REKLAMI GEÇ

GEKA’dan Mevlana desteği

GEKA’dan Mevlana desteği

GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, proje başvurularını Ekim ayı ortalarından itibaren kabul etmeye başlayacaklarını belirterek, toplu iğne üretiminden uçak üretimine kadar hemen her tür konudaki projelere destek vereceklerini söyledi. Aydıner, “Projesi iyi olan kazanacak” dedi.

/ DENİZLİHABER / 24 Eylül 2010 Cuma, 17:18

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, GEKA çalışanları ile birlikte, ilk kez basının karşısına çıktı. Aydıner, Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC)’ndeki basın toplantısında, GEKA’nın çalışma alanlarını ve hedeflerini anlattı. Aydıner, GEKA’ya sivil toplum örgütlerinden, kamu kurumlarından ve özel sektörden hemen her kesimin proje başvurusu yapabileceğini belirterek, “Toplu iğne üretiminden uçak üretimine, meyve yetiştiriciliğinden, ar-ge çalışmalarına kadar birçok konuda destek vereceğiz. Projesi iyi olan kazanacak” dedi.

Ekim ayı ortasından itibaren proje kabulüne başlayacak
Aydın, Denizli ve Muğla’yı kapsayan, bu üç ilin potansiyellerinin birleştirilerek en iyi şekilde değerlendirilmesini amaçlayan GEKA, DGC’deki basın toplantısında anlatıldı. GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, 2009’da, Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile kurulan GEKA’nın kuruluş aşamasının tamamlandığını, Ekim ayı ortalarından itibaren proje çağrısına çıkacaklarını söyledi.

Bölge planı hazır
Bölge planını tamamlamak üzere olduklarını ifade eden Aydıner, “Bölge planımız hazır.
İlk metni tartıştık, küçük değişiklikler yapıldı. Gelecek hafta içinde tamamlanacak. Bölgenin durum analizi, potansiyeli, fırsatları ne olacak ele alındı. Bu canlı bir metin, değiştirilip geliştirilebilir. 400’den fazla STK, kamu kuruluşu, odalar ve üniversitelerle görüşülerek bu metin hazırlandı. Bölge planı için DPT’den onay bekliyoruz” dedi.

GEKA’ya 15 milyon TL
Devlet Planlama Teşkilatı’nın, GEKA için 15 milyon TL ayırdığını ifade eden GEKA Genel Sekreteri Aydıner, “Aslında 15 milyon TL GEKA için hem yeterli, hem de yeterli değil. GEKA, 7 milyon nüfusun olduğu bir bölgeyi kapsıyor. Bu açıdan bakıldığında bu miktar yetersiz ancak yeni kurulmuş bir ajans olduğumuz düşünüldüğünde ise bu belki de normal karşılanabilir. Bu parayı, 2010 yılı sonuna kadar harcamamız gerekiyor. Hibede üst limit henüz belli değil. Ancak diğer ajanslar geçen sene, hibede üst limit olarak 500 bin TL uygulamış” dedi.

“Proje çağrısı her kesimi kapsıyor”
Bu sene hibe programına çıkılması durumunda, bu paranın projelerde kullanılacağını, proje olmazsa paranın devlette kalacağını belirten Aydıner, “Proje çağrılarımız tüm sektörleri kapsayacak. Bir yenileme, ar-ge çalışması ya da yeni bir projeye de destek vereceğiz. Desteğimiz, sadece imalatla sınırlı değil. Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ya da özel firmalar bize proje sunabilir. Önemli olan özgünlük, inovasyon ve projenin bölge istihdamına katkı sağlamasıdır. İyi projesi olan, dürüst çalışmak isteyen, memlekete katkıda bulunmak isteyen herkes için GEKA iyi bir şans. Hangi başlıklarda çağrıya çıkılacağını GEKA Yönetim Kurulu tartıştı, başlıklar ön plana çıkıyor. Biz, KOBİ programı olmasını önerdik” dedi.

“GEKA, üç il için umut”
Denizli, Aydın, Muğla’nın son yaşanan ekonomik gelişmelerden etkilendiğini inkar etmenin mümkün olmadığını ifade eden Aydıner, “GEKA, bu üç il için umut. Bu bölgeyi dışarıdan gelebilecek yatırımlara da açmamız gerekiyor. 4 ayda bölgeye yatırım getirme konusunda çok fazla ileri gidemedik ama bölgeye şatırım teşvik için çalışacağız. Aydın, Denizli, Muğla için ayrı ayrı tahsisat yok. Bu bir proje yarışması. İyi projesi olan, dürüst çalışmak isteyen, memlekete katkıda bulunmak isteyenler için GEKA büyük şans” diye konuştu.

Proje yazımı konusunda dikkatli olun
Proje yazımı konusunda, sadece çıkar amaçlı internet sitelerinin kurulduğunu ve bunlara itibar edilmemesi gerektiğini söyleyen Aydıner, “İnternette, ‘garantili kalkınma ajansı projesi yazılır’ diye siteler açıp, para kazananlar var. 3 bin TL’ye proje yazıyorlar ve hibe üzerinden de yüzde 10 komisyon alıyorlar. Bunlara itibar edilmemeli. Biz proje yazımı konusunda eğitim desteği ve hizmet desteği vereceğiz. GEKA’da kazanacak projeleri ben bile bilmiyorum. Hiçbir projenin kazanacak diye bir garantisi yok. Projeleri zaten ajanslar değerlendirmiyor. Adı ve bilgileri bizde gizli, bağımsız değerlendiriciler var. Onlar projeleri değerlendiriyor. İki bağımsız değerlendirici, aynı anda, farklı odalarda, kamera kaydı altında, projenin sahibini bilmeden projeleri değerlendiriyor. Projenin kabulü için iki bağımsız değerlendiricinin puanlarının ortalamasını alıyoruz. Örneğin bir proje değerlendiricisi projeye 10 puan, diğeri 90 puan verdiyse, ‘bu işte bir gariplik var deyip’, üçüncü bir bağımsız değerlendiriciye başvuruyoruz. Bu bir proje yarışması. Para üç vilayetin. Projesi iyi olan kazanacak” dedi.

“KOSGEB’e göre daha toleranslıyız”
Gazetecilerin soruları üzerine, GEKA ile KOSGEB’in verdiği destekler arasındaki farkı açıklayan Aydıner, “Türkiye’de aslında sanayi üretimine büyük destek var. Ben bunların tek elde toplanması yanlısıyım. KOSGEB’in programını inceledik. KOSGEB’de şartlar çok ince ve spesifik. GEKA’nın koşulları, KOSGEB’e göre daha rahat ve toleranslı. Bir şansımız var. GEKA olarak bölgesel bazda her an şartları değiştirebiliriz. Ancak KOSGEB doğal olarak genel kurallarla destek vermek durumunda. İlçe sorumlularımız var. İlçe raporları hazırlatacağız. Biz, raporlarda gerçeği söylemekle mükellefiz. Geri kalmış ilçelere pozitif ayrımcılık yapmak istiyoruz” dedi.

15 uzman hizmet veriyor
Aydıner, GEKA’nın şu anda 15 uzman personel ile hizmet verdiğini, 14 tane daha uzman personel ve 3 tane de destek personeli alınacağını belirterek, “Personel alımı için başvuru süresi bitti. Bu süre içerisinde 390 başvuru yapıldı. İngilizce, dilbilgisi, KPSS, KPDS, master, doktora yapmış olmak gibi şartların yanı sıra mülakat sınavı da yapılıyor. Mülakat sınavını, kalkınma ajanslarında 5 kişi yapar. 5 kişiden 2’si Devlet Planlama Teşkilatı’ndan, 2’si de üniversitelerden geliyor. Bir de kalkınma ajansı genel sekreteri oluyor. Öncelikle adama iş bulmaya değil, işe adam bulmaya çalışırız. GEKA’da çalışan 15 personelimizin toplam 30-32 diploması var. 5 kişi de doktora yaptı ya da yapıyor” diye konuştu.

GEKA’nın merkezinin Denizli’de olduğunu, Aydın ve Muğla’da da Yatırım Destek Ofisi (YDO) açıldığını dile getiren Aydıner, “Kurumsal yapılanmamızı tamamladık” dedi.

Aydıner’in ardından, GEKA Program Yönetimi Birimi’nden Uzman-Ekonomist Songül Başar, GEKA’nın kuruluş amacı, faaliyetleri, teşkilat yapısı, yönetim kurulu, bütçesi, proje destek mekanizması gibi konularda bilgi verdi. Başar, GEKA’nın, doğrudan finansman desteği (teklif çağrısı yöntemi ile sağlanan destek, doğrudan faaliyet desteği, güdümlü proje desteği) faizsiz kredi desteği, faiz desteği gibi mali destekler ve teknik destek sunduğunu söyledi. Başar, GEKA’nın teknik desteği; danışmanlık yapmak, geçici uzman görevlendirmek, program ve proje hazırlanmasına katkıda bulunmak, eğitim vermek, kapasite geliştirici faaliyetlerde bulunmak, lobi faaliyetleri ve uluslararası ilişkiler kurma gibi nitelikli faaliyetlerde bulunmak yoluyla yaptığını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı