REKLAMI GEÇ

Gezi hem sevindirdi hem düşündürdü

Gezi hem sevindirdi hem düşündürdü

Estonya ve Finlandiya’da 5 gün Denizli heyetinde yer alan DTO Başkanı Özer, her iki ülkede de Denizli ürünlerini gördüklerini, ancak bu ürünlerin direkt Denizli’den değil, Avrupa ülkeleri aracılığıyla oralara satıldığını belirterek, “Bu bizi hem sevindirdi hem düşündürdü” dedi.

/ DENİZLİHABER / 13 Ekim 2010 Çarşamba, 15:30

Vali Yavuz Erkmen başkanlığında, Denizli Sanayi Odası, Denizli Ticaret Odası, Denizli Ticaret Borsası ve Denizli İhracatçılar Birliği’ne mensup değişik sektörlerde faaliyet gösteren işadamları ile Denizli Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi’nin temsilcilerinden oluşan 20 kişilik heyet, Estonya ve Finlandiya’yı ziyaret ederek çeşitli temaslarda bulunmuşlardı.

28 Eylül – 2 Ekim 2010 tarihleri arasında Estonya’nın başkenti Tallinn ve Finlandiya’nın başkenti Helsinki’yi ziyaret eden heyet, çeşitli seminer ve toplantılara katılarak Estonyalı ve Finlandiyalı devlet yetkilileri, bürokrat ve işadamları ile de bir araya geldi. Büykelçiliklerimizin ve Ticaret Ateşeliğimizin öncülüğünde yapılan görüşmelerde ilimiz ile bu ülke devlet yetkilileri ve işadamları ile hem sosyal, kültürel işbirliği hem de ekonomik işbirliği yapılabilme imkanları masaya yatırıldı.

Vali Yavuz Erkmen başkanlığında DENİB (Denizli İhracatçılar Birliği)’de düzenlenen basın toplantısında, her iki ülkede yapılan görüşmeler hakkında bilgi verildi. Toplantıya; İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ile geziye katılan, Denizli Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi’nin temsilcileri ve sektörlerin temsilcileri katıldı.

Vali Yavuz Erkmen, iki ülkeye yapılan ziyaretler konusunda şu bilgileri verdi: “28 Eylül tarihinde 3 günlük Estonya, akabinde de 2 günlük Finlandiya olmak üzere toplam 5 günlük resmi bir ziyaretimiz söz konusu oldu. Estonya bizim için yeni bir pazar. Estonya’nın Ankara Büyükelçisi’nin ilimizi ziyareti ile başlayan ve onun çok büyük yardımı ve desteği ile akabinde de Estonya’daki büyükelçimizin olayı sahiplenmesi ve bizleri davet etmesi ile gerçekleşen bir ziyaret oldu. Hepsinden önemlisi orada Büyükelçinin de referansı ile Dışişleri Bakanlığı’nın konuyu sahiplenmesi, Ekonomi Bakanlığı’nın müsteşar düzeyinde bize bilgilendirme yapması ve Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinin konuyu sahiplenip arkadaşlarımıza bundan sonra görüşmeler için ilişkilerin yürütülmesini sağlaması bizleri memnun etti. Amaç, yalnız ticari değil, bir taraftan da sosyal, kültürel ilişkilerin gelişmesiydi. Bu anlamda da üniversitemizden 2 tane hocamızın bizimle birlikte olması bizim için güzellik getirdi. Oradaki ileri olan teknolojinin öğrenilmesi ve geleceğin planlanması anlamında yararlı olmuştur. Değişik sektördeki arkadaşlarımızın yer aldığı heyetle bu temasları yürüttük. Yararlı bir gezi olduğunu düşünüyoruz. Bizim daha az iş yaptığımız yerlere gitmenin faydalı olduğunu düşünüyorum. Orada da şunu gördük, özellikle Estonya’da Türkiye’yi sadece turizm yönü ile tanıyorlar. Bu tip temasların sosyal ve kültürel gelişmeleri sağlayacağını, ticari anlamda bir potansiyel yaratıp, ihracat anlamında arkadaşlarımızın önünü açacağını düşünüyorum. Olumlu sonuçlarını ilerleyen günlerde görürüz.”

Karamanlıoğlu şirket
merkezini Denizli’ye taşıyor
Colossae Otel’in sahibi Abdurrahman Karamanlıoğlu’nun şirketlerinin Ankara’daki merkezini Denizli’ye taşımaya karar verdiğini ve bunun Denizli için çok önemli bir katkı sağlayacağını sözlerine ekleyen Vali Erkmen, “Abdurrahman Bey Denizli’yi çok seviyor. Şirketinin merkezi Ankara’da idi. Şirketinin merkezini Ankara’dan Denizli’ye getirmeyi düşündüğünü, bütün vergi ve cirosunu Denizli’de göstereceğini söyledi. Bu da Denizli için ticari hacim anlamında güzel bir şey. Kendisine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“Geziler, Denizli adına sinerji yaratıyor”
DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, geziyi değerlendirirken, “Hep birlikte Denizli’yi dünyaya nasıl tanıtırız, Denizli’yi nasıl marka yaparız, Denizli’nin ihracatını nasıl arttırırız diye düşündüğümüz bir dönemde sizlerin de vesilesi ile bizim için yeni bir pazar olan Kuzey Avrupa’yı tanıma fırsatını bize tanıdınız. Ticari anlamda işadamlarımız çeşitli temaslarla bulundular. Kendi aramızdaki işbirliğinin, koordinenin artması ve birbirimizi daha yakından tanımamız bile Denizli adına bir sinerji diye düşünüyorum. Yeni pazarlara böyle seyahatlerin daha sık yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“Tarım ürünleri satabiliriz”
İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir, “Bu tür gezilerin ülkemiz adına, Denizlimiz adına mutlaka artısı olduğunu görüyoruz. Oradaki izlenimlerim, Türkiye’den giden ürünlerin orada olduğunu, Denizli’den de oraya ihracat yapılabileceğini gördük. Tarım ürünlerinin orada satılabileceğini gördüm. Gıda sektöründen bazı kişilerle görüştüm, belki önümüzdeki günlerde böyle bir ticaret başlatmış oluruz. İyi bir gezi oldu. Bu tür gezilere daha sık çıkılmasında yarar var” dedi.

“Hem sevindirici hem düşündürücü”
DTO Başkanı Necdet Özer; hem Estonya hem de Finlandiya’nın Denizli için uzak bir ülke olmadığını gördüklerini ifade ederek “Her ne kadar doğrudan Denizli’den satılmış olmasa da, Denizli’de üretilen ev tekstilinin orada olduğunu görmek bizleri hem düşünmeye hem de sevinmeye itmiştir. Burada şunu göz önünde bulundurmamız gerekir, doğru bir şekilde pazar bulunursa, biz en uzak ülkelere, kaliteli ürünler satabilecek ürünler üretiyoruz. Finlandiya’nın en ünlü alışveriş merkezlerinde Denizli’de üretilen tekstil ürünlerini gördük. Her iki ülkede de Türk işadamlarının güven duyulan kişiler olduğunu görmek ve bizimle alışveriş yapmak isteyen kişileri orada görmek bizleri mutlu etmiştir” diye konuştu.

“Bu tip gezilere her zaman katılmak isteriz”
DTB Başkanı İbrahim Tefenlili de geziyi değerlendirdiği konuşmasında, “Son yıllarda teknoloji hızlı ilerliyor. Gıda sektörü teknoloji kadar önemli bir sektör. Borsa olarak bu tip heyetlerde her zaman bulunmak isteriz, bundan sonra da destek vermeye hazırız. Bu tür ziyaretlerin devamını istiyoruz” dedi.

“Denizli için bakir bir alan”
Colossae Otel’in sahibi Abdurrahman Karamanlıoğlu da yaptığı konuşmada “Denizli’de, Denizli’nin yükselmesi için bir bütünlük var. Estonya, Denizli için bakir bir alan. Bunun en kısa zamanda keşfedilip işlenmesi gerekiyor. Her iki ülkede de tüketici bir pazar var. Ben turizmci olarak turizm ile ilgili okullara destek veriyorum. Yetişen çocukların başarılı olması için herkesin gayret göstermesi gerekiyor. Bu bir başlangıç oldu. Bu tür gezilerin arttırılması çok faydalı olacaktır” diye konuştu.

Geziye katılan diğer katılımcılar da söz alarak gezi ile ilgili düşüncelerini dile getirdiler. Bütün katılımcıların dile getirdikleri ortak nokta, bu gezinin çok faydalı olduğu ve verimli geçtiği, aynı zamanda bu tür gezilerin kısa aralıklarla tekrarlanmasının faydalı olacağıydı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı