REKLAMI GEÇ

Hollandalılardan tavsiye:“Önce yerel pazarları düşünün”

Hollandalılardan tavsiye:“Önce yerel pazarları düşünün”

Denizli’yi analiz eden Hollandalı Carel Jaspers, “Çiçekçilik ve seracılık Denizli için önemli sektörler haline gelebilir. Öncelikle yerel pazarlar, ardından da ihracatı düşünmelisiniz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 10 Mart 2010 Çarşamba, 18:05

Denizli Ticaret Odası’nın düzenlediği toplantıda, Hollandalı seracılar, Denizlili yatırımcılarla buluştu. Hollanda seracılık sektöründe faaliyet gösteren 16 firmanın temsilcilerinden oluşan iş adamları; yatırım, işbirliği ve görüşmeler yapmak üzere Denizli’ye geldi. Hollanda’dan gelen seracılar Denizli Ticaret Odası’nın düzenlediği iş görüşmesi organizasyonunda bu sektörde yatırımları olan veya yatırım planlayan Denizlili iş adamlarıyla bir araya geldi.

“Denizli’yi yakından takip ediyoruz”
İkili iş görüşmelerinden önce heyet, Denizli Ticaret Odası Başkan Vekili İmran Eraslan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Eraslan, heyeti Denizli’de tekrar görmekten memnuniyet duyduklarını belirterek, “Heyeti geçen yıl yine odamızda ağırlamış ve Denizlili yatırımcılarla bir araya gelmelerini sağlamıştık. Bunun ardından Denizli Ticaret Odası heyeti de Hollanda’da çeşitli incelemeler yapmıştı. Denizli’nin alternatif sektörleri arasında bulunan seracılık için özellikle pazarlama konusunda endişeler var. Bu konuda heyetin görüş ve önerilerini beklemekteyiz” dedi. Denizli’deki seracılık çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirten Hollanda Sera Culture Komitesi Başkanı Harm Maters ise Denizli ile ilgili analiz çalışmaları yaptıklarını, özellikle bu ziyaretlerinde analiz ile ilgili görüş alışverişini katılımcılara aktaracaklarını söyledi.

“İşbirliği için çalışıyoruz”
Ziyaretin ardından Denizli Ticaret Odası Meclis Salonu’nda bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Başkan Vekili Eraslan, Denizli’nin geleceği için bu tür ziyaretlerin ve toplantıların çok önemli olduğunu söyledi. Denizli için seracılığın çok önemli olduğunu dile getiren Eraslan, “Şu anda bu sektöre yatırım yapan müteşebbislerimiz var. Yatırım yapmak isteyen işadamlarımızın olduğu da bir gerçektir. Ancak Hollanda bu sektörde ciddi bir tecrübeye sahip. Bu tecrübeden yararlanmak ve işbirliği ortamı hazırlamak için bu toplantıyı organize ettik” diye konuştu.

“Antalya’da eğitim merkezi kurulacak”
Eraslan’ın konuşması sonrasında, Hollanda Sera Culture Komitesi Başkanı Harm Maters, Sera Culture Programı hakkında katılımcılara bilgi aktardı. Büyük ve genç nüfusa sahip olması, büyüyen bir ekonomisinin olması, sürekli değişen ürün taleplerinin olması, ilgi çekici ihracat piyasalarının olması ve bahçecilikteki deneyimi dolayısıyla Türkiye’yi tercih ettiklerini anlatan Maters, “Türkiye’de pazar bulma ve gıda güvenliği konularından sıkıntılar var. Hollanda ile işbirliği halinde ise daha iyi ürün ve pazar bulunması, böylece de ciddi kazançların elde edilmesi söz konusudur. Sera Culture Programı çerçevesinde Antalya’da bir eğitim merkezi kurulacak. Bu merkezdeki eğitimlerle sera konusunda ciddi aşamalar kaydedileceğini düşünüyoruz” diye konuştu. Maters, Hollanda’nın seracılık konusunda 100 yılı aşkın deneyimi olduğunu, bunu Türkiye ile paylaşmak istediğini sözlerine ekledi.

Denizli’yi analiz ettiler
Qpoint firmasından Carel Jaspers, Denizli ile ilgili yaptığı analiz hakkında detaylı bilgiler verdi. Analiz için uzun süre Denizli’de kaldığını belirten Jaspers, analizin amacının Denizli potansiyelini ortaya çıkarmak olarak açıkladı. Analiz kapsamında Denizli’nin avantajlarını, dezavantajlarını, tehditlerini ve fırsatlarını ortaya koyduğunu ifade eden Jaspers, “Denizli, tekstil ve mermer sektöründe gelişmiş. Üretimden satışa kadar her şeye sahip. Ayrıca jeopolitik konumu dolayısıyla dışa açık bir şehir. Turizmde de Pamukkale ve diğer turistik yöreleri ile Denizli avantajlıdır. Dolayısıyla çiçekçilik ve seracılığın Denizli için önemli sektör olabileceğini düşünmekteyiz. Denizli iklim yönüyle de avantajlı konumdadır. Denizli’nin hükümet, Valilik, Denizli Ticaret Odası ve DETKİB tarafından desteklenmesi de diğer bir avantajıdır” diye konuştu.

“Önce yerel pazarları düşünün”
Çin nedeniyle, Denizli’nin özellikle tekstil sektörüne alternatif olarak arayış içine girmek zorunda kalabileceğini de söyleyen Jaspers, “Tekstil ve mermerde yakalanan başarı, seracılık ve çiçekçilikte de mümkündür. Verimli topraklara sahip olmak Denizli’nin fırsatıdır, diye düşünüyorum. Pazarlama konusuna gelince; Türkiye’deki süpermarketlerde, seralardaki ürünler rahatlıkla satılabilir. Dolayısıyla öncelikle yerel pazarlar, ardından da ihracatı düşünmeliyiz. Zaten şu anda yüzde 75 ürün iç pazarda, geri kalanı ise Rusya, Almanya ve İngiltere’ye ihraç edilmektedir” dedi.

Yapılan konuşmalar sonrasında ikili iş görüşmelerine geçildi. Denizlili iş adamları toplantının kendileri için verimli geçtiğini, bu toplantı ve görüşmeler sonrasında önlerindeki yolu daha net görebileceklerini ifade etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı