REKLAMI GEÇ

Evinizi ısıtırken cebinizi yakmayın

Evinizi ısıtırken cebinizi yakmayın

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, kentlerdeki yerleşimin daha iyi hale getirilmesi amacıyla kutlanan Dünya Konut Günü’nde kışın ısınma maliyetinin en önemli faktör olan binalardaki ısı yalıtımına dikkat çekti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Ekim 2015 Salı, 12:18

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, daha iyi yerleşim alanlarına sahip olunmasına dikkat çekmek amacıyla belirlenen Dünya Konut Günü’nde Kentsel dönüşümün gerekliliğini ve ülke için bir fırsat olduğunu söyledi. Özellikle çarpık yapılaşma içindeki niteliksiz konut stokunun hızla yenilenmesi ve güvenli yapılar haline gelmesine imkan tanıyan kentsel dönüşümün, daha etkin enerji verimli konutlar inşa edilmesine, sağlıklı çevre koşullarına kavuşulmasına olanak tanıyan bir süreç olduğunu vurguladı.

YÖNETMELİK İHTİYACA CEVAP VERMİYOR
Eruslu, “Binalarda enerji verimliliği açısında standartları belirleyen mevzuat TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları’na uygun olarak, hesaplanan yalıtım kalınlıklarına baktığımız zaman, yönetmeliğin dünya ölçeğinde sürdürülebilirlik ve düşük karbon ekonomisi çerçevesinde revize edilmesine ihtiyaç olduğu anlaşılıyor. Çünkü standardın belirlediği asgari yalıtım kalınlıkları, 10. Kalkınma Planı’nda belirlenen enerji verimliliği hedefleri için yeterli değil ve ihtiyaçlara cevap veremiyor. Diğer taraftan mevzuatta tanımlanan yalıtım kalınlıkları ve uygulamaları tam anlamıyla ihtiyaca cevap verememesine rağmen, yapıların büyük kısmında bu standardın bile uygulanmadığı görülüyor” dedi.

YALITIMSIZ BİNALAR CEP DÜŞMANI
Isı yalıtımının standartlara uygun ürünlerin doğru işçiliklerle uygulanması halinde en az yüzde 50 tasarruf sağladığını ifade eden Eruslu, “Isınma için harcanan aylık ortalama 200 TL’lik yakıt faturası 100 TL’ye düşüyor. Örneğin, 100 metrekarelik bir daire için kış sezonunda yalıtımsız bir binada yıllık ortalama 1.500 TL doğalgaz harcaması gerçekleşirken, bu rakam yalıtımlı bir binada 750 TL’ye düşüyor. Dolayısı ile yalıtımsız binalar ceplerimizin düşmanı” dedi.

BİNALARIN YÜZDE 85’İ YALITIMSIZ
Türkiye’de 16 milyon binanın yalıtımsız olduğunu anlatan Eruslu, bu da binaların yüzde 85’inin yalıtımsız olduğu anlamına geldiğini anlatarak, “Bu binalar ısınabilmek için normalden iki kat daha fazla enerji harcaması yapıyor. Yılda 10 milyar dolar enerji harcaması yalnızca bu yalıtımsız binaların kullandığı fazla enerjiden kaynaklanıyor” dedi.

XPS ISI YALITIMI SANAYİCİLERİ DERNEĞİ
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, 2006 yılı Mayıs ayında XPS yalıtım levhası üreticisi sanayici ve işadamları tarafından, yalıtım bilincinin gelişmesi, yalıtımda AB standartlarında ileri teknoloji ürünlerin kullanımının yaygınlaşması için üyeleri arasında birlik ve beraberlik ortamı oluşturmak amacı ile kurulmuş sivil toplum örgütüdür.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı