REKLAMI GEÇ

Eğitim-İş Başkanı Aydoğan halkın enflasyonu rakamlarını paylaştı: Rekor

Eğitim-İş Başkanı Aydoğan halkın enflasyonu rakamlarını paylaştı: Rekor

Eğitim-İş Denizli Şubesi Başkanı Namık Kemal Aydoğan, Birleşik Kamu-İş tarafından yapılan halkın enflasyonu araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Aydoğan, gıdada yıllık enflasyon artışının yüzde 159’a çıktığını belirterek, “Enflasyon yeni bir rekor kırdı” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Mayıs 2022 Perşembe, 13:44

Birleşik Kuma-İş tarafından yapılan “Halkın Enflaysonu” araştırmasının 2022 verileri açıklandı. Ortaya çıkan çarpıcı rakamları değerlendiren Eğitim-İş Denizli Şubesi Başkanı Namık Kemal Aydoğan, halkın dayanacak gücünün kalmadığını söyledi.

Gıdada yıllık enflasyon artışının yüzde 159.6’ya kadar yükselerek yeni bir rekor kırdığını anlatan Aydoğan, “Dünya yeni bir gıda krizine hazırlanırken, Türkiye’de önceki aylarda da oldukça yüksek oranlarda artan temel gıda fiyatlarında mayısta ayında da % 9.2 oranında artış gerçekleşti. Yılın ilk beş aylık döneminde % 65.5 olarak gerçekleşen gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise % 159.6’ya kadar yükseldi” dedi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, fiyatlarını Ankara’daki marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hazırladığı gıda fiyatları endeksinin Mayıs 2022 sonuçlarını açıkladığını ifade eden Aydoğan, şunları söyledi:

“Araştırmayla, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan ve enflasyona karşı herhangi bir koruması bulunmayan, sabit gelirlilerin, ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun tahmin edilmesi amaçlanıyor.

Mayısta, gıda fiyatlarındaki artışta sebze dışındaki bütün harcama gruplarında yaşanan yüksek oranlı zamlar belirleyici oldu.

Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları, mayısta bir önceki aya göre % 1,6 oranında artış kaydetti. Halka ucuz et yedirme sözü daha unutulmamışken et ve balık grubu fiyatlarında % 15,1 oranında aylık artış oldu. Mayısta süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise % 7,1 oranında yükseldi. Yağ fiyatlarında ise %1,3 oranında yükselme oldu.

Meyve fiyatlarının %19,2 oranında arttığı mayıs ayında sebze fiyatlarında, bir önceki aya göre ortalama % 9,2 oranında düşüş yaşandı.

Bakliyat fiyatlarının %2 oranında arttığı mayısta, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise özellikle şeker ve çay fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle % 33,4 oranında artış kaydedildi.

Türkiye’nin üç haneli enflasyonlara doğru hızla gittiği bu yılın ilk beş aylık döneminde gıda fiyatlarında % 65,5 oranında artış yaşandı.

Ocak-mayıs döneminde ekmek, pirinç, un, bulgur, makarna fiyatları % 51,5 oranında arttı, et ve balık fiyatları % 58,3, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları % 24,9, yağ fiyatları % 26,6 oranında, meyve fiyatları % 165,5, sebze fiyatları % 115,8, bakliyat fiyatları % 20,8, diğer gıda maddelerinin fiyatları da % 64,5 oranında arttı.

Gıda fiyatlarında yıllık olarak ise (Mayıs 2021’e göre) %159,6 oranında artış gözlendi. Diğer bir ifadeyle vatandaşlar Mayıs 2021’de 100 liraya dolan bir sepet için bu yıl aynı ay 259,6 lira ödemek zorunda kaldılar.

Bu yıl mayısta geçen yılın mayıs ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında % 139,4, et-balık fiyatlarında 115,6 süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında % 93,8 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları % 101,9 oranında arttı. Meyve fiyatları % 243, sebze fiyatları ise % 422,4 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda % 101,9, diğer gıda fiyatları ise % 114,7 oranında zamlandı.

Tarımsal girdi maliyetleri ve tarım ürünü üretici fiyatlarındaki artışlar gıda fiyatlarındaki yıllık artışın önümüzdeki aylarda da üç haneli oranlarda kalmaya devam edeceği gözleniyor.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı