REKLAMI GEÇ

“Engelli çalıştırana engel yok!”

“Engelli çalıştırana engel yok!”

AK Parti Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel, yürürlüğe giren yasa değişikliği ile kota fazlası engelli çalıştıran işverenler için sigorta primi destek miktarının yüzde 50’dan yüzde 100’e çıkarıldığını açıkladı.

/ DENİZLİHABER / 25 Şubat 2014 Salı, 10:45

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri hakkında kanun hükmünde kararname ile yapılan yeni düzenlemelerle ilgili bilgi veren AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, yasanın yürürlükteki uygulamalarda önemli değişiklikleri beraberinde getirdiğini belirterek, özellikle engellilerin istihdamında yaşanan ve işverenin kaygılarını gideren değişikliklere imza atıldığını vurguladı.

ENGELLİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENE DESTEK

Özel sektörün engelli çalışanlar istihdam etmede, bazı sakıncalar gördüğünü, bu nedenle bu alanda istihdam oranlarının bugüne kadar istenilen seviyeye çıkarılamadığına işaret eden Yüksel, düzenleme ile işverenin engelli çalıştırma konusundaki yükünün büyük ölçüde hafifletildiğini kaydetti.

Yüksel, “Özel sektörde engelli istihdamının arttırılmasının teşvik edilmesi için yükümlü olmadığı halde engelli çalıştıran işverenlere ve kota fazlası engelli çalıştıran işverenler için sigorta primi destek miktarı yüzde 50’den yüzde 100’e çıkarıldı. Kanun değişikliği ile yükümlü olmadığı halde ya da kontenjan fazlası engelli çalıştıran işverene çalıştırdıkları her bir engelli için hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamının hazine tarafından karşılanması engelli istihdamını teşvik edecektir diye düşünüyorum. Çünkü engelli istihdamındaki bu kolaylık, birçok Avrupa ülkesinde bile yok” dedi.

KURUMLAR VE GELİR VERGİSİNDE İNDİRİM TEŞVİKİ

Yeni düzenlemenin, engelli istihdam eden işverene getirdiği desteklerin bununla da sınırlı kalmadığını ifade eden Yüksel, iş gücü piyasasına kazandırılmaları zor olan zihinsel veya ruhsal engellilerin istihdamı açısından büyük önem taşıdığını da vurguladı. Yüksel, korumalı işyerlerine işlerlik kazandırılması için sigorta primi desteğinin yanı sıra hem kurumlar vergisi, hem de gelir vergisinde indirim teşviki sağlandığını söyledi.

Yüksel,”Yasa ile iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engellilerin istihdamı açısından büyük önem arz eden korumalı işyerlerine işlerlik kazandırılması da amaçlandı. Bunun için Korumalı İşyerlerinde işveren çalıştırdığı her bir engelli için 5 Yıl süreyle belli bir oranda kurumlar vergisi indiriminden faydalanacak. İndirim teşviki, Gelir Vergisi için de uygulanacak. Korumalı İşyerlerinde Gelir Vergisi’nde de 5 yıl süreyle indirim yapılacak.

denizli-milletvekili-mehmet-yuksel-engelli-yasa-ic

Vergi indirimi her bir engelli çalışan için asgari ücretin yıllık brüt tutarının % 150’sini aşmamak kaydıyla mümkün olacak. Bu uygulama ile mevcut Korumalı İşyerlerinin ayakta kalması sağlanırken, yenilerinin de kurulmasının önü açılıyor” diye konuştu.

İŞVERENİN ÖDEDİĞİ MAAŞA DA DEVLET DESTEĞİ

Yüksel yasa değişikliği ile ilgili şu bilgileri verdi: “Korumalı işyerlerinde çalışacak engellilere ödenecek ücretin belli bir oranı Hazineden karşılanacak. Korumalı işyerlerinde işverenlerin işsizlik sigorta primleri de Hazine’den karşılanacak. Buna göre, Her bir engelli için 2022 Sayılı Kanun’a göre ödenen aylık tutarı kadar, işverene ödeme yapılacak. Bu destek istihdamın teşvik edildiği bazı illerde her engelli için ilaveten belirlenen tutarın yüzde yirmisi ve zorunlu olan sayıdan daha fazla engelli çalıştıran iş yerlerinde, zorunlu sayının üstünde çalıştırılan her engelli için ilaveten belirlenen tutarın yüzde yirmisi İşsizlik Sigortası Fonundan işverene ödenecek. Yapılan değişiklikle ayrıca korumalı işyerleri Çevre Temizlik Vergisi’nden de muaf tutulacak.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı