REKLAMI GEÇ

İhracatçının Romanya derdi

İhracatçının Romanya derdi

Aralık ayında Romanya’da yapılan bir vergi düzenlemesi, Türk ihracatçısına darbe vurdu. Düzenlemeye göre Türkiye’deki şirketler tarafından kesilen faturalar Romanya’daki şirketlerin vergi hesaplarında gider olarak kabul edilmeyecek. Düzenleme Denizli sanayicisini de yakından ilgilendiriyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Ocak 2021 Perşembe, 12:19

Avrupa Konseyi’nin Aralık ayında almış olduğu bir karara dayanan düzenlemenin sanayiciler üzerine etkisi konusunda açıklama yapan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Türkiye, Avrupa Konseyi tarafından senede 2 defa güncellenerek yayımlanan ‘Vergi Konularında İşbirliği Yapan Fakat İyi Yönetişim Konusunda Taahhütleri Bulunan Ülkeler Listesi’nde yer alıyor. Bu ve hiç işbirliği yapmayan ülkelerin yer aldığı diğer liste için alınan Konsey kararında AB üyesi ülkelere, listedeki üyelere karşı mevzuat düzenlemesi yapması belirtiliyor. Romanya, diğer AB ülkelerinin aksine en ağır düzenlemeyi yaptı ve Ocak başından itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe koydu. Dolayısıyla Ocak ayının başından itibaren Türkiye’deki şirketler tarafından kesilen faturalar Romanya’daki şirketlerin vergi hesaplarında gider olarak kabul edilmeyecek ve bu durum ihracat yapan sanayicilerimizi çok olumsuz etkileyecek” dedi.

Romanya’nın Türkiye’den geçen yıl 3 milyar 750 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Keçeci, “Romanya konum olarak da bize yakınlığı sebebiyle dış ticaret ilişkilerimizin yoğun olduğu bir pazar. Denizli’den de geçen sene Romanya’ya 79 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiş. Romanya’nın Türkiye’den ihraç ettiği ürünlere bakıldığında Denizli’de üretilen ürünlerin yoğunlukta olduğunu görüyoruz. Yapılan bu düzenleme sadece mevcut pazarımızı ve ihracat ilişkimizi olumsuz etkilemekle kalmayacak; aynı zamanda rekabet şansımızı düşürerek potansiyel ihracatımıza da zarar verecek” diyerek düzenlemenin Denizlili üreticiler açısından yaratacağı etki konusunda da uyarılarda bulundu.

Türkiye’den Romanya’ya ihraç edilen ilk 10 ürün içerisinde yer alan tüm ürünler Denizlili üreticiler tarafından da ihraç ediliyor. Aynı zamanda Denizli’de merkezi bulunan birçok yerli firmanın da Romanya’da yatırımları veya şubeleri bulunuyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı