REKLAMI GEÇ

Fırıncılar Odası’ndan zam açıklaması: Bakanlık onayı bekliyoruz

Fırıncılar Odası’ndan zam açıklaması: Bakanlık onayı bekliyoruz

Denizli’de dün akşam saatlerinden itibaren gündemin ilk sırasındaki konusu haline gelen ekmeğe zam ile ilgili Fırıncılar Odası’ndan beklenen açıklama geldi. Ekmeğin 2.5 lira olması yönünde komisyon kararı ile federasyondan olumlu görüş alındığı, bakanlıktan da onay beklendiği ifade edildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Kasım 2021 Çarşamba, 16:26

Dün akşam saatlerinde ekmeğin gramajında 30 gram, fiyatında da 0.75 kuruşluk artış yapılarak ekmeğin 2.5 liraya yükseltildiği haberleri gündemi sarstı.

Gün boyu devam eden tartışmalara ilişkin Denizli Fırıncılar Odası’ndan beklenen açıklama geldi.

Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, 17 Temmuz 2021’de 200 gram ekmeğin 1.75 liradan satılmaya başlandığını belirterek, geçen 4 aylık süreçte maliyetlerinin ciddi oranda arttığını ifade etti.

Karadaban, “Yeni tarifeden bugüne kadar 4 aylık zaman zarfı içerisinde un fiyatlarının 135 liradan 285 liraya çıktığını baz aldığımızda, undaki artışın yüzde 100’ün üzerinde olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. İşletme giderlerimizde yine yüzde 60 artış vardır. Yani 7. aydan bugüne kadar tüm giderlerimiz artmasına rağmen fırıncı esnafımızın nefes alabilmesi, ayakta durabilmesi için ve tüketici olan halkımızı da göz önüne alarak maliyet hesaplarımızı yaparken en ince ayrıntıları düşünerek hesap ettik. Başta temel hammaddelerinden un %100, maya %60, ticari işletmelerde elektrik %46, doğalgaz %48, işçilik, akaryakıt ve diğer maliyet giderlerine de %60’ın üzerinde zam gelmiştir. Fırıncı esnafımız her un siparişi verdiğinde zamlı fiyatla karşı karşıya kalmakta ve bu artışın nereye gideceği de belli olmamakla birlikte birçok esnafımız ticari olarak dar boğaza girmiş, bu süreçte fırınını kapatmak zorunda kalan esnaflarımızda olmuştur” dedi.

Fırıncı esnafının ürettiği ekmeğini sadece tezgahında değil, bakkal ve bayiler aracılığı ile %20 bayi primi ve lojistik giderlerinin de artı bir maliyet olduğunu anlatan Karadaban, “İlimiz merkezinde ortalama 2.000 civarında bakkal ve bayi geçimini sağlamaktadır. Ürettiğimiz ekmeği halkımıza ulaştırmamızda bayilerin rolü çok büyüktür. Şuan faaliyetini sürdüren fırıncılarımız gelir gider dengesini karşılamıyor, unu tekrar depoya koymakta güçlük çekiyor ve sektör her geçen gün çıkmaza sürükleniyor. Esnafımız ticari faaliyetini sürdürebilmesi ve halkımızın temel ihtiyacı olan ekmeğini üretebilmesi için zam kaçınılmaz olmuştur” dedi.

Vatandaşın da alım gücünü düşünerek yaptıkları hesaplamalar sonucunda, mevcut gramajın üzerine 30 gram artış yapılarak %25‘lik bir zam taleplerinin olduğunu dile getiren Karadaban, “Müracaatımız ile komisyon toplantısı gerçekleşmiş ve olumlu karar çıkmış olup, Türkiye Fırıncılar Federasyonumuzdan da olumlu görüş alınmıştır. Son olarak Bakanlığımızdan onay bekliyoruz. Un fiyatlarındaki artışlar devam ederse önümüzdeki günlerde yeni bir zam daha talebimiz daha olabilir” dedi.

Yorumlar

Bilal   -  Bağlantı 18 Kasım 2021, 12:39

Türkiye de Döviz Krizi var diyerek basıyorlar Zamları bunların tümü Vatanına Milletine sevmezler sözde Vatan Millet Milliyetçiliği yapıyorlar Evet ben güçsüzüm belki sözüm geçmez ama Allah var en şiddetli Bela ve Musibetler sizin olsun.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı