REKLAMI GEÇ

Eylül ihracatı yüzde 1 arttı

Eylül ihracatı yüzde 1 arttı

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB)Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı. DENİB tarafından kayda alınan ihracat verilerine göre Denizli’nin Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1 oranında artarak 198 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yıllık bazdaki artış ise yüzde 12 oldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Ekim 2014 Çarşamba, 15:17

Eylül ayında Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1’lik artış oranı ile 198 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde ise DENİB tarafından geçen yılın 9 aylık dönemine oranla yüzde 12 oranında artış ile 1 milyar 742 milyon dolarlık ihracat kayda alındı.

Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, “Bu performansla Denizli’nin ve Denizli İhracatçılar Birliği’nin yılsonu ihracat hedeflerini tutturması bekleniyor. Denizli bu performansı ile en fazla ihracat gerçekleştiren on il arasında sekizinci sıradaki yerini korumaya devam ediyor” dedi.

“ABD’DE EKONOMİK GÖSTERGELER OLUMLU”

ABD ekonomisinin son birkaç yıldaki performansını değerlendiren Kocasert, “ Dikkat çekici düzeyde bir toparlanma sürecine girdiğini ifade etmek mümkün. Bunun sonucu olarak da bu ülkeye ilişkin beklentiler olumlu yönde seyrediyor. Açıkçası, Eylül ayı içerisinde URGE Projemiz kapsamında ABD’ye düzenlediğimiz ticaret heyeti programında biz de bunu yakından hissettik” diye konuştu.

“AB’DE TOPARLANMA YAVAŞ OLSA DA İHRACATIMIZ ARTIYOR”
Avrupa Birliği’nde göstergeler ABD’deki kadar olumlu olmadığını vurgulayan Kocasert, AB’nin ilk altı ay büyümesi sadece yüzde 0,2 düzeyinde kaldığını, öte yandan Türkiye’nin AB’ye gerçekleştirdiği ihracat artmaya devam ettiğini, Ocak-Eylül döneminde Türkiye’nin AB’ye ihracatının yüzde 13 arttığını belirtti.

“DÖVİZ KURLARINDAKİ HAREKETLENMEYİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”
Döviz kurlarında ABD’nin kendi dinamiklerinden kaynaklanan bir dalgalanmanın mevcut olduğunu söyleyen Kocasert, “Bu noktada Türkiye ile beraber Brezilya, Güney Afrika, Endonezya gibi ülkelerde, bir başka ifade ile küresel piyasalarda Eylül ayında para birimleri Dolar karşısında değer kaybetti. Diğer taraftan Euro/Dolar paritesi de hassas bir dengeye ulaştı. Paritenin düşüşe devam etmesi, ana pazarı AB olan ülkemizde karlılık oranlarını olumsuz etkileyebilir. Her zaman söylediğimiz gibi, ihracatçı için önemli olan kurun yüksek olması değil, istikrarlı ve öngörülebilir olması. Ülkemiz ekonomisinde başrol artık ihracatındır. Bu durumun uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da hakkıyla teyit edilmesini temenni ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı