REKLAMI GEÇ

Güneş enerjisi santrali için 1.787 başvuru

Güneş enerjisi santrali için 1.787 başvuru

Denizlililer, kendi elektriğini üretmek istiyor. Su ve jeotermalden sonra şimdi de güneş enerjisi santralleri birbiri ardına kuruluyor. ADM Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye göre, 2015 sonu itibariyle Denizli’de 1.787 başvuru yapıldı, 988’i kabul edildi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 3 Nisan 2016 Pazar, 09:51

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi ve Kullanımına ilişkin Kanun’da 2 Ekim 2013’de yapılan değişiklik ile yaygınlaşan güneş enerjisi santralleri, Denizli’de de revaçta.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesiyle güneşten yararlanılarak elektrik üretiminin teşvik edilmesi ve 1 megavata kadar lisanssız üretim yapılabilmesi, yatırımcıların ilgisini kısa sürede bu alana yönlendirdi.

ÇOK SAYIDA KURUMA GİDİLİYOR
Ancak, bir yandan teşvik edilirken, diğer yandan çok sayıda kurumun izni gerektiğinden yatırımcılar bürokrasiye boğulmaktan şikayetçi. 1 megavatlık lisanssız enerji santrali için yatırımcıların yönetmelik ve tebliği gereği, başvuru ve tesisin kurulması aşamasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, bölgedeki elektrik dağıtım şirketleri, Devlet Su İşleri, belediyeler, TEİAŞ gibi kurum ve kuruluşlardan gerekli izinleri alması gerekiyor.

BAŞVURULARIN 988’İ KABUL EDİLDİ
Yönetmelik gereği Denizli, Muğla ve Aydın’da elektrik dağıtımını ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. (EDAŞ) yaptığından, güneş enerjisi tesisleri için onay gereken kurumlardan birisi durumunda. ADM EDAŞ’ın kayıtlarına göre, Denizli’de bugüne kadar 1.787 başvuru oldu ve bunlardan 988’i kabul edildi.

İZİN 1 MEGAVAT İÇİN
Konuyla ilgili bilgi veren ADM EDAŞ yetkilileri, güneş enerjisinden 1megavata kadar lisanssız elektrik üretimine izin verildiğini,, fazlasının ise devlet tarafından satın alınmadığını, bu nedenle mevcut yönetmelik gereği 1 lisanssız üretim santralinin kurulu gücünün en fazla 1 megavat olabildiğini belirtti.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Çağrı mektubunun alınmasıyla proje onayı ve izinleri kapsayan bir dizi prosedürün yerine getirileceği süreç başlıyor. Çağrı mektubu alınması sonrasında tesisin devreye alınması konusunda mevzuatın sınırlandırdığı bir zaman dilimi var. Çağrı mektubu alındıktan sonra maksimum 270 gün içerisinde bağlantı anlaşmasının imzalanması, bağlantı anlaşması sonrasında da AG’den bağlantılarda 1 yıl, OG’den bağlantılarda da 2 yıl içerisinde tesisin geçici kabulünün yapılarak devreye alınması gerekiyor.

FİNANS SORUNU YAŞANIYOR
Lisanssız güneş enerji santralleri için gerekli izinlerin ve onayın alınmasının ardından ciddi anlamda finansman sorunu yaşandığı dikkat çekiliyor. Bunun dışında yatırımı yapmaktan vazgeçse dahi, yönetmeliğin verdiği süreler nedeniyle sürecin kullanılmak istenmesi, buna ilave olarak hak kazanan kimi adayların, yatırımı gerçekleştirmek yerine daha iyi bedeller ile kazanılan hakkı devretmek istemeleri de, yatırımların gecikmesine neden olan unsurlar arasında değerlendiriliyor.

PROSEDÜRLER ZAMAN ALIYOR
Güneş enerjisi için teşvik verilen iller arasında yer alan Denizli’de Acıpayam, Bozkurt ve Tavas teşvikten yararlanabilecek ilçeler. Ancak işlemlerin uzun sürmesi ve izin alınacak kurumların sayıca fazla olması yatırımcılarda sıkıntı yaratıyor. Güneş Enerjisi panelleri ile ilgili yaşanan sıkıntıların başlıca nedenleri şöyle sıralanıyor:

-Kamu kuruluşlarından izin alınması ile ilgili sürecin uzun olması ve izin alınacak kurum sayısının çok fazla olması.
-Özellikle orman ve kullanılabilir tarım arazisi olan yerlerde izin verilmemesi.
-Tüm proje onaylarının tek merkezden verilmesi nedeniyle orada yaşanan yoğunluk.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı