REKLAMI GEÇ

DTO, Suriye’de Arap dünyasının kapısını araladı

DTO, Suriye’de Arap dünyasının kapısını araladı

DTO, Şam’a düzenlediği inceleme gezisi ve Şam’da gerçekleştirilen 57. Uluslararası Şam Fuarı’na katılarak, Denizlili sanayici ve iş adamları için Arap dünyasının kapılarını araladı. Şam’daki fuarda, DTO üyeleri birçok iş bağlantısı yaptı, iş görüşmeleri ayarladı.

/ DENİZLİHABER / 27 Temmuz 2010 Salı, 16:27

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İmran Eraslan başkanlığında bir heyet, Şubat ayında, Suriye’ye bir inceleme gezisi yapmış ve oradaki bürokratlar, yerel yöneticiler ve iş adamları ile bağlantıya geçmişti. İnceleme gezisinde, hem Suriye’deki iş imkanları araştırılmış hem de Denizli’nin tanıtımı yapılmış hem de Temmuz ayında yapılacak olan Uluslararası Şam Fuarı hakkında bilgi edinilmişti. İnceleme gezisinin ardından, Suriye’nin en büyük fuarlarından biri olan Uluslararası Şam Fuarı’na, DTO üyesi 5 firma katıldı. DTO’nun da ayrı bir stant açtığı fuarda, iş adamları birçok bağlantı yaptı, geleceğe yönelik adımlar attı. Fuara, DTO’yu temsilen, DTO Meclis Başkanı Mehmet Gökçe, DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İmran Eraslan ve Hüseyin Memişoğlu, DTO Meclis Üyeleri Abdullah Doğrar, Kasım Karakaş ve Halil Öztürk ile TOBB Denizli Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Cüneyt Demirkan katıldı. Denizli’den Colossae Otel, Baysu Su Arıtma, Burak Mermer, Mega Madeni Ev Gereçleri, Demsan Tekstil’in katıldığı fuardan, iş adamları umutlu döndü. Fuarın değerlendirmesini, DTO Başkanı Necdet Özer, fuara katılan DTO heyeti ve iş adamları ile birlikte, DTO’da yaptı. Bu yıl 21 ülkenin katılımıyla gerçekleşen Şam Uluslararası Fuarı’nda, 61’i Türkiye’den olmak üzere toplam 1918 firma stant açtı.

“Orta Doğu’nun kapısını araladık”
Bu yıl, 14-23 Temmuz 2010 tarihleri arasında Suriye’nin başkenti Şam’da düzenlenen, 57. Uluslararası Şam Fuarı’na ilk kez Denizli’den 5 firmanın katıldığını belirten DTO Başkanı Özer, “Denizli olarak, ihracatçı yapımızdan dolayı, son 2 yıldır ekonomik krizden en çok etkilenen illerden biri olduk. Suriye pazarını daha önce keşfetseydik, 3-4 yıl önce Suriye ile ilgili bu çalışmayı yapsaydık, Denizli son yaşanan ekonomik krizi daha kolay atlatabilirdi. Bu pazarı bilmiyorduk. Ama DTO’nun çalışması ile Orta Doğu pazarının kapısını araladık. Bu sene fuarda Denizli’den 6 stant vardı ama önümüzdeki yıllarda daha çok kişinin katılacağını düşünüyorum. Öncelikli hedefimiz, Denizli’yi tanıtmaktı. Bunu başarı ile gerçekleştirdik” dedi.

Suriye çalışmasında 3. adım
Özer, fuar öncesinde Suriye’ye yapılan inceleme gezisinde Suriye Büyükelçisi, Humus Ticaret Odası Başkanı, Halep Başkonsolosu, Halep Ticaret Odası Başkan Vekili ile görüştüklerini ve Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, Beyrut’tan iş adamları ile görüşme fırsatı bulduklarını ifade etti. Özer, Suriye ile ilgili çalışmalarının 3 ayağı olduğunu belirterek, “İlk çalışmamız, araştırma gezisiydi. Suriye çalışmasının ikinci ayağı fuardı. Üçüncü ayağında ise Suriye’den 30 civarında iş adamını, turizmciyi, bürokratı ve gazeteciyi Denizli’de ağırlayacağız” dedi.

Yeni iş bağlantıları kuruldu
Özer, fuara katılan firmaların, fuardan çok memnun kaldıklarını, kimi firmaların devlet nezdinde anlaşmalar yaptığını ve çeşitli firmalarla görüşmeler ayarladığını ifade ederek, “Gaziantep, Suriye pazarına yakınlığı sayesinde, krizden daha az etkilendi. Suriye’ye, coğrafi olarak uzak olsak da birebir uçuşları sağlayabilirsek, Humus, Şam ve Halep’ten iş adamlarını Denizli’ye taşımayı düşünüyoruz” dedi. Özer, fuarda DTO standını 3 bin, Colossae Otel’in standını ise 5 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Özer, “Fuarda, 4 dilde Denizli’yi tanıtan broşürler dağıttık. Bunun meyvelerini alacağız. Hem Suriye’de turizm yatırımı yapabiliriz hem de Denizli’deki termal potansiyeli en yüksek düzeyde kullanabiliriz” dedi.

“İkili diyaloglar çözüm getirdi”
DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Memişoğlu, Humus Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırımcı olan Denizlili bir iş adamının sorununu, araştırma gezisi sırasında yaptıkları görüşmeler sayesinde kolayca çözdüklerini söyledi. Memişoğlu, “Suriye incelemesindeki amaçlarımızdan biri de sorunları ikili diyalogla çözmekti” dedi.

“Denizli, Suriye’de ciddiye alınan bir kent”
DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İmran Eraslan, “Daha önce yaptığımız gezide, fuarın Denizli’ye çok katkısı olacağının tespitini yapmıştık. Halkı da çıktık. Fuarda 46 oda vardı. Denizli, artık Suriye’de ciddiye alınan bir şehir oldu. Örneğin, Büyükelçi ile Şam’da yaptığımız görüşmede, Humus’ta yapılacak hipodrom inşaatı için Denizli’de büyük inşaat firması varsa, onunla çalışmak istediklerini söylediler” dedi.

İşte yapılan bağlantılar ve alternatif pazarlar
DTO Meclis Üyesi Tahsin Karakaş, Suriye’de inşaat sektöründe, DTO Meclis Üyesi Halil Öztürk de çekirdeksiz üzüm ve kiraz için büyük pazar olduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. TOBB Denizli Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Cüneyt Demirkan, fuar sayesinde Demsan Tekstil olarak, Ürdün, Lübnan ve Dubai’den firmalara ulaştıklarını ve 4 görüşme yaptıklarını söyledi. Burak Mermer Sahibi İsa Mintaş da fuarda Suriyeli firmalarla yaptıkları görüşmeler sonrasında, üretimi artırmaya karar verdiklerini ve bunun için fason bir fabrika satın aldıklarını söyledi. Fuara katılan Baysu Su Arıtma firmasından Ferruh Dalkılıç da fuara iki senedir katıldıklarını ancak 3 firma ile ilişki kurabildiklerini, DTO’nun organizasyonu sayesinde, fuarda bu sene 32 firma ile görüştüklerini belirterek, “Önceden, biz kendimizi tanıtmak için onların stantlarını ziyaret ediyorduk. Şimdi ise onlar bizimle iş yapmak için bizim stantlarımızı ziyaret ediyor” dedi. Colossae Otel Müdürü Şeref Karakan da fuara Denizli’den katılan firmalar arasındaki dayanışmanın çok iyi olduğunu, bu sayede Denizli’nin her açıdan tanıtımının sağlandığını belirtti.

“Arap dünyasının kapısını araladık”
DTO Meclis Başkanı Mehmet Gökçe, Arap coğrafyasının bir bütün olduğunu belirterek, “Suriye bağlantısı sayesinde, Arap dünyasının kapısını aralamış olduk” dedi. Mega Madeni firmasının sahibi Abdullah Bozkaya ise Suriye’de Çin ve Güney Kore’nin güçlü olduğunu belirterek, “Suriye pazarında Çin ve Güney Kore ile mücadele etmek zor olacak ama vizenin kalkması ve gümrük vergilerinin kademeli olarak kalkacak olması bize büyük kolaylık sağlayacak” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı