aşan bir rakamla katkı sağlamayı hedefliyoruz”