REKLAMI GEÇ

İhracatçının hedefi,2008’i yakalayabilmek

İhracatçının hedefi,2008’i yakalayabilmek

DETKİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, yıl sonunda Denizli’nin tekstil ve konfeksiyon ihracatının, 1.2 milyar doları bulmasını beklediklerini belirterek, “Bu seneki hedefimiz, 2008 rakamlarını yakalayabilmek” dedi.

/ DENİZLİHABER / 4 Mart 2010 Perşembe, 16:55

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, DETKİB Başkan Yardımcıları Sedat Demirden ve Mehmet Baykent ile birlikte, Şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Memişoğlu, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptığı basın toplantısında, bu sene ihracattaki hedeflerinin, 2008 rakamlarını yakalamak olduğunu söyledi.

“Hedefimiz, 2008’i yakalayabilmek”
Memişoğlu, 2-3 aydır, DETKİB’den yapılan ihracatın, 83 milyon dolarda sürdüğünü belirterek, “2-3 aydır aynı rakamı yakalıyoruz. Genelde kış ayları, ihracatta durgun aylardır. Mayıs’tan sonra tekstil ve konfeksiyon ihracatı artar. Bu sene, yıllık ihracatta 1.2 milyar doları bulacağımızı tahmin ediyorum. Bu seneki hedefimiz, 2008 rakamlarını yakalayabilmek” dedi.

Denizli İhracatçılar Birliği’ne
TİM Başkanlar Kurulu’ndan onay
DETKİB’in, Denizli İhracatçılar Birliği olması için yaptıkları çalışmaların sürdüğünü belirten Memişoğlu, Memişoğlu, “DETKİB’in, Denizli İhracatçılar Birliği olması için gerekli başvurumuzu yapmıştık. TİM, bizden bu talebimizi yenilememizi istedi. Biz de yeniledik. TİM Başkanlar Kurulu, buna onay verdi. 1-2 hafta içerisinde bu konu netlik kazanacak. Denizli’nin gerçek ihracat rakamlarını ortaya çıkaracağız. Denizli’de üretim yapıp da ihracatlarını diğer illerdeki birliklerden geçiren mermerciler ve kablocuları dolaştık. Olumlu yaklaştılar. Örneğin Er-Bakır’ın ihracatının bir bölümü artık DETKİB’den geçiyor. Diğerleri de ihracatlarını DETKİB’den geçirirse, Denizli ihracatta daha üst sıralara gelir ve Denizli’nin sesini duyurma şansımız çoğalır” dedi.

“İşsiz yaratmakta, istihdam
yaratmaktan daha becerikliyiz”
Tekstil sektörünün, genel idare tarafından pek önde tutulmadığını, ancak bunun yanlış olduğunu ifade eden Memişoğlu, “Genel idare, tekstil sektörünü pek önde tutmuyor. Ancak her ay 900 bin yeni istihdam olanağı yaratılması gerekiyor. Biz ise sanırım işsiz yaratmakta, istihdam yaratmaktan daha becerikliyiz. Emek yoğun tekstil sektörüne ağırlık verilmeli” diye konuştu. Memişoğlu, Denizli’de tekstil ve konfeksiyon sektörünün 7 yıl içerisinde, ürünlerin katma değerini artırdığını dile getiren Memişoğlu, “2002 yılında, DETKİB’in ihracat rakamı 691 milyon 479 bin dolarken, Denizli’de tekstil ve konfeksiyonda çalışan işçi sayısı 55 bin 238’di. 2009 yılında ise işçi sayımız 37 bin 291 olmasına rağmen, 1 milyar 23 milyon 65 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Bu da herkesin nasıl daha az işçiyle, daha çok iş yapabileceğini araştırıp, bunu uygulamaya koyduğunu gösteriyor. Artık her şey daha teknolojik. Bu yüzden, işçi sayımız düşmense rağmen ihracatımız arttı” dedi.

“Makine parkurunu yenilemeliyiz”
Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda, makine parkurunun yenilenmesine, hükümetten destek olmasını istediklerini hatırlatan Memişoğlu, “3-4 sene içerisinde, Denizli’deki makineler yenilenmezse, Denizli makine çöplüğü olacak. Makine parkurunun yenilenmesinde, ek yatırım teşviği ya da leasingde KDV indirimi istedik. Bu talebimiz sanırım olumlu yanıt bulacak” dedi. DETKİB Başkan Yardımcısı Mehmet Baykent de “Teknolojiye ayak uyduramazsak geride kalırız. Eski makineler elden çıkarılması ve yerine yenileri konmalı. Denizli’deki eski makineler daha çok Pakistan, Mısır, Güney Afrika ve İran’a gidiyor” dedi.

İhracatta artış
DETKİB tarafından, 1 Ocak 2010-28 Şubat 2010 tarihleri arasında kayda alınan tekstil ve konfeksiyon ihracatı, geçen yılın aynı dönemine görü yüzde 20.88’lik bir artışla, 175 milyon 663 bin 270 dolar olarak gerçekleşti. 2010 Şubat ayı içerisinde kayda alınan, tekstil ve konfeksiyon ihracatı ise 83 milyon 22 bin 200 dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, yüzde 27.38’lik bir artış göstermiş oldu.

Bornoz-sabahlık ihracatında düşüş
Ocak-Şubat 2010 döneminde, Denizli’nin tekstil ve konfeksiyon ihracatının üç ana kalemini oluşturan mamullerden bornoz ve sabahlık ihracatında yüzde 11.2’lik bir düşüş gözlenirken, havlu ihracatında yüzde 14’lük, çarşaf-nevresim ihracatında ise yüzde 10’luk bir artış meydana geldi. Bu üç ana kalemi, Denizli’nin tekstil ve konfeksiyon ihracatı içerisinde yüzde 60 paya sahip.

AB’ye ihracatta artış var
Denizli’nin, Ocak-Şubat 2009/2010 dönemi karşılaştırmasında, toplam 93 ülkeye ait ihracat kayıt rakamları incelendiğinde, tekstil ve konfeksiyon ihracatında, ilk 3 sırayı alan ülkelerden Almanya’ya yönelik ihracatta yüzde 8.1’lik, İtalya’ya yapılan ihracatta yüzde 38.1’lik artış olurken, Fransa’ya yapılan ihracatta ise yüzde 5.7’lik bir düşüş meydana geldi. Bu sene AB’ye yapılan ihracat ise geçen yılın Ocak-Şubat dönemine göre yüzde 18.10 artarak, 144 milyon 660 bin 53 dolar olarak gerçekleşti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı